SLAVLJE POSLE MUKA Srbija pregrmela Luksemburg i prestigla Portugal u borbi za Mundijal

Novosti online

09. 10. 2021. u 15:25 >> 22:39

FUDBALSKA reprezentacija Srbije je posle mnogo muka uspela da pobedi Luksemburg u gostima, 0:1 golom Dušana Vlahovića, čime su šanse "orlova" da odu na Svetsko prvenstvo kao prvi u grupi osnažene, jer su upravo sa čelne pozicije smenili Portugalce, koji imaju meč manje.

СЛАВЉЕ ПОСЛЕ МУКА Србија прегрмела Луксембург и престигла Португал у борби за Мундијал

Foto: Epa / JULIEN WARNAND

Posle tri pobede i remija sa aktuelnim prvakom Evrope, Portugalom, te Republikom Irskom, očekivalo se da će izabranici selektora Dragana Stojkovića lako izaći na kraj sa rivalom na "Stad de Luksemburg", ali...

Luksemburg je pokazao da nije tek tako uspeo da pobedi i Irce i Azerbejdžance, s kojima "orlovi" igraju u utorak u Beogradu od 20.45. Mučio je domaćin našu nacionalnu selekciju, i dobro organizovanom odbranom, i brzom transformacijom u fazu napada, pa je već prvo poluvreme izazvalo prilične glavobolje srpskim ljubiteljima fudbala.

Jesu Piksijevi momci na početku meča imali bolje šanse, ali kada su ih propustili Mitrović, Vlahović i Tadić, a počele da se ređaju greške, uvukla se panika "pozadi". A tamo su Luksemburžani prilično počeli da prete.

FOTO: AP

Fudbalska reprezentacija Srbije

Ipak, posle 45 minuta u kojima su oba tima imala i po 50% poseda lopte, i po šest šuteva, ostao je utisak da "orlovi" mogu i moraju bolje, a i škotski sudija Kolum, koji na kraju poluvremena nije dosudio penal za Srbiju iako je golman Moris udario po potkolenici Dušana Tadića.

Početna postava Srbije (Rajković - Veljković, Nastasić, Pavlović - Đuričić, Milinković Savić, Gudelj, Kostić - Tadić - Vlahović, Mitrović) doživela je dve izmene po zavrešku velikog predaha, jer je Stojković u vatru bacio Radonjića umesto Đuričića, a Spajića u odbrani umesto Pavlovića. I, osveženi "orlovi" jesu jedno vreme boljim presingom delovali opasnije, ne i dovoljno da bi promenili rezultat kad su to i planirali, čim je meč nastavljen.

Foto: Epa / JULIEN WARNAND

Dušan Vlahović

Uz dosta muka, ali manje problema u odbrani nego u uvodnom delu utakmice, Srbija je povela u 69. minutu. Tada je Veljković iz odbrane krenuo malo napred po desnoj strani, uočio utrčavanje Dušana Vlahovića, a on, izbegavši "za dlaku" ofsajd poziciju, primio loptu, stuštio se ka suparničkom golu i majstorski rešio tu situaciju 1-na-1.

U finišu su domaćini davali sve od sebe da dođu do remija, što je otvaralo prostor i "orlovima" za kontranapade, a na kraju je sve završeno rezultatom koji je Vlahović postavio sredinom drugog poluvremena.

Na tabeli grupe A sada vodi Srbija sa 14 bodova i utakmicom manje od prvih pratilaca, drugi je Portugal sa 13, a Luksemburg je treći sa šest. Iza njega su Republika Irska sa pet bodova, te Azerbejdžan sa jednim.

Na Svetsko prvenstvo čiji je domaćin Katar 2022. godine direktno ide pobednik svake evropske kvalifikacione grupe, dok će deset drugoplasiranih timova, uz dva iz Lige nacija, igrati baraž. On će se odvijati kroz "tri staze", u kojoj će po četiri učesnika, uz polufinale i finale, odlučivati ko će na Mundijal.

Evo i kako je protekao meč Luksemburg - Srbija uz prenos uživo na sajtu Novosti:

KRAJ, Luksemburg - Srbija 0:1!

90'+4 - Idealno je Tadić uposlio levo od sebe Radonjića, ovaj mogao da bira gde će da šutira - i loptu je uputio pokraj gola.

90+2 - Poništen gol! Dušan Vlahović je uspeo da i drugi put zatrese mrežu rivala, posle kontre, ali su arbitri opravdano pokazali da se to desilo posle aktiviranja iz ofsajd pozicije.

89'- Igraće se još četiri minuta sudijke nadoknade vremena.

86' - Lepa akcija Tadića i Radonjića po levom krilu, korišćeno je tu i igranje petom, a iako je sve okončano šutem preko prečke, sudije su naknadno pokazale da je u pitanju bila ofsajd pozicija našeg reprezentativca koji je i uputio udarac.

82' - Osveženi vezni red (Lazović i Lukić su nedavno zamenili Kostića i Gudelja, a od 46. minutu Radonjić igra umesto Đuričića), nešto bolje zaustavlja bočne pokušaje prodora rivala, ali njih ima iz minuta u minut. Luksemburg se opredelio da upravo preko krila proba da dođe do izjednačenja.

77' - Sve je više ofanzivnih akcija "orlova", što može dodatno da obraduje naše ljubitelje fudbala. Mada, ne predaju se ni domaćini, kojima je ostalo desestak minuta da izbegnu poraz.

75' - Dušan Vlahović je doneo prednost Srbiji, a snimak njegovog gola u Luksemburgu možete pogledati na ovoj stranici portala "Novosti".

FOTO: Printscreen/Streamable.com

Početak akcije u kojoj je Srbija došla do prednosti protiv Luksemburga

73' - Rastrčali su se naši reprezentativci posle vođstva, deluju daleko bolje nego u prethodnom periodu, pa sve češće stižu pred gol koji čuva golman Moris.

70' - Opet dvostruka izmena u našoj reprezentaciji, Lazović i Lukić u veznom redu menjaju Kostića i Gudelja.

69' - Osmi šut "orlova" na ovom meču prvi je koji je obradovao naše ljubitelje fudbala. Pokušali su, naime, Luksemburžani da većim brojem igrača na srpskoj polovini terena dođu do sopstvene prilike, ali - to im se osvetilo. U kontranapadu je Dušan Vlahović sve sam uradio, izbio pred golmana Morisa i zatresao mrežu iza njega, za dugo iščekivano vođstvo Srbije.

68'- Goool! Vlahović se probio po desnoj strani i dao gol - 0:1!

64' - Presing koji igraju naši reprezentativci donosi bolje rezultate kada se tiče sprečavanja suparnika da organizuje ozbiljniji napad, ali Luksemburg uspeva da odgovori dobro organizovanom odbranom. I, ne samo to, umesto "pozicionih" akcija, koje im ne polaze za rukom, orjentisali su se domaći igrači na brze transformacije, hitra dodavanja napred... Biće ovo zanimljivih pola sata, nema sumnje.

59' - Vlahović je bio sam na levom krilu, probao je da serijom driblinga prođe svog čuvara ne bi li centirao Mitroviću, ali nije u toj nameri uspeo.

FOTO: M. Vukadinović

Dragan Stojković Piksi

57' - Podižu intenzitet igre naši reprezentativci, sve brže oduzimaju loptu suparnicima i češće su u prilici da organizuju sopstvene akcije.

53' - Uvukla se malo panika i u odbrani domaćih posle presinga "orlova", ali su se izvukli iz teške situacije u koju su dospeli nespretnim potezima pred svojim golom.

49' - Kao na startu utakmice, lopta je nešto više u posedu našeg državnog tima. No, za sada - bez novih prilika za promenu rezultata.

46' - Počelo je drugo poluvreme, "orlovi" su krenuli sa centra.

Piksi pravi izmene: Radonjić menja Đuričića, a u odbrani Spajić Pavlovića.

Kraj poluvremena: U prvih 45 minuta i jedan i drugi tim su imali po 50% vremena loptu u svom posedu, a oba takmaca su uputila po šest udaraca. Pritom, Luksemburg nijednom nije šutirao u metu, a dva pokušaja naših reprezentativaca golman Moris je zaustavio. Više se očekivalo od "orlova", nema šta, ali treba odati priznanje i domaćinu koji igra i odgovorno i vrlo organizovano. Ostaje nada da će naši reprezentativci podići nivo obavljanja defanzivnih zadataka, pa lakše i mirnije realizovati šanse na drugom kraju terena.

FOTO: N. Paraušić

Dušan Tadić

45'+2 - Nekim čudom - nema penala! Na snimku se jasno videlo da je golman Antoni Moris udario po potkolenici Tadića, ali - iz VAR-sobe je rečeno da prekršaja nije bilo. Orlovi su dobili korner umesto jedanaesterca i... nedugo potom ozvaničen je kraj poluvremena. 0:0, posle prilično burnih 45 minuta. Nadamo se da će narednih 45 biti bolje po "orlove".

45'+2 - Karlson i Đuričić dobijaju po žuti karton zbog verbalnog okršaja tokom ovog prekida.

45+1' - Pada Dušan Tadić posle duela sa golmanom domaćih Morisa! Nema penala, za sada, kapiten "orlova" leži - VAR će odlučiti da li je ovo jedanaesterac ili ne... 

45'- Igraće se dva minuta sudijske nadoknade vremena.

44' - Opet u centru pažnje Filip Đuričić. Ovoga puta jer se Olivije Til zaleteo u njega, i to u kaznenom prostoru Luksemburga, a onda lošije prošao u tom duelu. Moglo je, zbog nekontrolisane kretnje domaćeg igrača, komotno to da bude i prekršaj za "orlove", time i penal, ali je naš reprezentativac ostao na nogama posle tog duela (da je pao, možda bi se čula sudijska pištaljka), centrirao je i... nekoliko sekundi kasnije lopta je pripala Luksemburgu.

43' - Đuričić je pokušao da nadmudri svog čuvara na krilnoj poziciji, činilo se da u tome nije uspeo, ali su "orlovi" izborili korner, koji će Tadić izvesti s leve strane.

40' - Šta se ovo dešava sa našim reprezentativcima? Greške smenjuju jedna drugu, a ofanzivne akcije rivala postaju sve opasnije. Sebastijan Til je mogao da ugrozi gol koji čuva Rajković, a njegov volej nije bio dovoljno precizan. Čovek je bio potpuno sam u srcu našeg šesnaesterca... I ne čudi što se srpski fudbaleri ili čudno gledaju, ili pokušavaju da "probude" jedni druge glasnim pozivanjem da se radi ono što treba da se radi.

39' - Pogrešili su "orlovi" na levoj strani svog napada, brzo se potom odvijao kontranapad Luksemburga po desnom krilu, a srećom po reprezentaciju Srbije - usledio je vrlo loš centaršut.

38' - Tadić se malo poigravao sa čuvarom na desnoj strani ivice kaznenog prostora, dodao odjednom loptu Kostiću na levom krilu, ovaj pokušao da uposli Vlahovića - ali je odbrana intervenisala.

36' - Pokušavaju Piksijevi izabranici da probiju bedem suparnika, ali ne uspevaju. Ni Kostićevi centaršutevi s leve strane, ni proboji sa desne, ni onih šest dosadašnjih šuteva - nisu dovoljni.

33' - Sve bolje deluje domaćin. Sebastijan Til je oprobao udarac sa oko 20 metara. Neprecizno, ali... već treći šut Luksemburga. Za sada nijedan u okvir gola. Srbija je uputila šest udaraca, dva u metu, ali je i dalje 0:0.

30' - Posle pola sata igre, posed lopte Luksemburga - 51 odsto vremena.

28' - Dobra, kvalitetna ofanzivna akcija Luksemburga. Stvorili su "višak" domaćini na desnoj strani svog napada, potom vratili loptu ka sredini, sa 20-ak metara je šutirao Sinani, a loptu u korner skrenuo Sergej Milinković Savić. Posle udarca s ugla, lopte se domogao golman "orlova" Predrag Rajković.

Foto: Nebojsa Parausic

Predrag Rajković

26' - Još jedna šansa za Srbiju! Dušan Vlahović je rešio da sam završi kontranapad 4-na-3. Bio je skroz desno u toj akciji, namestio se na šut levicom, gađao dalji donji ugao i - loptu poslao malo pokraj spoljne ivice stative. Ostaje 0:0.

25' - Sinani pada u kaznenom prostoru Srbije, diže ruke, kao da je fauliran, a zapravo se okliznuo tokom jednog duela s našim defanzvima. Ipak, Luksemburg ponovo nešto duže ima loptu u svom posedu, što može da otvori prostor "orlovima" za kontranapade...

22' - Strahinja Pavlović dobija žuti karton. Opravdano, prekršajem s leđa je zaustavio početak obećavajuće akcije domaćih, koji su imali slobodan udarac sa oko 35 metara - ali su loptu uputili pravo u ruke golmana Rajkovića. I dalje je 0:0. A mnogi su pomislili da će u prvih 20-ak minuta "sve biti rešeno", zbog razlike u kvalitetu. Ipak, Luksemburg, što se borbenosti tiče, deluje daleko bolje od svih očekivanja, a taktički za sada uspeva da odoli "orlovima", koji imaju inicijativu i, nadamo se, uspeće da je krunišu pogotkom, odnosno pogocima.

19' - Nova šansa za Srbiju! Mitrović je u polukontri, sa desne strane uočio idealno utrčavanje Vlahovića po levom krilu, ali je poslao loptu malo jače nego što bi trebalo, pa mladi špic nije uspeo da stigne do nje. Šteta, sjajno je delovala ova akcija...

FOTO: FSS

Aleksandar Mitrović

16'  - "Zakuvalo" se na sredini terena. Borbenost je, obostrano, podignuta na najviši nivo, a jedan slučajan udarac Gudelja (laktom u glavu rivala koji nije skočio koliko i on u jednom duelu) doveo je i do kraćeg prekida meča. 

13' - Druga ozbiljnija situacija pred našim golom: slobodan udarac s desnog krila, ali lopta je bila ubačena prilično loše, pa je pripala golmanu Rajkoviću.

11' - Bareiro, koji je javno opomenut na startu meča, opet pravi oštar prekršaj. Za sada - ostaje u igri, ali ako ovako nastavi, teško da će moći dugo da mu se opraštaju faulovi za drugi žuti karton, ujedno i isključenje.

8' - Šteta! Kontranapad Srbije 3-na-2, Mitrović je oduvkao jednog čuvara u desnu stranu, a Dušan Vlahović koji je mogao da šutira - hteo je da nesebično proigra Tadića, levo od sebe. Tu nameru osujetili su suparnici. 

5' - Evo i prve prilike za Luksemburg. Olivije Til je iznenadno oprobao udarac sa oko 20 metara. Za oko pet, šest je promašio metu. Uzbudljiv početak utakmice, nema šta.

4' - Divno dodavanje iz zadnje linije reprezentacije Srbije, uposlili su defanzivci Tadića koji je utrčao između dvojice čuvara, ali nije uspeo da šutne. Šteta, idealna je to bila prilika da se sa 12-13 metara levicom zatrese mreža domaćih, ali naš kapiten nije zahvatio loptu kako je hteo, nije ni došlo do šuta...

