VREMEPLOV: Kežmanov gol koji nas je odveo na Mundijal

Z. Ćorović

14. 10. 2021. u 16:31

BILO je hladno i kišno oktobarsko veče, a na "Marakani" - pravi "pakao". Naš najveći stadion ključao je 12. 10. 2005. pre, za vreme i posle utakmice između Srbije i Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom.

ВРЕМЕПЛОВ: Кежманов гол који нас је одвео на Мундијал

Foto arhiva VN

Do tada hrabroj i neustrašivoj četi Ilije Petkovića nedostajala je još jedna pobeda da se u velikom stilu plasira na Svetsko prvenstvo u Nemačku. Ogroman motiv imali su i Bosanci koje je vodio čuveni Blaž Slišković, njima je trijumf garantovao najmanje drugo mesto i baraž.

Nošeni ogromnom podrškom oko 50.000 navijača, plavi su žestoko krenuli. Već u sedmom minutu "Marakana" je eksplodirala, Mateja Kežman je postigao gol i doneo vođstvo našoj selekciji. Jedan, mnogo vredan, pošto do kraja utakimice nije bilo promene, iako su gosti na čelu sa Bajernovim asom Bracom Salihamidžićem u drugom poluvremenu krenuli na sve ili ništa. Odoleli smo iako je u finišu igrala bez Nemanje Vidića zbog crvenog kartona.

Reprezentacija SCG je bila briljantna u tim kvalifikacijama pošto je na deset mečeva primila samo jedan pogodak, a postigla 16 u jakoj grupi sa Španijom, BiH, Belgijom, Litvanijom i San Marinom. Međutim, ova generacija koju je kao kapiten predvodio Mladen Krdstajić, a pored Kežmana i Vidića igrali su i Žigić, Đorđeviić, Koroman, Gavrančić - godinu dana kasnije se obrukala u Nemačkoj. Doživela je sva tri poraza od Holandija, Argentine i Obale Slonovače.

Utakmica sa BiH u Beogradu se pamti i po ružnom. Ratni sukobi devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji uticali su da atmosfera na tribinama bude skoro kao na frontu. Iako je policija reagovala i ispraznila jedan deo tribine, šest osoba je pretrpelo teže, a 11 lakše povrede.

SCG - BiH 1:0 (1:0)

STRELAC: Kežman u 7. minutu. Stadion Crvene zvezde. Gledalaca: 46.305. Sudija: Kiros Vasaros (Grčka).

SCG: Jevrić, Duljaj, Vidić, Gavrančić, Krstajić, Nađ (od 74. Ilić), Đorđević, Koroman, Vukić (od 67. Mladenović), Žigić, Kežman (od 87. Luković).

BiH: Hasagić, Berberović, Musić (od 66. Bešlija), Spahić, Bajramović, Milenković, Jakirović, Bolić (od 71. Misimović), Grlić (od 46. Bartlović), Barbarez, Salihamidžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri