SVE OČARAO MUZIKOM I PLEMENITOŠĆU: Pijanista, kompozitor i aranžer Aleksandar Banjac biće sahranjen sutra u Novom Sadu

V. M. P.

30. 04. 2021. u 09:33

CENjENI pijanista, klavijaturista, kompozitor i aranžer Aleksandar Banjac (45), koji je u utorak uveče preminuo od infarkta biće sahranjen sutra u 12 časova, na Gradskom groblju u Novom Sadu.

СВЕ ОЧАРАО МУЗИКОМ И ПЛЕМЕНИТОШЋУ: Пијаниста, композитор и аранжер Александар Бањац биће сахрањен сутра у Новом Саду

Foto Željka Dimić

Muzička scena je u šoku i u suzama, jer je Banjac bio jedan od onih maestralnih muzičara koji je skoro uvek bio "u senci", a svi su voleli da sarađuju sa njim.

Bakija, kako su ga zvali prijatelji, krasio je neverovatan sluh i osećaj za harmoniju. Bio je sjajan improvizator. Studirao je kompoziciju na novosadskoj Akademiji umetnosti, ali do diplome nije stigao jer su ga od klasike više zanimali džez i rok. Paralelno je gradio karijeru vrsnog studijskog i koncertnog muzičara. Sarađivao je sa mnogima, od Dina Dvornika, preko Vlade Georgieva, Željka Joksimovića, Jelene Tomašević, Aleksandre Radović, Masima Savića... ali je uvek izdvajao saradnju sa našom najvećom pop zvezdom Zdravkom Čolićem, čijem se pratećem bendu pridružio 2007. "Tako je dobro pratio Čolu, kao niko", primetio je neko na društvenim mrežama. Elegantno bi seo ispred svog instrumenta koji bi proizvodio tonove koje je on želeo, dok bi levom rukom podignutom u vazduh komunicirao sa publikom.

Aleksandar je prethodnih dana radio u studiju na novim pesmama. Koronu je preležao pre godinu dana, a dva dana pre tragičnog odlaska, primio je vakcinu protiv kovida. Kobnog dana se požalio gitaristi Branku Koprivici da mu nije dobro, nakon čega je otišao u studio. Pronašli su ga na podu. Mrtvog. Izdalo ga je srce.

Banjac je bio jedan od muzičara koji su 2003. sa kompozitorom i aranžerom Fedorom Vrtačnikom osnovali "Novosadski big bend", odsviravši sa njima oko 500 koncerata. Na prva dva albuma NBB, bio je potpisan kao autor i aranžer, a na trećem koji bi uskoro trebalo da bude objavljen, potpisao je nekoliko kompozicija. Fedor se biranim rečima oprostio od kolege:

- Dragi moj talentovani i divni druže, hvala ti za plemenitost i muziku kojom si nas sve očarao. Vidimo se tamo, na nekom boljem mestu gde ćemo ponovo svirati...

PRVA LINIJA SE OZBILjNO OSIPA

SAMO 10 dana pre tragičnog kraja, Aleksandar Banjac je 17. aprila, kada je preminuo tonac Ilija Perić, na "Fejsbuku" objavio fotografiju članova pratećeg benda Zdravka Čolića uz potpis:

- Prva linija nam se osipa ozbiljno.

Podsetimo, pre nekoliko meseci preminuo je monitor-tonac Zoran Miladinović od galopirajućeg meningitisa.

Dugogodišnji bubnjar Čolinog benda Dragoljub Đuričić preminuo je sredinom marta od korone, a mesec dana kasnije i FOH tonac Ilija. Nažalost, prva linija ostala je u utorak i bez uvek nasmejanog Bakija.

Saksofonista Nikola Demonja, koji je sa Banjcem svirao u bendu Zdravka Čolića, ispričao je da je maštao da sviraju zajedno od trenutka kada je upoznao Bakija. Kada su počeli da sviraju zajedno, da putuju i dele svakodnevicu, osećao se zaštićenim kad bi Baki bio tu i želeo da nauči kako da on takav bude sutra prema drugom.

- Kada si mi pokazivao slike svog stana, želeo sam i mi da se skućimo, da imamo takvo nešto naše - napisao je Demonja na "Fejsbuku".

SARADNICI Aleksandar Banjac sa Zdravkom Čolićem i Nikolom Demonjom, Foto Fejsbuk

- Kad si mi sa ponosom pričao o porodici, o deci, želeo sam i ja da dobijem decu, isto kao ti, devojčicu, pa dečaka. Kad smo se vozili tvojim kolima na svim onim silnim putovanjima, želeo sam i ja da vozim džipa kao ti. Da mi na putu bude udobno i bezbedno. I toliko toga je trebalo još zajedno da uradimo. Toliko je strašno i surovo što te više nema na ovom svetu. Bio si jedinstven, bio si izuzetno voljen, jer je bilo lako voleti te. Nikada te neću zaboraviti, hvala ti na svemu, cimeru moj, volim te kao brata. Pozdravi nam Drakčeta, Iliju i Zokija.

Ni Bakijev kolega po dirkama iz Čolinog benda, klavijaturista Žika Filipović, nije mogao da sakrije bol zbog gubitka prijatelja, sa kojim je na turnejama po zemlji i inostranstvu bio cimer u hotelskoj sobi 13 godina:

- Toliko zajednički odsviranih nota, podeljenih bina, promenjenih hotela, pređenih kilometara, dogodovština i priča. Planirali smo barem još toliko "kad sve ovo prođe". Nemoguće je da za tebe nađemo zamenu, a ja ne želim drugog cimera. Ne postoji "zamenski Baki", samo original, jedan i jedini. Onaj sa kojim sam se na bini kapirao bez gledanja, a van bine bez reči. Bez tebe, teško ćemo dalje. Bila je sreća, čast i privilegija imati te za kolegu i prijatelja.

CIMERI Baki i Žika Filipović, Foto Arhiva

* * * * * * * * * * *

ŽELjKO JOKSIMOVIĆ

PUTUJ SA ANĐELIMA

- STARI, beskrajno ćeš nedostajati. Putuj sa anđelima.

* * * * * * * * * * *

SERGEJ ĆETKOVIĆ

ZBOGOM, DOBRI MOJ BAKI

- ZBOGOM moj dobri Baki, zbogom...

* * * * * * * * * * *

TIJANA DAPČEVIĆ

MIRNO SPAVAJ, MAESTRO

- MAESTRO. Nismo se tako dogovorili, dogovorili smo se da kad prođe ovo sviramo bluzove i džezove u "Tri rogata", da se radujemo muzici, životu... Slomila sam se. Mirno spavaj.

* * * * * * * * * * *

NIKOLA ROKVIĆ

MNOGO SMO IZGUBILI

- BOŽE dragi, zašto? Počivaj u rajskom naselju, brate moj, iako se nismo poznavali dobro, stalno sam iščekivao naš muzički susret. Mnogo smo izgubili. Jako sam tužan. Saučešće porodici.

* * * * * * * * * * *

JELENA TOMAŠEVIĆ

JA I DALjE NE VERUJEM

- NISAM znala da ti kažem mili moj... Počivaj u miru, dragi Baki. Ne mogu da verujem da ovo pišem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a