3' - Luksemburg pokušava da dužim držanjem lopte na sredini terena onemogući "orlovima" da ranim preuzimanjem inicijativa od početka meča nametne svoj ritam.

1' - Već u prvom minutu je opomenut domaći igrač, Bareiro.

1' - Utakmica je počela!

20.40 - Intonira se himna Srbije, "Bože pravde". Još pet minuta i meč počinje!

20.40 - Izlazak "orlova" na teren stadiona "Luksemburg":

20.25 - Dresovi u kojima nastupa fudbalska reprezentacija Srbije:

20.13 - Selektor Stojković iščekuje početak meča:

19.59 - Fudbalska reprezentacija Republike Irske učinila je zanimljivijom situaciju u kvalifikacionoj grupi u kojoj se i naša nacionalna selekcija bori za plasman na Svetsko prvenstvo: Azerbejdžan je pao pred meč sa Srbijom, i to kako (VIDEO).

19.30 - Među našim rezervama su: golmani Dmitrović i Svilar, te Račić, Maksimović, Radonjić, Jović, S. Mitrović, Grujić, Spajić, Lukić, Ristić i Lazović.

19.25 - Za Luksemburg igraju: Moris - Jans, Šano, Karlosn, Pinto - Sinai, Bareiro, S. Til, O, Til - Borhes Sančes, Devil. Domaćin nastupa u formaciji 4-4-2.

19.20 - Evo i sastava Srbije!

Foto M. Vukadinović

Dragan Stojković Piksi

U formaciji 3-4-1-2, Dragan Stojković Piksi je rešio da startnu postavu našeg nacionalnog tima čine: Rajković - Veljković, Nastasić, Pavlović - Đuričić, Milinković Savić, Gudelj, Kostić - Tadić - Vlahović, Mitrović.

19.16 - Ovako izgleda ulaz na teren iz svlačionica stadiona "Stad de Luksemburg", na kome se igra večerašnja utakmica:

19.13 - Bliži se početak utakmice, a atmosfera u taboru "orlova" je prilično dobra:

18.54 - Uoči početka meča, selektor Srbije, Dragan Stojković, i kapiten Dušan Tadić, imali su prilično zanimljivo obraćanje javnosti.

18.23 - Sjajno raspoloženje vlada i u stručnom štabu, predvođenom Draganom Stojkovićem Piksijem...

18.05 - "Orlove" danas bodri i mala, ali odabrana ekipa Ambasade Srbije u Briselu:

17.59 - Na poslednjem treningu naše reprezentacije - sve je pod kontrolom:

17.02 - Slobodno vreme uoči utakmice "orlovi" su iskoristili za partiju stonog fudbal:

Uoči meča & kalkulacije

Na tabeli grupe A vodi Portugal sa 13 bodova iz pet mečeva, Srbija je druga sa 11, Luksemburg treći sa šest - ali uz utakmicu manje, dok su na dnu Republika Irska sa dva boda, te Azerbejdžan sa jednim.

Na Svetsko prvenstvo čiji je domaćin Katar 2022. godine direktno ide pobednik svake evropske kvalifikacione grupe, dok će deset drugoplasiranih timova, uz dva iz Lige nacija, igrati baraž. On će se odvijati kroz "tri staze", u kojoj će po četiri učesnika, uz polufinale i finale, odlučivati ko će na Mundijal.

FOTO: FSS

Dragan Stojković Piksi

Uz meč Srbija - Luksemburg, danas u grupi u kojoj su "orlovi" igraju još Azerbejdžan - Republika Irska i to od 18 časova.

U utorak, 12. oktobra, izabranici Dragana Stojkovića Piksija igraju u Beogradu protiv Azerbejdžana.


BONUS VIDEO  Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija
 

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a