BIO JE VOLJENIJI OD JOSIPA BROZA: Reditelj Milan Šarac o prijateljstvu sa Đorđem Marjanovićem

D. MATOVIĆ

18. 05. 2021. u 11:50

ĐORĐE Marjanović je bio najveća estradna zvezda na ovim prostorima do danas. Njegov odlazak je veliki gubitak ne samo za porodicu, nego i za sve obožavaoce širom sveta.

БИО ЈЕ ВОЉЕНИЈИ ОД ЈОСИПА БРОЗА: Редитељ Милан Шарац о пријатељству са Ђорђем Марјановићем

Foto Privatna arhiva

Ovako, za "Novosti", govori reditelj Milan Šarac koji je o legendarnom umetniku napravio seriju "Ko nekad u osam" od pet epizoda, sa velikim uspehom više puta prikazanu na RTS.

- Sa Đorđem me je upoznao reditelj Radoš Novaković, dok sam bio student na FDU. U prvi mah nisam ga prepoznao, ličio mi je na njega, ali nisam verovao da sedi za Radoševim stolom - priča nam Šarac.

- Rekao sam mu da liči na Đorđa Marjanovića, na šta se on nasmejao i pitao: "Stvarno?" Za mene je bio nedodirljivo božanstvo, nisam mogao da verujem da smo se samo nekoliko minuta ranije rukovali.

Radoš je otišao, njih dvojica su ostala i tako je počelo prijateljstvo. Đorđe je dolazio na slave i rođendane kod Milana, a njegovu majku je vozio u bolnicu kad god je trebalo:

- Sećam se jednog Đorđevog rođendana, na početku našeg druženja. Došao sam među poslednjima. U sobi su sedeli poznati umetnici, diplomate... Đorđe je teatralno ustao i kazao: "Da li je ovo moguće? Pevao sam Hruščovu, Brežnjevu, Titu, kome sve nisam, ali ovakvu čast da doživim! Ne mogu da verujem! Milan Šarac je došao na moj rođendan!" Gosti koji su me poznavali nasmejali su se, a ugledne zvanice su me s velikim poštovanjem pozdravile.

SMRT JE OGLEDALO ŽIVOTA

MARJANOVIĆ je Šarcu govorio i o životu, i o smrti. U knjizi "Između života i smrti" ostale su zapisane njegove reči:

- Moj život je ispunjen do vrha srećom i ljubavlju. Usrećila me Eli, deca, unučad, ljudi, pesma, publika. Život je jedan srećan treptaj oka. Na žalost, veoma kratko traje. Jedina nada je da se on samo trenutno gasi - prekida, i nastavlja tamo negde u nekom drugom svetu... Smrt je samo veliko ogledalo života.

Posle premijere filma "Vreme Mire Stupice" u beogradskom Narodnom pozorištu, Đorđe mu je prišao i u šali rekao: "Šta čekaš, da ja umrem, pa da praviš film o meni?" Sledećeg dana  Šarac je predložio RTS da snimi seriju, koju je gledao zajedno sa Đorđem. Milan kaže da nije ni gledao u televizor, već je sve vreme posmatrao Đorđa kako reaguje:

- Teško je govorio, zbog moždanog udara. Suze su mu se slivale niz lice. Posmatrajući sebe mladog i lepog dok je bio na vrhuncu karijere, tiho je uspeo da prozbori: "Šta ti je život!"

Šarac kaže da je Đorđe bio voljeniji od Tita, i obrazlaže to rečima da je ljubav prema Đorđu bila prirodna, a prema drugu Titu veštačka.

- Pred svaki odlazak Tita u Rusiju, Đorđe je imao turneju u SSSR - otkriva Milan.

- To je bila priprema za dolazak doživotnog predsednika SFRJ. Moji Kninjani su Đorđa doživljavali kao sveca. Sećam se da mu je jedan moj zemljak rekao kako su Srbi u Kninu ugroženi. Đorđe je to preneo Draži Markoviću, a on mu je na to rekao: "Đokice, znamo mi to, ali šta se tu može."

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)