GROM NA KARABURMI UBIO INSPEKTORA: Utakmica koja će večno ostati u sećanjima navijača

V. N.

07. 10. 2021. u 13:17

VELIKA tragedija zadesila je jugoslovenski fudbal 8. septembra 1963. godine.

ГРОМ НА КАРАБУРМИ УБИО ИНСПЕКТОРА: Утакмица која ће вечно остати у сећањима навијача

Foto: Tanjug

Na startu fudbalskog šampionata na Karaburmi su se sastali OFK Beograd - Dinamo, a meč je obeležio udar groma na severnu tribinu Omladinskog stadiona, od čega je poginuo navijač "romantičara", 47-godišnji savezni tržišni inspektor, inženjer Nikola Nikolić.

Čovek sa adrese Skadarska 11 nije imao sreće da preživi, za razliku od 15 preostalih povređenih, od kojih je devetoro zadržano u beogradskim bolnicama. Taj nedeljni dan pred kraj leta je bio vrlo sparan, a nebo je počelo da nagoveštava nevolju još pre početka meča (15.30).

Na tribinama Omladinskog stadiona bilo je oko 10.000 posmatrača, koji su u prvom poluvremenu uživali u još jednoj golgeterskoj rapsodiji Spasoja Samardžića koji je dva puta pogodio mrežu Zagrepčana. Još tokom prvih 45 minuta počela je kiša, a crni oblaci stizali su iz pravca Mirijeva s jedne, i Pančeva, sa druge strane.

Dok su igrači bili u svlačionicama, nebo se bukvalno zacrnelo, počela je jaka kiša, munje, grmljavina... Tribine na Karaburmi prekrile su kupole otvorenih kišobrana. U jednom momentu, pred sam nastavak meča, čuo se jak prasak.

Foto arhiva VN

 

Grom je pogodio 15. red severne tribine, ka ulici Mije Kovačevića. Mnogo ljudi je popadalo, nastao je opšti haos, mnogi su pohrlili van stadiona. Najteže povređeni prevezeni su odmah do obližnje bolnice u Severnom bulevaru (danas vojna kovid bolnica), a odatle u druge medicinske ustanove.

Ubrzo je stigla vest da je stradao Nikola Nikolić, kao i da je zadržano devet lica, ali da niko više nije životno ugrožen. U javnosti se odmah povela polemika o eventualnoj odgovornosti za smrt navijača. Ustanovljeno je da je grom već jednom pogodio stadion na Karaburmi, ali kada na njemu nije bilo nikoga.

Postavljalo se i pitanje kako gromobran na obližnjoj Bogosloviji nije "preuzeo" udar, ali stručnjaci su potvrdili da je slučaj baš specifičan i da niko ništa nije mogao da učini protiv prirode.

Neki su pominjali i da je u pitanju bila "kuglasta munja". Utakmica je ipak odigrana. Heroj meča je bio Samardžić, koji je u 88. minutu zabeležio het-trik i doneo "romantičarima" pobedu od 3:1.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna