BREGA ZAGREJAO FRANCUSKE KOMUNISTE: Sjajan nastup Gorana Bregovića na žurci "Imanitea" u Francuskoj (FOTO, VIDEO)

Delirijum u publici nastao je sinoć kada je na binu "Džozefina Bejker" na tradicionalnoj godišnjoj žurci francuskih komunista u organizaciji lista "Imanite" izašao Goran Bregović sa svojim orkestrom.

БРЕГА ЗАГРЕЈАО ФРАНЦУСКЕ КОМУНИСТЕ: Сјајан наступ Горана Бреговића на журци Иманитеа у Француској (ФОТО, ВИДЕО)

Foto: Goran Čvorović

Žurka "Imanite 2023" u "Vudstok" fazonu u avionskoj bazi u mestu Bretinji na Marni, petnaestak kilometara južno od Pariza, trajala je tri dana, a završni koncert pripao je Bregi.

Od prvog do poslednjeg takta, tokom nastupa koji je trajao jedan sat, više hiljada ljudi ispratilo je muzičare igrajući i skačući u ritmu trube. Vikali su Francuzi po srpski "Artiljerija!" podučeni od Brege tokom pesme "Jeremija", bili nezaustavljivi u poskakivanju tokom "Mesečine" i "Čaje šukarije."

Čule su se i druge poznate numere iz repertoara Bregovićevog orkestra. Dizala je publika ruke uvis na zvuke čočeka, "komandovala" juriš na taktove "Kalašnjikova", njihala uz zavodljive melodije iz "Arizona drima", pravila talase na "Ringe ringe raja", padala u trans na "Đurđevdan". Našli su se na koncertu i pariski Srbi, bilo je tu i nekoliko naših zastava, ali su ogromnu većinu činili Francuzi zaljubljeni u Bregovićevu muziku. Atmosfera se zagrejala od prvih minuta, bilo je i golih do pojasa, mahalo se crvenim majicama s likom Če Gevare. U zanosu, neke prisutne publika je nosila na rukama.

Odsvirao je, naravno, Brega pristalicama francuskih komunista i čuvenu italijansku partizansku pesmu "Bela ćao", na opšte oduševljenje publike. Prvu žurku list francuskih komunista "Imanite" organizovao je 1930. godine, a na njoj su između ostalih nastupali "Pink Flojd" 1970, grupa "Hu" 1972, Čak Beri 1973... Ove godine bilo je organizovano šezdestak muzičkih nastupa, kulturnih događaja, političkih debata...

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!