MAGIJSKE PRIČE I ČUDA SRBIJE: Kreće snimanje “Beležnice”

Jelena Banjanin

27. 06. 2020. u 19:35

PRVA klapa nove domaće serije "Beležnica", po knjizi Ratka Dmitrovića "Beležnica profesora Miškovića" iz 2014. godine, kako saznaju "TV novosti", pašće početkom jula. Izvršni producent "Košutnjak film" otkupio je prava na adaptaciju knjige, a serija nastaje u produkciji "Telekoma Srbije" i RTS. Scenario od 12 epizoda potpisuju Đorđe Milosavljević, Kosta Peševski i Radoslav Lale Pavlović, a režija je poverena Miroslavu Lekiću.

МАГИЈСКЕ ПРИЧЕ И ЧУДА СРБИЈЕ: Креће снимање “Бележнице”

Foto: D. Miljanić

- U planu je da snimanje počne 6. jula, i trajaće 12 nedelja. Tokom jeseni serija će biti u obradi, a nadamo se i gotova do kraja godine. Radimo na lokacijama u Beogradu, Kladovu, Pirotu, Valjevu i Kraljevu. U seriji će biti više od 200 glumaca, a izbor je završen prošlog vikenda. Noseće likove tumačiće Momčilo Otašević, Svetozar Cvetković, Danica Radulović, Dejan Lutkić, Stefan Bundalo, Milena Radulović, Anica Dobra, Isidora Janković, Irfan Mensur, Aleksandar Radojčić, Ivan Zarić, Aleksandra Balmazović, Dragana Varagić, Aleksandar Đurica i mnogi drugi - otkriva nam producent Zoran Janković, osnivač "Košutnjak filma".

Glavni junak Boško Stevanović (Momčilo Otašević), novinar beogradskog lista "Argument", dobija od urednika zadatak da intervjuiše Jelisavetu Mišković (Anica Dobra), udovicu nestalog etnologa, u naučnoj zajednici priznatog i poštovanog profesora Arsenija Miškovića.

- Boško tragom beležnice, koju mu je dala Jelisaveta, ulazi u začarani krug. Serija je mešavina fantastike, nadrealnog i krimi-žanra. Glavna priča dešava se u dva vremenska perioda, prvih godina ovog i sedamdesetih godina prošlog veka - objašnjava Janković. - Glumci mi se javljaju i kažu da su scenario pročitali u dahu. Prvi utisci nam govore da imamo zadatak da uradimo veoma zanimljivu i dobru seriju.

U romanu Ratka Dmitrovića, umesto očekivano dosadnog razgovora sa udovicom Mišković, povodom teksta o naučnoj ostavštini njenog supruga, novinar Stevanović susreće se sa serijom misterioznih i naučno neobjašnjivih događaja o kojima nije ni sanjao da su mogući, a kamoli da su se odigrali i da još uvek traju u Srbiji. Ti događaji čine sadržaj male beležnice sa crnim koricama, koju je dobio na poklon. Njeni misteriozni zapisi godinama opsedaju neke ljude iz inostranstva - Beča, Londona, Moskve i jednog gradića u Arizoni. Beležnica na kraju pokreće i lavinu čudnih događaja koji porodicu i prijatelje beogradskog novinara dovode u životnu opasnost.

Scenario prve dve epizode serije "Beležnica" napisao je Đorđe Milosavljević, nastavak je nastao iz pera Koste Peševskog, a poslednje dve epizode "začinio" je Radoslav Lale Pavlović.

Foto: D. Miljanić

Anica Dobra

- Magijske priče i čuda, koji se spominju u knjizi Ratka Dmitrovića, poklapaju se prostorno sa delom scenarija za moju seriju "Jesenje kiše", a reč je o tvrđavi Maglić i Studenici - priča nam Radoslav Lale Pavlović. - Ideja producenata je bila da napravim 12. epizodu, tako da se otvore vrata za moguću iduću sezonu. Naime, Dmitrović ima još priča o tome kako se mešaju vreme, duše, prostori i dešavaju čuda na etno-prostoru koji se zove Srbija.

Maštu gledalaca, između ostalog, zagolicaće i oživljavanje srednjeg veka tokom noći na Petrovdan. Zbog magijskog obreda, u sadašnjosti se probudila princeza iz 13. veka, koja je praunuka dužda Dandola. Dok serija ne stigne na male ekrane, najverovatnije iduće godine, ostaje nam da slutimo šta se zbilo sa njom i glavnim junakom Boškom Stevanovićem.

Foto N. Skenderija

Svetozar Cvetković
NAŠ "DOSIJE IKS"

REDITELj Miroslav Lekić pojašnjava nam da se priča plete oko natprirodnih pojava i da takav žanr kod nas nije bio eksploatisan do sada:

- Ova serija biće prvi pokušaj tzv. super natural žanra u domaćoj produkciji. Tema su čudne pojave koje nemaju logično objašnjenje, a tokom serije otkriva se o čemu je reč. "Beležnica" pripada žanru u kojem je i čuveni "Dosije iks", ali neće imati veze sa glavnom temom ovog serijala, vanzemaljcima. Naš glavni junak, novinar Boško Stevanović, po tragu beležnice, kreće u avanturu i otkrivanje tajni koje ona sadrži.

Foto M. Tvrdišić

Milena Radulović
ČEKA SE "SLUČAJ PORODICE BOŠKOVIĆ"

TOKOM decenije i po, koliko dugo "Košutnjak film" postoji, napravljeno je 14 igranih serija i 11 filmova. Milioni gledalaca plakali su uz "Ranjenog orla", smejali se uz "Belu lađu", drhtali uz "Cvat lipe na Balkanu" i netremice pratili "Junake našeg doba". Tokom ove godine trebalo bi da na kanalu Superstar bude emitovana prva sezona sitkoma "Slučaj porodice Bošković". Autorke serije Katarina Janković i Nina Džuver napisale su priču o gradskoj porodici sa tri generacije, a glavne uloge igraju Raša Bukvić, Nataša Marković, Jelisaveta Seka Sablić, Bojan Dimitrijević...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri