BRIH ZAVRŠIO SA MEĐUNARODNOM SCENOM: Izmišljao golove, "žmurio" na penale

U ČETVRTAK 7. oktobra, nemački savez je objavio da će od prvog 2022. Feliks Brih ostati i zvanično bez FIFA znaka i da više neće deliti pravdu na međunarodnim utakmicama.

БРИХ ЗАВРШИО СА МЕЂУНАРОДНОМ СЦЕНОМ: Измишљао голове, жмурио на пенале

FOTO: AP

Jedan od najboljih evropskih sudija time je i završio svoju internacionalnu karijeru, verovatno na veliku radost domaće javnosti koja će ga zauvek pamtiti po velikom previdu sa Svetskog prvenstva 2018. u Rusiji, a karijeru Nemca su pored te, kako naš narod voli da kaže "oružane pljačke", obeležili i još neki kiksevi.

Bolno sećanje na 84. minut utakmice sa Švajcarskom u Kalinjingradu i dalje peče navijače "orlova", rvački zahvat švajcarskih defanzivaca u duelu sa Aleksandrom Mitrovićem okarakterisan je kao faul u napadu. Bez obzira na to što je Brih bio u dobroj situaciji i imao dobar pogled na okršaj Mitrovića sa rivalima, ipak je odlučio da "zažmuri" i na jedno i na drugo oko. Međutim, ono što još više bode oči je i činjenica da nije konsultovao VAR tehnologiju, koja je u Rusiji doživela premijeru, jednostavno, Nemac je odlučio da nema penala i direktno uticao na ishod utakmice koja je završena golom Đerdana Šaćirija u nadoknadi vremena i porazom Srbije.

Žestoko je Nemac sankcionisan zbog toga, odstranjen je sa Mundijala, FIFA je kasnije priznala da je napravio grešku, a zanimljivo je da je uoči SP po svim rang-listama bio najbolje rangirani sudija u međunarodnom fudbalu.

Međutim, nije to jedini put kada je Brih kumovao porazu jedne ekipe. U okršaju Bajer Leverkuzena i Hofenhajma 2013. bukvalno je izmislio gol domaćih. Štefan Kišling je udarcem glavom loptu probacio kroz spoljni deo mreže na kojem je bila rupa, a Nemac je pokazao na centar. Čak i kada se lično uverio da postoji rupa među stativima, postupio je tvrdoglavo i nije hteo da preinači odluku. Uzalud su se iz Hofenhajma žalili i tražili ponavljanje utakmice, nemački savez nije hteo da "žrtvuje" Briha.

Pamtiće ljubitelji najlepše igre i detalj iz 2019. na debiju Kristijana Ronalda za Juventus u Ligi šampiona. Brih je na sudaru sa Valensijom pokazao direktan crveni karton portugalskom golgeteru posle samo 19 minuta. Ronaldo je "pomazio" po glavi jednog igrača "slepih miševa" dok je bio na zemlji, što je po Brihovoj logici bilo bez dileme dovoljno za Kristijanov put u svlačionicu nakon čega se i rasplakao.

SUDIO SP, EP, FINALE LŠ...

FELIKS Brih je po zanimanju diplomirani pravnik, a karijeru je započeo 2004. godine. U nogama ima 143 međunarodna susreta, bio je deo Evropskog i Svetskog prvenstva, kao i Olimpijskih igara, a sudio je i najznačajniji meč klupskog fudbala - finale Lige šampiona 2017. u Kardifu kada je Real Madrid savladao Atletiko (4:1). Zanimljivo, sudar Srbije i Švajcarske je jedini na kojem je delio pravdu u sklopu Mundijala, iako se godinama kotirao kao jedan od najboljih sudija na svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna