DUŠAN VLAHOVIĆ ZA "NOVOSTI": Živim svoj fudbalski san

Nedeljko ILjUKIĆ

16. 10. 2021. u 08:30

KADA Italijani nešto dizajniraju, to liči uglavnom na umetnost. Čak i u fudbalu. Kada su pre tri godine, peti put za šest meseci, došli svojim očima da vide Dušana Vlahovića u dresu Partizana, znali su da će u Firencu da odvedu igrača koji će biti "dizajniran" i stvoren za velika dela u zemlji u kojoj je fudbal u stvari način života, moda, emocija, miris i ukus.

ДУШАН ВЛАХОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Живим свој фудбалски сан

Foto: M.Vukadinović

Beogradsko dete, rođeno u januaru 2000, čim je postalo punoletno, potpisalo je ugovor sa Fiorentinom, jer je trener Stefano Pioli tada rekao: ovaj momak je za nas! Pioli nije pogrešio. Napredovali su i on i Vlahović. Dušan je sada pod lupom nekoliko evropskih velikana, Pioli je na klupi Milana.

ITALIJANSKI DUELI SA RONALDOM

U NEDELjU, 14. novembra Srbija će na megdan Portugaliji, a Vlahović direktno na Ronalda, jednog od svojih idola. Zanimljivo je da su se oni šest puta sretali u Firenci ili Torinu, na mečevima Juventusa i Fiorentine u Seriji A. U tom skoru, uspešniji je Ronaldo (tri pobede, dva remija, jedan trijumf "viole"). Ali, jedan meč će Vlahović dugo da pamti. Onaj prošle sezone u Torinu, kada je Fiorentina slavila 3:0, kada su se gledali svih 90 minuta na terenu i kada je Duci načeo crno-bele u trećem minutu.

Vlahović je tokom nedavnog boravka u Beogradu dao ekskluzivni intervju "Novostima", u kojem je otvorio dušu i pričao o stvarima koje su ga učinile čovekom koji je u epicentru fudbalskih događaja u Srbiji Italiji i Evropi. Ključa sve oko Vlahovića, kao oko Etne i Vezuva, zajedno.

- Ja trenutno živim svoj san i to otvorenih očiju. Sve lepo što mi se događa u Fiorentini i reprezentaciji Srbije je rezultat velike posvećenosti, ali i sjajne saradnje sa svim trenerima i saigračima. Sigurno ne bih bio ovo što sam danas, da nisam imao u svojoj blizini tako dobre ljude - kaže Vlahović koji će ove zime, najkasnije sledećeg leta postati najplaćeniji srpski fudbaler ikada.

FOTO: Instagram

Koliko je ovaj 21-godišnji centarfor u epicentru zbivanja svedoči i detalj sa njegovog poslednjeg meča za "orlove" protiv Azerbejdžana. Dve italijanske redakcije su poslale novinare da na stadionu "Rajko Mitić" prate svaki njegov potez na terenu, ali i da u jednoj od loža "ulove" šefa skauting službe Juventusa Matea Tonjocija, koji je došao istim poslom. I novinari i skaut su kući otišli punih očiju i beležnica.

- Napadačka filozofija selektora Dragana Stojkovića mi savršeno odgovara. Do prošle sezone sam u Fiorentini igrao sa još jednim napadačem u tandemu, ove sezone uglavnom igramo sa jednim centarforom. U dresu Srbije mi prija društvo sa Mitrovićem i Jovićem. Svestan sam da igram pored boljih od sebe, od kojih mogu samo da učim. A što se Stojkovića tiče, i to se uklapa u moj san koji trenutno živim. Deo sam tima koji trenira naš najbolji igrač svih vremena. To može samo da motiviše svakog reprezentativca Srbije. Na svakom treningu učim nešto novo - dodaje Vlahović.

"POKER" U DERBIJU

POKAZUJEMO Vlahoviću njegov prvi intervju u karijeri, koji se pojavio 5. maja 2015. u "Novostima". Pod naslovom "Vlahović kao Ronaldo" opisani su događaji sa derbija pionira Partizana i Zvezde (4:0). Sva četiri gola postigao je Vlahović. Tada 15-godišnjak je kao iz topa rekao da mu je idol Kristijano Ronaldo. Danas slično razmišlja...

- Lepo podsećanje na dane provedene u Partizanu. Gledam da ono najlepše od Ronalda, Ibrahimovića, Mesija ili Mbapea pokažem i ja na terenu. Učim svaki dan, na svakom treningu. Svaka utakmica je za mene nova prilika - kaže Vlahović, koji je tada bio najmlađi igrač u istoriji crno-belih sa profesionalnim ugovorom.

Srbija bez poraza ne hoda običnim korakom ka Mundijalu u Kataru. Što bi se na srpskom jeziku reklo: ona gazi ka Mundijalu! Vlahović je za samo četiri dana dao tri gola za Srbiju, Luksemburgu i Azerbejdžanu, i tako svom nacionalnom timu i sebi podigao rejting.

- Zaista je prelep osećaj kada se pogleda tabela i vidi da skoro potpuno izjednačeni trčimo trku za prvo mesto i direktan plasman na Mundijal sa Portugalijom. Nemamo nijedan poraz i sa dosta samopouzdanja ćemo da se spremamo za novembar i gostovanje u Lisabonu. Neće biti lako, ali selektor nam je ulio dovoljnu dozu sigurnosti i energije. Ova Srbija se zaista nikoga ne plaši. Jedva čekam tu utakmicu, jer zaista mislimo da možemo do trijumfa i još jednog velikog uspeha za srpski fudbal - kaže Vlahović.

U Staroj Pazovi, u trening centru Srbije se uglavnom čuju i vide osmesi poslednjih meseci.

- "Mister" je stvorio zaista vrhunsku atmosferu. Saigrači koji su malo duže od mene u A timu kažu da odavno nije bilo ovakvo raspoloženje. Naravno, sve to prate dobri rezultati. Jedva čekam da se u trening centar vratim u novembru - kaže Vlahović.

FOTO: Instagram

Vraćamo se na onu dvojicu italijanskih novinara koji su došli da gledaju Vlahovića sa Azerbejdžanom. Zanimalo ih je sve i svašta. Nije im bilo jasno kako je kapitenu Tadiću nadimak Duća, a Vlahoviću - Duci.

Još kada su čuli da u Srbiji Dušana ljudi zovu Duki, Dule ili Duda, to im je bio jedan od "suvenira" u izveštaju. Ovo, Duci, uz Vlahovićevo prezime im se učinilo dodatno nejasnim u tom slučaju.

Ducija pitamo i za činjenicu da su ga igre u A timu Srbije učinile još boljim centarforom. Još od onog prvog kola kvalifikacija u martu, kada ga je Piksi stavio u startnu postavu, Mitrovića odmarao sat vremena na klupi, a onda su mu se obojica odužila golovima za prva tri boda.

FOTO: Instagram

- Pamtiću dugo tu utakmicu. To je bio naš prvi korak ka Mundijalu u Kataru, moj drugi gol u dresu A tima i utisak koji smo ostavili, nažalost, pred praznim tribinama. Nadam se da i navijači prepoznaju ono što radimo već sedam meseci i da će nas podržati na putu ka Svetskom prvenstvu. Već dva puta sam rekao da živim svoj san. Moram i treći put da kažem, da je u tom snu nešto najlepše odlazak na najveći fudbalski događaj na planeti - zaključuje Vlahović.

BONUS VIDEO: Himna reprezentacije Srbije

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati