SESTRE GOBOVIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA "NOVOSTI": Naši glasovi nas prirodno vuku ka izvoru (FOTO)

Dušan Cakić

11. 03. 2024. u 08:05

VODIMO SE srcem, kada je naš muzički žanr u pitanju. Nikada nas nije privlačila komercijalna muzika za javne nastupe. Privatno slušamo sve žanrove, ali tradicionalnu izvornu muziku volimo da pevamo. U ovom poslu se ne treba ugledati na druge, nego biti svoj i originalan. U odnosu na druge interpretatore, nas dve smo drugačije, pre svega što smo bliznakinje, pevamo u duetu tradicionalnu izvornu muziku u novom stilu, prilagođenu svim generacijama.

СЕСТРЕ ГОБОВИЋ У ВЕЛИКОМ ИНТЕРВЈУУ ЗА НОВОСТИ: Наши гласови нас природно вуку ка извору (ФОТО)

Foto: Dragan Đorđević

Ovako, u dahu, o tome kako su zavolele ovu vrstu muzike, kako se nose sa aktuelnim žanrovima, ali i o daljim planovima koji su vezani za njihovu karijeru, na početku razgovora za naš list govore poznate sestre Marija i Marina Gobović. Tihe i dosledne muzičke heroine, bave se muzikom od pete godine, a Sretenjski orden su priželjkivale godinama i taj san je bio podstrek za sve što su postigle do sada. Iza sebe imaju pet snimljenih albuma, od čega su dva dečja za koje su komponovale sve numere, i tri albuma izvorne muzike. Muzički su obrazovane, ali pored toga, obe su diplomirale na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u redovnom roku.

- Tradicionalna muzika ima posebnu emotivnu i istorijsku vrednost koju želimo da prenesemo kroz svoju muziku i doprinesemo njenom očuvanju. Inače naši glasovi prirodno vuku na etno i imaju arhaičan prizvuk, tako da zbog toga i ne čudi naše opredeljenje kada je muzički žanr u pitanju. Smatram da svaki pevač ima izbor kojim će se muzičkim pravcem baviti. Bitno je da se prepozna u tom žanru i da voli tu vrstu muzike.

Foto: Privatna arhiva

*Koji žanr muzike je vaš favorit, pored tradicionalne?

Marija: Izvornu muziku prilagodile smo današnjem vremenu, kako bismo mladima približile ovu vrstu muzike i kombinujemo je sa puno muzičkih žanrova. Imamo pesme koje su sada u latino maniru, u džez maniru, dosta pesama smo snimile uz trubačke orkestre. Sve te pesme sada zvuče potpuno drugačije nego u originalnoj verziji.

*Radite sa decom, vodite dečji hor "Slavujčići" pri Hramu Svetog Save. Koliko današnja deca vole tradicionalnu muziku?

Marija: Mnogo je dece koja vole tradicionalnu muziku, posebno kada je predstavljena na način da je prilagođena njihovom uzrastu i interesovanjima. Drago nam je što našu ljubav prema tradicionalnoj muzici prenosimo na najmlađe. Veoma smo ponosne što smo dobile blagoslov patrijarha Porfirija, da pri Hramu Svetog Save vodimo dečji hor "Slavujčići", učeći ih izvorne, duhovne i dečje pesme.

Marina: Smatramo da postoji interesovanje dece za tradicionalnu muziku, posebno ako im se pruži prilika da je upoznaju na pristupačan i zabavan način. U Americi smo čak uspele da i decu koja ne znaju srpski jezik naučimo nekoliko srpskih pesama. Mi rad sa decom smatramo našom misijom, da naše dugogodišnje muzičko iskustvo sada prenosimo i na najmlađe. Maksimalno se trudimo da im bude zabavno, a edukativno. Možemo reći da današnja deca veoma vole ovaj muzički žanr, a u prilog tome govori i broj njih koji dolazi kod nas na hor - trenutno je u našem horu preko sedamdesetoro dece.

*Na svečanosti povodom Dana državnosti Srbije, primile ste od predsednika Aleksandra Vučića Sretenjski orden - Zlatnu medalju za zasluge. Koliko vam to znači?

Marina: Za nas je dobijanje Sretenjskog ordena ogromna čast i podstrek da nastavimo sa istom posvećenošću da radimo na promociji tradicionalne muzike. Mi smo do sada dobitnice brojnih priznanja i laureata, ali ovaj Orden smatramo krunom našeg dosadašnjeg rada i predstavlja nam potvrdu da smo na pravom putu i da je negovanje naše izvorne tradicionalne muzike od velikog značaja za naš narod i državu. To nas dodatno motiviše da nastavimo sa istim entuzijazmom.

Marija: Svaka nagrada koju dobijemo nam je izuzetno važna, jer one predstavljaju potvrdu našeg truda, rada i obrazovanja. Drago nam je što se naš talenat ceni i što nas nagrađuju za doprinos kulturi. To bi trebalo mladima da bude podstrek, da ukoliko imaju neki cilj, teže tom cilju i nikada da ne odustaju, jer ono što je dobro, kvalitetno i u šta verujete, pronaći će i svoj put.

Foto: Privatna arhiva

*Nedavno ste se vratile sa američke turneje. Kako je bilo?

Marija: Američka turneja nam je bila izuzetno inspirativno iskustvo gde smo imale priliku da delimo našu muziku sa širom publikom koja ceni tradicionalnu srpsku kulturu. Mi smo na našim koncertima osetile koliku podršku imamo od našeg naroda u Americi. Koncerte i radionice za decu smo održale u Njujorku, Bostonu i na Floridi. Mnogo smo srećne što smo svuda sjajno dočekane i što su velikim aplauzima pozdravljali svaku otpevanu pesmu.

Marina: Slogan kojim se rukovodimo - "Lepota je u tradiciji", zasigurno je opravdan među našim ljudima u Americi. Drago nam je što proslavljaju zajedno sve crkvene praznike i što deci usađuju ljubav prema otadžbini kroz tradicionalnu muziku, folklor i očuvanje naših običaja.

*Na koju vašu pesmu ste najponosnije?

Marija: Mnogo je pesama koje bismo izdvojile i koje obožavamo da pevamo. Naša pesma "Srbija", za koju je Marina napisala muziku i tekst, proglašena je za najlepšu pesmu o Republici Srbiji. Takođe, nedavno je napisala za nas pesmu "Hoću da pevam", na koju publika fantastično reaguje. Ta pesma se pušta na radio-stanicama i svakodnevno za nju dobijamo pozitivne komentare. Izdvojile bismo i pesmu "1389", koja je posvećena Kosovu i Metohiji. Kada je izvodimo, publiku uvek ganemo i vidimo suze u očima.

Marina: Pomenula bih pesmu "Nikola Tesla", koja je posvećena našem naučnom velikanu. Prošle godine u Njujorku dobile smo veliko priznanje Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, za doprinos kulturi i za stvaralaštvo. Tom prilikom smo izvele ovu pesmu, koja je izazvala gromoglasan aplauz kod publike. Ova pesma opisuje život, rad i značaj našeg najvećeg naučnika. Mnogo volim kada na koncertima otpevamo pesmu "Zaspo Janko", jer mi se sin zove Janko, pa sam uvek emotivna kada je nas dve izvodimo, a koju smo snimile u potpuno drugom maniru i aranžmanu. Pesma "Biser suza" nagrađena je na festivalu u Vrnjačkoj Banji, kao najbolja etno-pop pesma festivala, kao i pesma "Probudi se, Stojane".

*Koji su planovi za budućnost?

Marija i Marina: U narednom periodu, naš prioritet će biti organizacija koncerta koji je planiran za 20. maj u "MTS dvorani" u Beogradu. Tom prilikom želimo da demonstriramo širinu našeg repertoara, uz pratnju Simfonijskog orkestra Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". Imaćemo sjajne goste na koncertu i sigurne smo da niko neće ostati ravnodušan posle koncerta. Paralelno, aktivno se pripremamo za učešće na dva prestižna festivala, "Sabor narodne muzike Srbije" i "Beogradsko proleće", što će nam omogućiti da proširimo naš uticaj i doprinesemo promociji srpske tradicionalne muzike. Svi ovi projekti su ključni za ostvarenje naše vizije za budućnost, koja je usmerena ka kontinuiranom razvoju i širenju naše umetničke delatnosti u cilju očuvanja bogate muzičke baštine Srbije.

Foto: Aleksandar Janjanin

Nedostaje autentičnost

*ŠTA fali današnjoj muzičkoj sceni?

Marija: Mislim da današnjoj muzičkoj sceni nedostaje više podrške za tradicionalne i izvorne muzičke forme, kao i autentičnosti u tekstualnom i muzičkom sadržaju.

Marina: Mnogo je pevača i dosta njih ide putem proverenog – ako je neki pevač uspeo u određenom žanru, onda i oni idu tim putem. Smatram da je to potrebno našoj muzičkoj sceni – originalnost i autentičnost. Ne kažem da nema onih koji su takvi i koji fantastično rade svoj posao, ali volela bih da ih ima mnogo više.

 

BONUS VIDEO:

ZNANjE I OBRAZOVANjE VAM NIKO NE MOŽE ODUZETI | "Novosti" intervju | Neda Ukraden

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)