TUHEL UVOĐENJEM KEPE DONEO TROFEJ ČELSIJU: Statistika potopila "podmornicu"

Đ. SAMOILOVIĆ

12. 08. 2021. u 20:28

ZIHERAŠKI potez Tomasa Tuhela, trenera Čelsija, višestruko se isplatio.

ТУХЕЛ УВОЂЕЊЕМ КЕПЕ ДОНЕО ТРОФЕЈ ЧЕЛСИЈУ: Статистика потопила подморницу

FOTO: AP

Uvođenje rezervnog i pomalo zaboravljenog golmana Kepe Arizabalage u finalu Superkupa Evrope u 119. minutu, pred sam kraj drugog produžetka, umesto standardnog Eduarda Mendija, bio je presudan potez u okršaju sa Viljarealom, koji su "plavci" dobili posle boljeg izvođenja penala (1:1 posle 120 minuta). Španac se pokazao kao čovek odluke, pošto je odbranio dva udarca igrača "žute podmornice" sa bele tačke.

Prema rečima nemačkog stručnjaka, koji je na "Stamford bridž" doneo drugi međunarodni pehar u roku dva i po meseca, Kepin ulazak protiv "podmornice" nije bio slučajnost, već je za sve zaslužna analitika i statistički podaci.

- Nije bilo spontano. Razgovarali smo o tome sa golmanima posle meča sa Barnslijem. Oslonili smo se na statistiku. Bili smo dobro pripremljeni - rekao je Tuhel. - Kepa ima najbolji procenat odbrane penala, analitičari su mi pokazali podatke. Razgovarali smo sa igračima da bi ovo moglo da se dogodi kada igramo utakmice po nokaut sistemu. Fenomenalno je kako je Mendi sve to prihvatio.

Kockanje sa golmanima još više dobija na težini kada se sagleda čitava situacija oko Kepe, koji je 2019. u finalu Liga kupa odbio da učini ono što je njegov sadašnji kolega Mendi uradio, odnosno nije hteo da pusti Vilija Kabaljera da brani penale zbog čega je i kod Mauricija Sarija, Frenka Lamparda ali i Tuhela bio u drugom planu.

- Bio sam spreman jer sam znao šta će se dogoditi. Trudio sam se da budem mentalno i fizički spreman. Nije tipična situacija, ali stigli smo do penala pošto je Eduard odradio fantastičan posao. Na kraju smo dobili i srećni smo - kazao je Arizabalaga, na kojeg su igrači skočili posle pobede jer su i sami znali koliko mu je uloga heroja falila kako bi povratio izgubljeno samopouzdanje.

FERNINAND: NEŠTO JE ZNAO


POTEZ Tuhela pohvalio je čuveni engleski fudbaler Rio Ferdinand.
- Očigledno Tomas zna nešto što mi ne znamo. Pre svakog penala koji je izveden, Kepa je bio "u licu" Viljarealovih igrača. Znao je nešto u vezi sa Kepom - istakao je Ferdinand.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVALJALA SIRA! Ćerka Luisa Enrikea prešla sa jednog na drugog reprezentativca Španije