BEGEJ RAĐA ŠAMPIONE: Grad se ponosi velikanima, od Branislava Simića do Maje Ognjenović

Bogoljub Grujić

19. 09. 2021. u 18:21

NEKA čudna, običnim rečima teško objašnjiva ruža vetrova sa Begeja oko Karađorđevog parka, gde se nalazi sportski komleks, odnosno kovnica brojnih uspeha, decenijama neprikosnoveno, svojim činima obasjava veličanstvenu nisku sportskih dometa momaka i devojaka rođenih i poniklih u Zrenjaninu.

БЕГЕЈ РАЂА ШАМПИОНЕ: Град се поноси великанима, од Бранислава Симића до Маје Огњеновић

FOTO: Nebojša Paraušić

Tipično ravničarski grad u Banatu, sa jedva 80.000 duša, iznedrio je velikane srpskog olimpizma i svrstao se u red malobrojnih na svetu koji se, u odnosu na broj stanovnika, diče sa 24 osvojena olimpijska odličja, od kojih je sedam zlatnih, šest srebrnih i 11 bronzanih.

- Čudna je ta neka nit, vetar sa Begeja duva i duvaće, a valjda nas i bista Ferenca Kemenija u Aleji zaslužnih građana u Karađorđevom parku obavezuje - kaže sjajni veslač Milorad Stanulov, dvostruki osvajač olimpijskih medalja u dubl skulu, srebrne 1980. u Moskvi i bronzane, četiri godina kasnije u Los Anđelesu.

Najblistaviji dragulj u olimpijskoj ogrlici Zrenjanina, koji ove godine ponosno nosi oreol Evropskog grada sporta, svakako je vaterpolista Slobodan Nikić, rođen 25. januara 1983. godine, a osvojio je sve tri olimpijske medalje, zlato u Riju 2016. srebro 2004. u Atini i bronzu u Londonu, 2012. godine.

- Boban je jedan od najtrofejnijih srpskih sportista i svakako najtrofejniji u rodnom gradu, osvojio je sa reprezentacijom sve što se može osvojiti, a kada biste anketirali stotinu Zrenjaninaca, ne znamo da li bi 10 odsto znalo da je rođen i ponikao u njihovom gradu - uglas kažu njegove nešto starije kolege vaterpolisti i, takođe, reprezentativci iz Zrenjanina, Rade Berbakov i Duda Damjanović.

Sa dva olimpijska odličja diče se rukometaš Momir Rnić, kapiten zlatne generacije u Los Anđelesu 1984. i bronzani iz Seula 1988. godine, danas 86-godišnji rvač Branislav Simić, zlatnu medalju osvojio je u Tokiju 1964, a bronzu četiri godine kasnije u Meksiku.

Najslavnija odbojkaška braća Vladimir i Nikola Grbić, svoje majstorstvo pozlatili su na OI u Sidneju 2000. godine, uz bronzu četiri godine pre u Atlanti, dok je legendarni zrenjaninski bokser Zvonimir Vujin dve bronzane medalje osvojio u Meksiku 1968. i u Minhenu 1972. godine.

I SUDIJE NA IGRAMA

BRANISLAV Simić, Vojislav Tabački, Darko Nišavić i Vesna Piperski Cucić, rvačke sudije, rukometni arbitar Zorica Mašić, samo su neka od imena sudija iz Zrenjanina, koji su imali čast da učestvuju na Olimpijskim igrama.

Bronzom u Tokiju, fenomenalna odbojkaška gracija Maja Ognjenović zaokružila je spisak sportista iz Zrenjanina, sa dva olimpijska odličja, a vitrinu njenih olimpijskih dometa krasi i srebro iz Rija 2016. godine.

Legendarni fudbalski znalac, Bela Palfi, prvi je osvajač olimpijske medalje kada su u pitanju sportisti iz Zrenjanina, 1948. u Londonu, sa reprezentacijom tadašnje Jugoslavije osvojio je srebro, takođe slavni fudbaler, Milan Galić 1960. u Rimu, osvojio je zlato, baš kao i rukometaš Jovica Elezović 1984. u Los Anđelesu.

- Bili su nekako posebno dirljivi i prepuni emocija ti prijemi u čuvenom plavom salonu Gradske kuće u našem Zrenjaninu, kada se slegne euforija i prašina uspeha na nivou države - priseća se zlatni olimpijac, sada trener rukometaša Proletera, Momir Rnić.

ŽAL ZA IVANINIM ZLATOM

KADA je u kvalifikacijama skočila 7,00 metara i kao najbolja ušla u finale skoka udalj, isti onaj lagodni vetar sa Begeja kao da je nosio poruku: "Evo još jednog zlata za Evropski grad sporta". Ali, jednostavno, nije se dalo i Ivana je u finalu, kao četvrtoplasirana, ostala bez medalje.

Odbojkašica Jovana Brakočević okitila se srebrom u Riju, gde je heroina srpske atletike Ivana Španović osvojila bronzu. "Košarkaški bog", kako su ga u eri njegovih najvećih uspeha zvali navijači, Dejan Bodiroga, osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, a rvač Proletera, Gruzijac Zurab Datunašvili u Tokiju se okitio bronzom i ponosno noseći srpsku trobojku, uzviknuo: "Ovo je za Srbiju!"

- Čestitam Zurabu i Maji i ponosan sam na sve olimpijce iz našeg grada - poručio je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, nekada i sam uspešan karatista i reprezentativac Srbije.

BONUS VIDEO - Doček bronzanog rvača Zuraba Datunašvilija uz pesmu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije