DUBLERA DŽEJMSA BONDA UBILA KORONA: Preminuo francuski kaskader Remi Žilijen, koji je glumio u 1.400 ostvarenja

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

23. 01. 2021. u 00:13

BEZ njega, Džejms Bond, jednostavno, ne bi postojao. Ovako je osamdesetih govorio slavni glumac Rodžer Mur, o legendarnom francuskom kaskaderu Remiju Žilijenu, koji je u četvrtak preminuo u 90. godini, od posledica virusa korona. Žilijen se dve nedelje borio na reanimaciji s podmuklom bolešću, ali ovu bitku, nažalost, nije uspeo da dobije.

ДУБЛЕРА ЏЕЈМСА БОНДА УБИЛА КОРОНА: Преминуо француски каскадер Реми Жилијен, који је глумио у 1.400 остварења

Foto Joel Villy

Bogatu karijeru započeo je 1964, a scene je snimao u čak 1.400 serija i filmova, među kojima su "Taksi" ili čak šest ostvarenja o tajnom agentu Džejmsu Bondu. Postavljali su ga i iza kamere kao "drugog reditelja", jer je imao istančan osećaj i dar da napete scene učini još napetijim, biranjem posebnog ugla. Predlagao je tako i neke scene za slavnog agenta 007. Visio je iz aviona i helikoptera, izlazio iz vatre i prepolovljenih automobila, padao s ogromne visine, držao se za vagone metroa pri velikoj brzini, učestvovao u sudarima, svašta ga je udaralo i padalo na njega. Izjavio je da nije bilo nijedne scene koja mu je ostala neostvaren san i da je sproveo u delo sve što je bio zamislio.

Dublirao je najveća imena filma, Iva Montana, Alena Delona, Žan-Pola Belmonda, Čarlsa Bronsona, Rodžera Mura... Radio je sa rediteljima kao što su Fransoa Trifo, Roman Polanski, Serđo Leone... Motori su mu bili posebna ljubav. Vozio ih je već sa 12 godina. Još tada je počeo s rizicima, kada je preplivao nabujalu Loaru da bi za opkladu dobio pitu s jabukama. Bio je šampion Francuske u motokrosu 1957, a slučaj je hteo da se sa 34 godine javi na oglas za dublera Žanu Mareu. Na snimanju jednog filma sa Lujem de Finesom zamalo se nije udavio u jezeru. Najveći strah je, ipak, imao u privatnom životu, kada je izgubio kontrolu za volanom svog "poršea" između Firence i Bolonje i pao u provaliju duboku 47 metara, a onda se još prevrtao 150 metara. Izašao je ošamućen, ali nepovređen!

Foto Instagram/remyjulienneofficiel

Ideja vodilja mu je bila da utvrdi maksimalni rizik u poslu. Zato su ga zvali i "Ajnštajnom kaskade". Ipak, na snimanju filma "Taksi 2" pre više od 20 godina, osuđen je na godinu i po uslovnog zatvora i visoku novčanu kaznu, kao odgovoran za kaskadere, zbog smrti kamermana. Tada je odustao od daljeg bavljenja ovom profesijom.

Za sobom je, sa 70 godina, već imao tri infarkta, rak debelog creva i prostate. Poživeo je, eto, do 90. U međuvremenu je objavio i memoare. Njegovim stopama kaskadera nastavili su dva sina i unuk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)