PREMIJERA NA 13. BELDOKSU: Dokumentarac Filipa Čolovića "Odakle potreba za mržnjom"

R. RADOSAVLjEVIĆ

06. 09. 2020. u 15:34

JEDNO od najuzbudljivijih ostvarenja koje ne treba propustiti na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, „Potreba za mržnjom“ reditelja Filipa Čolovića, doživeće svetsku premijeru u nedelju, 6. septembra u 20 časova, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

ПРЕМИЈЕРА НА 13. БЕЛДОКСУ: Документарац Филипа Чоловића Одакле потреба за мржњом

Foto V.Danilov

Ova potresna, duboko dirljiva i opominjuća priča, u kojoj reditelj kroz sopstvenu intimnu ispovest istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu, u trci je za nagrade i prikazuje se u okviru Srpskog takmičarskog programa.

Čolović u svom autorskom delu polazi od pogibije brata Fedora Frimermana, koga je 2013. obezbeđenje beogradskog splava Sound tuklo do smrti (tragedija koja je potresla ne samo njegovu porodicu nego i čitavu zemlju), nastavljajući svoje istraživnje o drugim ljudima koji su bez ikakvog razloga stradali od ruku raznih nasilnika.

Čolović je snimao ovaj film više od četiri godine, vođen isključivo željom da skrene pažnju na eskalaciju nasilja u našem društvu i, nažalost, neadekvatno reagovanje sistema na ovakve slučajeve, pa i na nedostatak empatije, a u svom dokumentarcu pokušava da pronađe odgovor na pitanja kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koje nas okružuje.

Kako ističe, “Potreba za mržnjom” se bavi slučajevima koji su se desili između 2000. do 2015. godine, ali i klimom u zemlji koja pogoduje nasilničkom ponašanju, kao i korenima nasilja koje nas trenutno okružuje.

- Razgovarao sam sa ljudima čiji su bližnji stradali bez ikakvog razloga, odnosno, stradali su zbog akumulacije nečije agresije i nasilja, zbog neke iracionalne mržnje, a neki čak i iz čiste dosade nasilnika. Jedan od prvih slučajeva je ubistvo Dragana Maksimovića, našeg poznatog glumca, za koje niko nikada nije odgovarao. To, nažalost, nije retkost – kaže Čolović, ističući da je svim ovim slučajevima zajedničko to što su nasilnici i ubice prolazili nekažnjeno ili sa minimalnim kaznama, pa deluje da veća prava imaju nasilnici, nego žrtve i oštećeni. 

- Ono što je meni kao autoru važno u ovom filmu je segment o vaspitanju generacija koje dolaze, jer je sve više nasilničkog ponašanja i vršnjačkog nasilja u školama, i mi kao društvo moramo da aktiviramo najveću moguću enpatiju I solidarnost – smatra Čolović.

Publika Beldoksa imaće priliku da posle premijere filma razgovara sa rediteljem, u okviru tradicionalnih Q&A sesija koje se organizuju tokom festivala, a ovaj izuzetni dokumentarac moći će da se pogleda i online, na platformi Cinesquare, tokom celog trajanja Beldoksa.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)