ŽIVOT JE SAMO DOPOLA KAD NEMA ROKENROLA: Na festivalu “Dok’n’ritam” prikazan biografski film o Miliću Vukašinoviću

M. Ćunković

30. 09. 2020. u 08:48

NEDAVNO završeno, peto izdanje festivala “Dok’n’ritam” u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu obeležili su, pre svega, dokumentarni filmovi o značajnim muzičarima na ovim prostorima.

ЖИВОТ ЈЕ САМО ДОПОЛА КАД НЕМА РОКЕНРОЛА: На фестивалу “Док’н’ритам” приказан биографски филм о Милићу Вукашиновићу

Milić Vukašinović

Među njima je i biografski film o Miliću Vukašinoviću “70 godina doktora za rokenrol”, reditelja Miroslava Čigoje.

U 82 minuta, koliko traje ovo delo snimljeno povodom Milićevih 70 godina života, fokus je na hronološkom navođenju momenata iz njegove muzičke karijere, bez posebne želje da se napravi ambicioznije ostvarenje, kakvo jedna od najzanimljivijih i najekscentričnijih ličnosti ovdašnje muzičke scene svakako zaslužuje. Za razliku od Milićeve autobiografske knjige “Seksualno nemoralan tip”, koja je, pre nekoliko godina, ogolila njegov, u dobrom delu, razvratan život, u dokumentarcu se taj segment tek, skoro, reda radi pominje. U osvrtu na poslednjih desetak godina nije ni navedeno Vukašinovićevo učešće u nekoliko rijaliti programa.

Sa druge strane, svoje su dobili oni koji su posvećeni zaljubljenici u sve faze njegovog muzičkog opusa - od početka u “Čičcima”, “Kodeksima”, preko bubnjarskih angažmana u “Indeksima” i “Bijelom dugmetu”, formiranja “Vatrenog poljupca”... Istaknut je, naravno, i Milićev značaj kao autora neprolaznih folk hitova za Hanku Paldum, koja je u filmu biranim rečima govorila o Vukašinoviću. Priču razvodnjava detaljnije zadržavanje na pojedinim Milićevim albumima, mahom solističkim, u pop i folk maniru, koji nisu ostavili značajniji trag.

O popularnom Mići pričaju i Petar Peca Popović, Ivica Propadalo, Vicko Milatović, Sejo Sekson, Želimir Altarac Čičak, Šemso 69... Posebno je nadahnut, govoreći o zajedničkim, sarajevskim danima, bio Dr Nele Karajlić. Prisetio se da su Milića zvali Pukovnik, i istakao da je upravo on otvorio prva vrata “Zabranjenom pušenju”.

Mića i Sandra Rančić, direktor festivala

- Život je samo do pola, kad nema rokenrola - u svom stilu je “ispalio” parolu Milić, obraćajući se prisutnima po završetku projekcije. - Miroslav Čigoja je to dokumentovao na pravi način, zato što je on najveći ljubitelj grupe “Vatreni poljubac”, i mog lika i dela.

Upitan da li je sve u filmu istinito, Milić je, uz karakterističan smeh, odgovorio:

- Još je tri puta gore. Nije tada bilo mobilnih telefona, pa da se snime razni doživljaji u pijanstvu. Toga, možda, fali, pa da slika bude kompletna. Rokenrol je razvrat i blud, na kraju krajeva.

Reditelj Čigoja je prvobitno planirao da se fokusira na prvih pet godina kontinuiranog rada čuvene hard-rok grupe, međutim...

- Kad sam počeo da radim film, došao sam na ideju da tu ubacim mnogo više likova, i najbitnije detalje iz njegove kompletne karijere - kaže autor.

Reditelj i sam napominje da film nije rađen za širi auditorijum.

- Zamislili smo da to bude za nas, da ovekovečimo, i za najžešće fanove “Vatrenog poljupca”.

Čigoja je izrazio žal što se u filmu, iako je, po njegovim rečima, obećao, nije pojavio Mladen Vojičić Tifa, koji je otpevao jedan album “Poljupca”. Film će, kako je najavljeno, imati i dopunjenu verziju, gde će se govoriti i čuveni menadžer Raka Marić, a zamisao je da se učešće ponudi i Emiru Kusturici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVAKO DANAS IZGLEDA KAFANA KOD MAČKA: Ovde su snimane nezaboravne scene serije Porodično blago (VIDEO)