Želja mi je da afirmišem kulturu

M. JEŠIĆ

22. 07. 2020. u 20:00 >> 01:56

NENAD Milenković, osnivač i direktor međunarodnog Festivala drama i serija (FEDIS), jednog od četiri festivala televizijskih serija u svetu, autor je i emisije "Pokretna slika" (sredom, BK TV, 20.00), o filmu i televizijskoj produkciji u Srbiji i regionu.

Жеља ми је да афирмишем  културу

V.N.

Na ovaj način, otkriva Milenković za "Novosti", želeo je da obezbedi "sigurnu kuću" za autore i aktere filmova i televizijskih emisija, koji će u emisiji najavljivati nove projekte, govoriti o izazovima, planovima, ali i dilemama u svom pozivu.

- Gosti neće biti samo glumci, već i reditelji, scenaristi, kostimografi, producenti i televizijski kritičari. U "Pokretnoj slici" nema privatnih i banalnih pitanja, gostu se persira, ma kakav naš privatan odnos bio, a na taj način, želim da afirmišem kulturu, kako kroz sadržaj emisije, tako i kroz međusobnu komunikaciju - ističe dobitnik nagrade "Zlatna značka" za razvijanje kulturnih delatnosti u Srbiji. Dodaje da je u prošloj sezoni, na našim TV kanalima, premijerno emitovana 21 domaća serija, više nego u zemljama regiona zajedno.

* Da li će i ove godine na festivalu učestvovati takmičari iz inostranstva?

- U okviru revijalnog dela programa, publika će birati najpopularniju TV seriju iz regiona prikazanu u Srbiji, a pobedničkom ostvarenju će biti uručena nagrada "Zlatna antena" na finalnoj večeri 10. FEDIS. U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, u okviru pratećeg programa, upriličićemo projekciju austrijskog TV filma. Akteri filma će na tribini predstaviti TV produkciju ove zemlje.

* Hoćete li ove godine predstaviti zbornik TV serija RTS-a?

- Urednik RTS izdavaštva Dragan Inđić i ja, prošle godine, pripremili smo pilot-izdanje jedinstvenog "Leksikona igranih TV serija Televizije Beograd", u kome su pobrojane sve serije, počev od prve, "Servisna stanica" iz 1959. godine, sa imenima autora i aktera. Ostalo je da se "Leksikon" ilustruje, ali nas je pandemija usporila, pa ćemo se potruditi da i to završimo do oktobra. Jer, "Leksikon" je jedinstven po svom sadržaju i ima veliki značaj za TV produkciju u Srbiji.

JEDAN OD ČETIRI SVETSKA FESTIVALA TV SERIJA

ŠTA nas očekuje na jubilarnom 10. festivalu FEDIS u oktobru?

- Uvodimo funkciju selektora festivala. Oni će odlučivati koje serije mogu da konkurišu za nagrade "Zlatna antena", koje će se dodeljivati u 13 kategorija. Kao i prethodnih godina, očekujemo najznačajnija imena televizijske produkcije iz Srbije i regiona, budući da je FEDIS jedini festival TV serija u jugoistočnoj Evropi - ističe Nenad Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri