LEKARI IZA BINE NA KONCERTU ŽIVOTA: Muzički svet se oprašta od velikog šmekera i svestranog umetnika Masima Savića

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

25. 12. 2022. u 08:33

IMAO je brojne planove, samo mi je spomenuo "malo sam bolestan". Održao je spektakularan koncert u zagrebačkoj "Areni", otišao je - govori još u šoku jedan od saradnika velikog pevača, sjajnog gitariste, virtuoznog muzičara, Masima Savića.

ЛЕКАРИ ИЗА БИНЕ НА КОНЦЕРТУ ЖИВОТА: Музички свет се опрашта од великог шмекера и свестраног уметника Масима Савића

Foto I. Marinković

Otišao je mirno, sa samo šezdeset godina, uostalom miran je bio celi svoj život na sebi svojstven način. Teška bolest, rak pluća, bila je jača. Malo ko uopšte je znao da je stanje teško, da je kraj blizu.

Za bolest je nedavno i saznao, kada se pripremao za koncert u "Areni" koji je održan 22. novembra. Bio je to koncert za pamćenje pred prepunom dvoranom koja je pevala sve njegove hitove, "Za jednom kapi čistog života", "Dodirni me slučajno", "Tišina"... Najveći koncert koji je održao, uz ovacije publike. A malo vremena posle toga njegova supruga Eni i ćerka Mirna kratko su poručile: "Naš tata, suprug, ponos i ljubav napustio nas je nakon kratke bolesti, ali herojske borbe. Iako je otišao sa ovoga sveta u našim će dušama živeti večno nasmejan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umetnosti".

Svi koji ga znaju su u šoku. Ceo estradni svet, njegovi brojni obožavaoci. Od detinjstva provedenog u Puli Masimo je zavoleo muziku, do godina provedenih u Australiji gde su njegovi roditelji otišli trbuhom za kruhom. Išao je u školu u Sidneju, a onda se porodica vratila u Istru. Zaboravio je svoj jezik i morao je ponovo da ga uči.

Počeo je u uličnom bendu, ali već tada se video raskošan talenat i svojevrsna pojava, nadasve elegantna. Bio je mršav, obučen u svilene košulje, koje će mu kasnije biti zaštitni znak. Mladalačke nepodopštine učinile su svoje, društvo iz ulice dovelo ga je u probleme, a tek dolaskom u Zagreb je sve krenulo pravim putem.

Foto V. Danilov

Vežbao je satima gitaru, neverovatnom upornošću. Borio se za život u velikom gradu i osnovao grupu "Dorijan Grej", a sa bubnjarom iznajmio malu sobicu. Nije to bio lagan život, a najmanje glamurozan. A onda je došao hit "Sjaj u travi" i album "Za tvoje oči", a Masima je video muzički producent Siniša Škarica koji je prepoznao u njemu veliki talent. Upoznao je svoju Eni za koju je mislio da nije dovoljno dobar, a u braku su bili 30 godina.

Usledili su veliki hitovi, nagrade. Ostao je skroman bez obzira na to što je osvojio čak devet "Porina" i snimio 17 albuma. Sećao se prvog koncerta u Zagrebu i mešanja koka-kole i piva da dobije nešto poput gela za kosu. A onda novi hitovi, "Odjednom ti", "Prospi reči", "Iz jednog pogleda" i brojni drugi. Kada su mu doktori rekli da nije dobro da održi svoj koncert života u "Areni", odgovorio je: "Biće sa mnom ili bez mene". Lekari su bili iza pozornice.

To je bio Masimo. Čovek koji je živeo za muziku i sa muzikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove