ODLAZAK NAJBOLjEG BASISTE JUGOSLAVIJE: Preminuo Nenad Stefanović Japanac

Novosti online

08. 01. 2021. u 18:26

ОДЛАЗАК НАЈБОЉЕГ БАСИСТЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Преминуо Ненад Стефановић Јапанац

Foto: Printskrin

POZNATI basista Nenad Stefanović Japanac preminuo je u 62. godini.

Japanac je decenijama sarađivao sa brojnim velikim imenima jugoslovenske scene - Bajagom i Instruktorima, Bijelim dugmetom, Oliverom Mandićem, Pilotima i mnogim drugima.

Mnogi su se od njega oprostili na društvenim mrežama. Živorad Milenković od kolege se oprostio na Tviteru.

- Njegov bas je više od svega ukrasio pesmu Bjelog dugmeta "Ružica si bila". Neka mu je večna slava, svi smo ga voleli - napisao je.

Nenad Stefanović Japanac je rođen 1959. godine u Kruševcu.

Dokazavši se kao vrlo pouzdan,precizan, tačan, originalan i inventivan basista, te kao vrsni poznavalacprimenjene harmonije, svirajući istovremeno i gitaru, učestvovao je u stvaranju preko 1000 izdanja jugoslovenske i srpske scene.

Sarađujući sa hiljadama muzičara svih profila, provodeći vreme u stotinama studija širom Evrope, doprineo je da neka ostvarenja na kojima je aktivno učestvovao i stvarao postanu antologija jugoslovenske i srpske muzičke scene, i zasluženo je predstavljen u kultnom Leksikonu YU Mitologije, pod imenom Neša Japanac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Hendriks

08.01.2021. 20:50

Nesko Japanac je odsvirao nezaboravne bas deonice na preko 1,000 narodnih, zabavnih, rock & funky pesama koje ste sigurno slusali na radiju. Osim albuma koji su spomenuti u Novostima, treba navesti i zive svirke sa Zdravkom Colicem, albume sa Generacijom 5, Bajagom, Viktorijom, i antologijski album Olivera Mandica: "Zbog tebe bih tucao kamen", na kome Nesko Japanac otvara nova poglavlja SFRJ muzike. Pored toga sto je bio perfektni muzicar i inovator, Japanac je bio i velika ljudina. Najveca ljudina medju beogradskim muzicarima. Svojim izrazenim smislom za humor, i jednostavnom dobrotom svoje ciste duse, Japanac je unosio pozitivne emocije u svako drustvo koje je imalo srecu da Japanac njen bude deo. Pocivaj u miru, Nenade.

dRAGAN jOVANOVIC sPIRA

13.01.2021. 12:39

Otisao je nas drug, legenda medju muzicarima Krusevca. Mali grad sa velikim licnostima u svakom pogledu. Nas "KOLONAC," kako se od milja zovemo svi iz tih radnickih porodica koje su odatle potekle. VECNA MU SLAVA