CEO BALKAN ZNA OVU PESMU - ALI KOME JE POSVEĆENA? Evo ko je DŽonijeva žena koja ima "usne vrele višnje"

Novosti onlajn

02. 05. 2021. u 13:04

DŽONI je odavno pobegao sa Balkana, ali Balkan ne može da ga zaboravi.

ЦЕО БАЛКАН ЗНА ОВУ ПЕСМУ - АЛИ КОМЕ ЈЕ ПОСВЕЋЕНА? Ево ко је Џонијева жена која има усне вреле вишње

Foto: DŽoni Štulić

NJegove pesme svrstavaju se u opštu kulturu, ali čak i ukoliko ih znate napamet, da li ste se ikada zapitali ko su žene kojima su posvećene njegove ljubavne pesme? Evo kako one danas žive.

"Prijehavši u Zagreb, zadovoljstva svega rad

na đevojku iz Hrvaca naletio sam tad

strijele moćne ljubavi pomračile mi um

dah usne vrele višnje, nagonile na blud"

Pesma "Usne vrele višnje" upisala se u istoriju ljubavnih pesama Balkana, iako govori o izdaji, a ova pesma sigurno je jedna od najpoznatijih koje je stvorio Branimir DŽoni Štulić.

A da li ste se nekada zapitali ko je žena kojoj je pesma posvećena?

Devojka iz Hrvaca o kojoj je pevao DŽoni ali i cela Jugoslavija je Snježana Banović, koja je u vezu sa DŽonijem ušla kada je imala svega 18 godina. DŽoni je u tom trenutku imao 28 i sigurno nije bio zet o kakvom su maštali Snježanini roditelji. Pa ipak, nisu uspeli da spreče snažnu vezu između njih dvoje.

Snježana je od DŽonija dobila još pesama, poput "Volim te kad pričaš", "Život običnog tempa" a u njenu čast preradio je i veliki Elvisov hit "Jesi li sama večeras?".

Da je sudbina bila malo drugačija, i danas su njih dvoje mogli da budu par jer te 1983. godine, kada se DŽoni pakovao i planirao put u Holandiju, prvobitni plan je bio da i ona ide sa njim. Čak ju je, kako pišu mediji, i DŽonijeva majka molila da se ukrca sa njim na taj avion jer će on propasti sam u Holandiji.

Međutim, Snježana je u jednom trenutku, kako kaže, videla sebe kao devojku od 21 godinu koja u Holandiji radi kao konobarica, shvatila da joj je taj scenario neprihvatljiv i odustala od cele priče. Danas je ona pozorišna rediteljka i doktor nauka, ali i profesorka produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umetnosti.

SA BRANKOM JE ODLAZIO U NOĆ

"Dodirnut ću joj usne lagano

odlazimo zajedno u noć

ona želi da joj govorim tiho

da ne veličam svoje probleme

hoće da živi s onim koga voli

gleda u druge a misli na mene

priznaje mi da je udata

da ne ljubi svoga čovjeka

a ja ćutim mudro razmišljam..."

Još jedna DŽonijeva ljubav bila je Branka Bakarić, ćerka političara Vladimira Bakarića, koja je jednom prilikom objasnila i kako je nastala čuvena pesma "Odlazak u noć".

- Jako sam se mlada udala i razvela. Nakon razvoda sam se vratila svojim roditeljima i išla sam na neku žurku, gđe sam upoznala Štulića. Sutradan je ta ista ekipa s tuluma organizirala neki izlet i tamo sam se ja približila DŽoniju i uspjela ga nagovoriti da se ponovno nađe sa mnom. Naš prvi sastanak bio je na Mažurancu, gđe je bilo okretište autobusa broj 43, koji je povezivao Novi Zagreb s centrom grada. On je dolazio autobusom iz svog dijela grada, a ja sam ga na Mažurancu čekala u bijelom Spačeku. I onda bismo otišli u noć - ispričala je Branka, koja danas živi u Kanadi.

Međutim, veza sa Brankom nije dugo opstala jer DŽoni ju je prevario sa ženom kojoj je posvetio možda i najveću svoju ljubavnu pesmu - "Graciju".

Ime te žene glasilo je baš tako - Gracija Pedić, a upoznao ju je prilikom letovanja na ostrvu Silba.

Ubrzo nakon susreta s fatalnom Gracijom, Štulić je ostavio tadašnju đevojku Branku Bakarić i Graciji posvetio jednu od svojih najvećih pjesama.

- Sećam se tog letovanja na Silbi, a sećam se i Gracije. Štulić je te večeri samo došao do mene i počeo da svira jednu strašnu, strašnu stvar. Za jedan dan napravio je dve pesme koje su se kasnije našle na albumu "Sunčana strana ulice"", rekao je scenograf Dalibor Laginja u dokumentarnom filmu "Kad Miki kaže da se boji".

Branka se i danas seća Gracije koja joj se umešala u vezu.

- U leto 1979. otišao je na more i kad se vratio, rekao mi je da se ne ljutim, ali da je na Silbi upoznao drugu devojku. To je bila Gracija - rekla je Branka svojevremeno.

A na istom tom letovanju na Silbi, koja je okupljala mlade ljude sa čitavog Balkana, upoznao je i jednu Suzi iz Austrije. Ovde, ipak, nije bilo govora o nekoj posebnoj ljubavi i biće da mu je više poslužila kao referenca na tada čuvenu pesmu "Susie Q".

Danas je kraj njega Jozefina Frudmajer, jedna od sekretarica gradskog doktora u Utrehtu, a u braku su od 1989. godine. Žive mirnim, povučenim životom u Hojtenu u Holandiji, a Jozefina čuva mir svog supruga. Ako je neku pesmu i dobila na poklon, za nju teško da ćemo znati jer DŽoni više ne deli svoju muziku sa svetom.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)