INTERVJU Saša Matić: Ponosan sam na svaku pesmu i boru na licu

Vesna PANTELIĆ

07. 01. 2021. u 22:30

GODINA iza nas je svima pokazala šta je najvažnije, a to je zdravlje.

ИНТЕРВЈУ Саша Матић: Поносан сам на сваку песму и бору на лицу

Foto Dejan Milićević

Pokazala je kako se planovi mogu promeniti u samo jednoj noći i koliko smo, u stvari, fleksibilni. Naši lekari i celokupno medicinsko osoblje zaslužili su ogromno poštovanje svih nas. Moja porodica i ja smo im u potpunosti verovali od prvog dana i pridržavali se svakog saveta i naredbe.

Ovo, za "Novosti", kaže jedan od najpopularnijih folk pevača Saša Matić (42), "kralj meraka" i "glaščina", kako ga je prozvala publika, koja je hrlila na njegove nastupe u klubovima, kafanama, koncertnim i sportskim dvoranama. Jer Saša nikad nije "odrađivao" nastupe, već se na njima provodio. Čitava planeta pamtiće 2020. po koroni. Na pitanje kako se izborio sa zaključavanjem, policijskim časom, nemogućnosti kretanja, a ponajviše prekidom koncertnih aktivnosti od kojih živi, Matić, za naš list, odgovara:

- Te odluke doneli su oni koji ovu situaciju najbolje poznaju i tumače. Zaista verujem u naše ljude i njihovu stručnost, zato sam od prvog trenutka sve i poštovao. Nije bilo lako, naročito u početku, strah, neizvesnost...

SVIMA ZDRAVLJA I VIŠE SKROMNOSTI

* ŠTA biste poželeli u novoj godini sebi, najmilijima i čitaocima "Večernjih novosti"?

- Zdravlja, zdravlja i mnogo zdravlja. Ova godina nas je sve naučila da je to najvažnije. Sve ostalo može i treba, ali tek nakon ovog. Siguran sam da ćemo sada mnogo više ceniti zagrljaje i one naizgled obične trenutke koji su nam bili svakodnevica i nismo im davali na važnosti, a sada nam tako nedostaju. Zato nam svima želim poželeti i više skromnosti i sposobnosti da uživamo u malim stvarima i radujemo im se kao da su najveće na svetu.

Nikome nepoznato nije prijatno. Siguran sam da ćemo sada još više ceniti druženja i zagrljaje. Dobri koncerti još čekaju na nas. Na svu sreću, moje ćerke Aleksandra i Tara su razumne i inteligentne devojčice. U početku im je teško padalo što ne mogu da se druže kao ranije, ali su uspele da se prilagode situaciji. Tome je mnogo pomogla česta priča supruge i mene sa njima i to što smo vreme iskoristili da ga provedemo što lepše, jer nam je svima to nedostajalo zbog mog posla.

* Estradna scena ostala je bez DŽeja, Bore Drljače, Dobrivoja Topalovića...

- Minula godina je bila veoma loš drugar. Neki odlasci su pali izuzetno teško svima nama i nikako nismo bili spremni na njih. Toliko toga je svaki od njih napravio da ih ne možemo zaboraviti ni za tri života. Ostavili su nam u amanet svoja dela, zajedničke trenutke, osmehe i lepe dane. Nisu znali biti prosečni i večito su me ostavljali bez reči, svaki zbog nečeg svog. I sada mi fali pravih reči. Na nastupima ću sigurno pevati njihove pesme, njima u čast. Napravili smo toliko uspomena da ih mogu prepričavati celi život. Zaista veliki ljudi, prijatelji i umetnici.

Foto Dejan Milićević

* DŽej, Aca Lukas, Aco Pejović i vi ste bili četiri musketara. Kako se rodilo to prijateljstvo?

- Neki ljudi vam se prosto dogode u životu, shvatite se na prvu i imate osećaj kao da su celi život bili tu. Ja sa njima imam takav osećaj. Prijatelji su pravo bogatstvo i još pri tome ako ste i kolege, pa vas najbolje razumeju i oko posla, onda je sreća još veća. Srećan sam čovek što ih imam uz sebe. Stabilan su oslonac kada zatreba i prejak vetar u leđa oduvek. Radujem se svakom njihovom uspehu kao da je moj i znam da su i oni srećni zbog mene.

SA ANĐELIJOM NEMA LJUTNJI I RASPRAVA

*ĆERKE više vole da provode vreme sa vama jer ste popustljiviji. Da li se supruga Anđelija ljuti zbog toga?

- Zbog mog posla često sam odsutan od kuće i onda se mnogo uželimo jedni drugih. Anđelija je, s druge strane, uvek tu uz njih i brine se da sve teče u najboljem redu. Zato je malo stroža, baš onako kako i treba da bude, a ja sam tu da popustim u nekim stvarima. Najviše se radujemo kada smo svi zajedno. Anđelija je neverovatna žena, veoma razumna i jednostavna. S njom nema ljutnji i rasprava. Što se tiče popularnosti i mojih devojčica, one to ne gledaju tako, i ja sam za njih samo njihov tata.

* Ove godine obeležavate jubilej, 20 godina rada?

- Moj tim i ja vredno radimo punom parom i spremamo toliko toga. Samo da nam ova situacija sa virusom korona postane bezbednija i mnogo toga lepog će da usledi. Dve decenije nisu mala stvar. Ponosan sam na svaki korak, pesmu, borbu i boru na licu. Vredelo je sve svega. Kao što moja pesma kaže, zaista "ne bih ništa menjao".

* Da li više volite velike koncerte ili manje, a intimnije?

- Volim publiku i muziku svim srcem i zato mi i jedno i drugo ima svoju draž. Veliki koncerti su velika stvar i iza njih stoji mnogo rada, znoja i dana pripreme. Nakon toga uvek usledi takav ponos da izbriše sav napor i samo ti pokaže koliko si srećan, jer možeš da radiš ovaj posao. Intimniji koncerti su uvek čista emocija i ljubav. Još veća povezanost sa publikom. Uživam podjednako i uvek sam zahvalan svakoj osobi koja dođe na moj nastup i lepo se provede.

* Snimili ste mnogo dueta u karijeri, sa Janom, JK, Cecom, Severinom, Lukasom i Kitićem, Prijom... Sa kim biste voleli da ukrstite glas?

- Uvek sam govorio da pesme pronađu pevača, a ista stvar je i sa duetima. Nijedan nije bio tek onako, samo da bi se snimio. Svaki duet nosi svoju energiju i emociju. To se na kraju oseti i publika to najbolje prepozna. U narednom periodu uslediće neki dueti kojim se baš radujem i nestrpljivi smo da ih podelimo s publikom. Vredno radimo, svi smo se uželeli pesme, tako da verujem da će biti pun pogodak.

* Dugo se niste oglasili sa novom pesmom ili albumom?

- Čekao sam da me se uželite. Istina, vreme je da neke nove pesme počnu da žive i ugledaju svetlost dana. Moj tim, na čelu sa dugogodišnjim menadžerom Markom Maksimovićem, i ja zaista vredno radimo na tome i ne biste verovali koliko smo truda, energije i emocije uložili u novi album. Verujte da koliko god da je publika nestrpljiva, i mi smo. Ali to su slatke muke i mnogo toga lepog uskoro dolazi.

* Obično pevači ne mogu da izdvoje svoju omiljenu pesmu, ali, na koje vaše hitove publika najbolje reaguje uživo?

- Istina, svaka pesma ima svoju priču i teško ih je porediti. Pri tome znaš koliko truda i sebe si dao u svakoj od njih. Što se tiče nastupa, rekao bih da sve zavisi od toga gde sam i kakva energija vlada u tom trenutku. Nekada je publika više raspoložena za balade, nekada za brže pesme. To prosto osetiš. "Kralj izgubljenih stvari", "Idemo, anđele", "Samo ovu noć", "Lagala, je grade", pa onda stari hitovi poput "Maskara", "Nije ljubav fotografija", "Ruzmarin", onda je tu i neizostavna pesma "Nađi novu ljubav". Mnogo je tih pesama za ove dve decenije, a želim da ostanem skroman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)