BEŠE NEKAD 8 TAMBURAŠA: Preminuo Momčilo Nikolić, najmlađi član legendarnog orkestra Janike Balaža

S. B.

23. 06. 2022. u 08:20

NOVOSAĐANIN Momčilo Moma Nikolić, tamburaš svetskog renomea i najmlađi član legendarnog orkestra Janike Balaža koji je brojao osam članova, preminuo je u 70. godini.

БЕШЕ НЕКАД 8 ТАМБУРАША: Преминуо Момчило Николић, најмлађи члан легендарног оркестра Јанике Балажа

Foto privatna arhiva

Sin čuvenog Crnog Steve, begešara iz Silbaša, ceo život posvetio je tamburici - 1970. postao je član Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Novi Sad, a zatim se priključio orkestru "Osam tamburaša s Petrovaradina", da bi se krajem osamdesetih godina prošlog veka otisnuo "preko bare", gde je karijeru dugu gotovo tri decenije nastavio u Kanadi i SAD, pa u Australiji.

Tamburaška asocijacija SAD svrstala ga je u "Kuću slavnih" 2007, a kao istinski ambasador tambure u svetu, dobio je nacionalnu muzičku nagradu u SAD i Kanadi za očuvanje muzičkih tradicija. Napisao je knjigu "Beše nekad osam tamburaša", snimio film o svom ocu, Crnom Stevi, instrument je nazivao "dama tambura"...

- Moma je bio sin Steve Nikolića, jednog od najboljih begešara - priča panonski šansonjer Zvonko Bogdan, u čijem je orkestru "Osam tamburaša" svirao.

- Pamtim ga kao izuzetno talentovanog muzičara, koji je svirao sve instrumente i šteta je što se nije ozbiljnije bavio tamburaškom muzikom i što nije duže ostao u našim vrhunskim orkestrima. Dugo smo se znali i družili.

Foto privatna arhiva

Dubravko Isakov Cicko, takođe član slavnog orkestra Janike Balaža, muzicirao je zajedno sa Momom na Petrovaradinu.

- Moma je u dva navrata bio član "Osam tamburaša" - kaže za "Novosti" Cicko.

- Najpre sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, da bi se otisnuo u sopstvene vode. Kada me je Janika pozvao u svoj orkestar 1984, moj uslov je bio da se priključi i Moma, tako da smo se zajedno vratili u "Osam tamburaša" i nastupali dve-tri godine. Mnogo vremena smo proveli zajedno, družili se, a poslednjih godina bio je lošeg zdravlja, bolešljiv.

Osim kod Zvonka Bogdana, Moma je svirao na pločama Olivere Katarine i Radeta Šerbedžije, ali i za kraljicu Elizabetu Drugu, Tita, Elizabet Tejlor, Ričarda Bartona, Sofiju Loren, Berta Lankastera... U karijeri se držao saveta svog oca: "Što si čuo - nisi čuo, što si video - nisi video". Moma je napisao i knjigu "Beše nekad osam tamburaša", koja je objavljena i na engleskom jeziku.

- Svirao sam sve žičane instrumente, a tamburu zavoleh. Dadoh joj više nego svojim bližnjim - izjavio je u jednom od poslednjih intervjua Momčilo Nikolić.

NIJE BIO POSLEDNjI

DILEMU da li je Moma Nikolić bio poslednji i najmlađi član "Osam tamburaša", razrešili su upravo Zvonko Bogdan i Dubravko Isakov. Oni potvrđuju da su uz Janiku u orkestru dugo bili Jančika Kormanjoš, Mile Nikolić, Boško Nikolić Bocan i Dubravko Isakov Cicko, koji su jedini preostali živi članovi legendarnog orkestra s Petrovaradina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna