U ČAST NININOJ MAMI: Voditeljka i manekenka objavila slikovnicu za decu

V. M. P.

12. 05. 2022. u 06:18

VODITELjKA i manekenka Nina Seničar (36) predstavila je čitaocima u knjižari "Delfi", u beogradskom Studentskom kulturnom centru, svoju prvu knjigu za decu "Zvezda Slavica" ("Laguna"), sa maštovitim ilustracijama makedonskog umetnika Vaneta Kosturanova.

У ЧАСТ НИНИНОЈ МАМИ: Водитељка и манекенка објавила сликовницу за децу

Foto Milena Anđela

Reč je o slikovnici na 32 strane, namenjenoj deci uzrasta od tri do šest godina. Glavne junakinje su tri devojčice koje znaju šta bi htele da budu kad porastu, ali sumnjaju u svoje sposobnosti dok ih jedna zvezda ne ohrabri.

- Nisam planirala da napišem knjigu, već su mi se ideje rađale dok sam svojoj ćerki Nori Grejs čitala priče pred spavanje - rekla je lepa Nina, zbog koje je svojevremeno italijanska pop zvezda Eros Ramacoti održao koncert u Novom Sadu.

- Te ideje sam stavljala na papir i one su se polako uobličile u priču. Ali, od početka sam znala koju poruku želim da prenesem.

Na početku je, objasnila je Nina, "Zvezda Slavica" bila prilično feministička, pa joj je Zoran Penevski, urednik u "Laguni", savetovao da je dodatno prilagodi deci.

- Ova knjiga se bori protiv društvenih stereotipa koji nameću ženama da se bave samo određenim zanimanjama i poručuje deci da će, ako vredno i marljivo rade, ostvariti bilo koji cilj - naglašava Seničareva.

- Ovo nije knjiga o feminizimu, niti je knjiga samo za devojčice, ali namerno sam izabrala zanimanja kao što su inženjer, pilot i fudbaler, koja kod nas nisu česta za devojčice, ali to uopšte ne znači da one ne mogu njima da se bave.

Foto Milena Anđela

Na promociji su govorile i Ninine prijateljice, farmaceutkinja Tamara Hajnal i preduzetnica Goga Vučković, obe mame devojčica. Istakle su da su ponosne na novi uspeh svoje odlične drugarice i da su vrlo emotivno dočekale vest o izlasku knjige, jer je "Zvezda Slavica" napisana u čast Ninine nedavno preminule majke Slavice.

- Slavica jeste bila zvezda i bila je više od mame naše drugarice, bila je i naša drugarica - objasnila je Vučkovićeva.

- Išle smo na koncerte sa njom, putovale u inostranstvo, izlazile. Bila je fantastična žena, uzor za sve nas i ova knjiga je divna uspomena na Nininu mamu. "Zvezda Slavica" je štivo za sva vremena. Rađaće se još mnogo devojčica i svaka mama će svojoj ćerki želeti da kupi ovu knjigu i čita joj pred spavanje, kako bi je motivisala i objasnila da svako može da živi kako želi.

Tamara je dodala da roditelji treba da podstiču samopouzdanje dece ljubavlju, podrškom, a kasnije i znanjem, a ako negde zapnu, neka pogledaju u nebo, tu je zvezda Slavica, ili u sebe, u nekog nama dragog i da dobijemo snagu.

Na pitanje koja je, u stvari, njena profesija, Nina je za "Novosti" izjavila da ne voli da se definiše, niti da definiše druge:

- Jako bežim od definicija, ne volim prideve ispred svog imena, ja sam i model, i voditelj, i pisac, ali i još mnogo toga. Privatno, najponosnija sam na ulogu majke, a najvećim poslovnim uspehom smatram objavljivanje ove knjige. Sasvim je sigurno da neću prestati da pišem. Već imam ideju za novu knjigu. Novopečena spisateljica otkrila nam je da ovih dana u Srbiji počinje da snima novu domaću seriju, ali više od toga nije smela da nam kaže.

ĆERKA SAMA "ČITA" KNjIGE

NA pitanje da li je već čitala "Zvezdu Slavicu" svojoj ćerkici pred spavanje, Nina veli da nije, jer Nora Grejs ima dve i po godine i ne spada u tu ciljnu grupu.

- Ona ne voli da joj čitam priče pred spavanje, želi da sama čita ili da meni čita - kaže nam Nina uz osmeh. - Obožava da uzme neku knjigu, ode u krevet sa upaljenim svetlom u sobi i onda po sat vremena, kao, čita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna