NAPULJSKA SAGA NA NAŠIM EKRANIMA: "Moja genijalna prijateljica" na RTS2

J. BANjANIN

26. 06. 2020. u 18:23

ŠTA god se krilo iza pseudonima Elena Ferante, žena, muškarac ili čak i nekoliko autora, taj pseudonim intrigira svetske čitaoce barem deceniju. I nije se maklo od nagađanja ko je taj tajnoviti pisac. Elena piše još od 1992, ali je reputaciju svetski značajnog pisca stekla "napuljskim romanima", serijalom četiri knjige objavljene od 2012. do 2015. godine. Seriju "Moja genijalna prijateljica", pisanu po motivima tih romana, američki HBO i italijanski RAI i TIMVision emituju od 2018, a srpska publika moći će da je gleda od 27. juna na RTS 2. Epizode će premijerno biti emitovane subotom i nedeljom oko 22 časa, a reprizirane utorkom i sredom oko 22.30.

НАПУЉСКА САГА НА НАШИМ ЕКРАНИМА: Моја генијална пријатељица на РТС2

Foto: Promo

Serija prati šezdeset godina prijateljstva (i neprijateljstva, i ljubavi, i mržnje) Elene Greko i Rafaele Čerulo, odraslih u siromašnom i nasilnom posleratnom Napulju. Od devojčica se tamo ne očekuje da nastave da se obrazuju posle završene osnovne škole, ali i Elena i Rafaela imaju talenta za mnogo više. Elenini roditelji konačno pristaju na to da njihova ćerka nastavi školovanje, ali Rafaelini odbijaju da to priušte svom detetu, zbog čega se devojčicama putevi razilaze. Kroz ta dva različita a trajno isprepletena života, Elena Ferante prikazuje italijanske socijalne i privatne lomove u decenijama nakon Drugog svetskog rata. Napulj se, i pored tehnološkog napretka, za sve to vreme društveno ne menja mnogo nabolje, a taj okvir oblikuje i Elenu i Rafaelu, i pored različitog životnog uspeha i statusa.

Mada nosi ime prvog romana, planirano je da serija "Moja genijalna prijateljica" radnjom pokrije sva četiri, a priča o prijateljstvu i ljubomori, o društvu koje okiva žene i decu, o pobunama i izneverenim nadama, pobrala je sveopšte pohvale. Kritičari su u njoj pronašli slavne filmske epohe poput italijanskog neorealizma i francuskog novog talasa. Režiser Saverio Kostanco svakako je pratio tradiciju neorealizma kada je - na zahtev Elene Ferante, koja je konsultant - prihvatio da role Elene i Rafaele iz detinjstva poveri devojčicama koje nisu glumice. Akteri se pride služe dijalektom koji se koristi u Napulju, pa su titlovi neophodni i italijanskoj publici. Posebne pohvale serija je dobila zbog toga što je verno prenela kompleksan odnos glavnih junakinja iz knjiga Feranteove.

- U prenošenju priče s papira na ekran najviše me je zapanjilo vreme koje je posvećeno glavnim junakinjama, i koliko se i dalje čini revolucionarnim kada neko na ekranu na taj način istražuje ženska prijateljstva. Neverovatno je, zaista, videti da je tako mnogo vremena posvećeno razgovoru devojaka o latinskom, o menstruaciji i knjigama. Žiža je na odnosu koje Elena i Rafaela imaju međusobno, a ne prema muškarcima u priči - a taj je odnos napet i takmičarski, kao što je intiman i poučan - zapisala je kolumnistkinja engleskog "Gardijana" Rijanon Lusi Koslet o prvoj sezoni serije.

Budući da Elena Ferante već skoro trideset godina krije identitet, i saradnja sa njom morala je da bude neobična.

Foto: Promo

Tekst potpisa

- Napisali bismo sezonu, poslali Feranteovoj scenario, a ona bi uzvraćala pismenim primedbama. Neki put bi preradila dijaloge, ali od početka sam shvatio da je veoma otvorena za svaku promenu koju bismo predložili, u odnosu na knjigu. Neki pisci su veoma konzervativni kada je reč o njihovim delima, ali Elena Ferante poznaje i voli film. Shvata slobodu koja razlikuje film od literature - rekao je nedavno režiser Saverio Kostanco.

HBO, RAI i TIMVision zasada su snimili dve od planirane četiri sezone, a krajem aprila objavili su da je ugovor obnovljen i za treću sezonu.

Foto: Promo

Tekst potpisa
ČETIRI GLUMICE OŽIVELE ELENU GREKO

POŠTO serijal "Moja genijalna prijateljica" prati odrastanje dveju glavnih junakinja, bilo je neophodno angažovati nekoliko glumica da bi se oživeli njihovi različiti uzrasti. Tako Elenu Greko kao veoma mladu tumači Ingrid del Đenio, zatim je kao tinejdžerku i devojku igraju Eliza del Đenio i Margerita Macuko, dok je u poznom dobu portretiše Elizabeta de Palo. Njenu prijateljicu Rafaelu Čerulo igraju Ludovika Nasti i Gaja Đirače, a još nekoliko likova, poput Rafaelinog muža, tumači više glumaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati