BALAŠEVIĆ TADA PRIZNAO DA JE ZBOG FUDBALA IZBAČEN IZ ŠKOLE: Igrala se fudbalica, a ćale me je ocinkario...

Novosti online

20. 02. 2021. u 11:09

Kantautor Đorđe Balašević preminuo je 19. februara u 68. godini, nakon tri dana provedenih u bolnici

БАЛАШЕВИЋ ТАДА ПРИЗНАО ДА ЈЕ ЗБОГ ФУДБАЛА ИЗБАЧЕН ИЗ ШКОЛЕ: Играла се фудбалица, а ћале ме је оцинкарио...

Foto: Arhiva Novosti/V. Danilov

Pokojni Đorđe Balašević voleo je fudbal, a jedna od neostvarenih želja bila mu je da postane profesionalni fudbaler. 

Voleo je Crvenu Zvezdu kojoj je napisao pesmu. 

Posvećena je Aleksandru ''Diki'' Stojanoviću, Bošku i Milku Đurovskom, Rajku Janjaninu, Zdravku Borovnici, Ranku Đorđiću, Đorđu Milovanoviću, Milošu Šestiću, Dušanu Saviću i najvećem igraču kluba tog doba - Vladimiru Petroviću Pižonu.

To tome koliko je Balašević voleo fudbal najbolje ilustruje njegova numera "'Drago mi je zbog mog starog'', posvećena njegovom prijatelju Slobodanu Pavkoviću, bivšem fudbaleru Vojvodine i Partizana.

Zbog fudbala je čak izbačen iz gimnazije. 

- Izbačen sam iz gimnazije zbog neopravdanih časova. Klasika… Dođe lepo vreme, pa prorade pecaljke, plovci se renoviraju, fudbalica, dani sve duži, štrafta… Ja sam u to vreme nalazio neke varijante da one nedelje kad idem posle podne u školu, baš i ne moram da idem! Međutim, ćale me ocinkario… On je bio iz one varijante „Balkanski špijun“, pravi onaj tip „Kako se kalio čelik“. Kad ga je moja razredna pozvala i rekla da ne dolazim u školu nedelju dana i da zna da sam ja bolestan, al’ da neko mora to da javi, da nastavnici ne pomisle da sam se ispisao iz škole, ćale je rekao da je sve to neopravdano i da nisam bio bolestan. Dobio sam ukor pred isključenje, imao sam nekih 80 časova… Igrao sam fudbal za školu i bio sam na krosu deveti, tako da mi je direktor Milan Vranić, inače zaljubljenik u sport, dao još jednu šansu. Pozvao me je i rekao mi da do kraja godine uopšte ne smem da izostanem sa časa makar slomio nogu, imao 40 temperaturu… Kad sam se vratio u razred i sve im ispričao, drugovi su me pitali:“Znači, ne ideš sutra na utakmicu“? Igrali su Vojvodina – Proleter u Kupu, reflektori su tek proradili… I šta da vam pričam… Mogu jedino da vam kažem da je Pera Nikezić dao strašan gol sa 25 metara, da je branio Babić za Proleter i da je bilo 3:0 za Vojvodinu - izjavio je Đorđe Balašević 2012. godine. 

(Alo) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!