RUS PREDSTAVNIK MOLDAVIJE: Sve zanimljivosti koje treba da znate o 66. "Pesmi Evrovizije" u Torinu

V. N.

13. 05. 2022. u 11:00

NA ovogodišnjoj "Pesmi Evrovizije" takmiči se 40 zemalja, ženskih predstavnika je 15, muških predstavnika 11, dva dua (Austrija i Italija) i 12 grupa.

РУС ПРЕДСТАВНИК МОЛДАВИЈЕ: Све занимљивости које треба да знате о 66. Песми Евровизије у Торину

Danska Članice grupe Reddi su iz Švedske , Foto AP

Čak 24 pesme biće izvedene na engleskom jeziku, osam zemalja peva na drugom jeziku, a nije engleski (Francuska, Island, Italija, Litvanija, Holandija, Slovenija i Ukrajina), dok višejezičnu kompoziciju ima sedam zemalja, uključujući i Srbiju, jer Konstrakta peva na srpskom i latinskom jeziku (latinski smo prvi put čuli na "Evrosongu" otkada postoji to muzičko takmičenje). Presedan je da ove godine, prvi put u istoriji "Evrosonga", nijedna numera neće biti izvedena na francuskom jeziku. Čak 34 izvođača je ove godine napisalo ili komponovalo (barem delimično) svoje numere.

Vladana Vučinić , Foto AP

Takmičare mlađe od 20 godina u Torino su poslali Austrija, Danska i Slovenija, dok predstavnike starije od 40 godina imaju Bugarska, Finska, Island, Moldavnija, Norveška i Srbija, budući da naša Ana Đurić ima 43 godine. Čak 22 solo izvođača koriste pseudonim, ime ili nadimak. Ima i onih koji nisu rođeni u zemljama koje predstavljaju (11). Bugarsku, koja je ispala u prvom polufinalu, predstavljala je rok grupa "Intelidžent mjuzik prodžekt", čiji je pevač Roni Romero rođen u Santjagu u Čileu. Kiparska predstavnica Andromaha rođena je u Nemačkoj, a odrasla u Grčkoj. Češka pevačica Dominika Haškov, iz grupe We Are Domi rođena je u Bafalu (SAD), dok su gitarista Kasper Hatlstad i klavijaturista Benjamin Rekstad iz Norveške, a bend su osnovali u Velikoj Britaniji. Gitaristkinja Agnes Roslund i basistkinja Ida Bergkvist, iz danske pop grupe Reddi su iz Švedske. Amanda Klara Jorjadis, predstavnica Grčke, rođena je u Norveškoj, a uzela je i prezime Tenfjord u čast sela u kom je živela sa roditeljima kao dete.

MOLDAVIJA Pevač Roman Ijagupov rođen je u Volgogradu , Foto AP

Predstavnica Irske Bruk Skalion je iz Belahija u Severnoj Irskoj, dela Velike Britanije. Roman Ijagupov, glavni pevač moldavskih predstavnika "Zdob i Zdub" i "Advahov braders", rođen je u Volgogradu u Rusiji. Poljake predstavlja Okman, rođen u Melrouzu blizu Bostona, a odrastao u Rokvilu, blizu Vašingtona. Tek posle srednje škole preselio se u Poljsku. Ahil Lauro, koji brani boje San Marina je iz Verone, a odrastao je u Rimu.

Španska predstavnica Šanel, rođena je u Havani (Kuba), a zanimljivo je da Kit i Džim iz norveške grupe "Sabvulfer" tvrde da su rođeni na Mesecu.

* * * * * * * * *

ORGANIZACIJA PODBACILA

ŠEFICA službe za korporativni imidž i odnose sa javnošću RTS, Duška Vučinić, (na slici) govoreći o prvoj polufinalnoj večeri, naglasila je da su očekivali spektakl koji nisu dobili u kapacitetu koji su priželjkivali.

- Ne znam zašto je to tako, nismo uspeli da prokomentarišemo sa ostalim delegacijama i učesnicima - rekla je Vučinićeva.

- Mnogo više se očekivalo od Italije kao domaćina, zemlje dobrog ukusa i dizajna.

Foto privatna arhiva

Italijani se nisu potrudili ni oko dizajna i veličine bine, a u hotelu su nam tražili novac da se javimo uživo iz lobija beogradskim medijima, pa smo to morali da činimo iz hotelske sobe.

Na organizaciju se žalila i predstavnica Crne Gore, Vladana Vučinić, koja je rekla da nema velika očekivanja, jer dolazi iz male zemlje.

* * * * * * * * *

I TE KAKO UŽIVAMO U TORINU

NAŠA predstavnica na "Evrosongu" Ana Đurić Konstrakta, koju nemački mediji nazivaju "srpskom Ledi Gagom", rekla je juče da na ovom muzičkom takmičenju u Torinu ima pažnju evropskih medija, pre svega zbog teksta pesme In corpore sano.

Norveška Kit i Džim iz "Sabvulfera" tvrde da su sa Meseca , Foto AP

- Pominjemo Megan Markl, pa je to najinteresantnije medijima u inostranstvu - kazala je Konstrakta, kojoj su se u prvom polufinalu dopali predstavnici Holandije i Portugalije.

- Još uvek sebe uhvatim kako glasno mislim da li je realno da se sve ovo dešava. To su moje unutrašnje borbe, ali nije da ne uživam. I te kako uživamo u Torinu.

* * * * * * * * *

PRIZNANjA NAŠOJ KONSTRAKTI

PESMA In corpore sano naše Ane Đurić Konstrakte je vicešampion ovogodišnjeg "Evrosonga", kada je u pitanju najbolji tekst. Stručna komisija koju čini 22 autora, izvođači, tekstopisci, novinari i bivši učesnici "Pesme Evrovizije" iz 17 zemalja, kao i više od 5.000 čitalaca sajta Eurostory.nl, za numeru sa najboljim tekstom izabrali su Brividi, italijanskih predstavnika Mahmuda i Blanka. Odmah iza njih je naša Konstrakta, dok se na trećoj poziciji našla Ukrajina, odnosno pesma "Stefanija", u izvođenju "Kaluš orkestra".

Foto EBU/Corinne Cumming

Takođe, novinari zemalja koje učestvuju na 66. "Evrosongu", glasali su za svoje favorite, a Konstrakta je na njihovoj listi zauzela peto mesto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)