STIHOVI ZA PAMĆENJE: Dejan Begović o fenomenu slikovnica DŽulije Donaldson

D. MATOVIĆ

03. 05. 2022. u 14:32

VADI iz korpe kifle il' puding, il' kolač neki od čokolade! Jer ako ne znaš, ja sam taj Packo, razbojnik drumski što od svih krade!

СТИХОВИ ЗА ПАМЋЕЊЕ: Дејан Беговић о феномену сликовница Џулије Доналдсон

Dejan Begović, Foto Z. Jovanović

Milioni dece širom sveta čitaju ili slušaju ovu priču o razbojniku Packu Džulije Donaldson, najtiražnije spisateljice dečjih knjiga u Velikoj Britaniji. Odnedavno je ova slikovnica objavljena kod nas, u izdanju "Kreativnog centra". Kao i prethodne, i ova je, za kratko vreme, postala omiljeno štivo mališana.

Junaci slikovnica Džulije Donaldson postali su planetarno popularni, a istraživanja pokazuju da se svakih 11 sekundi u Britaniji proda jedna njena knjiga. U protekloj deceniji prodato je više od 27 miliona njenih slikovnica, a popularnost Džulijinih junaka preti da nadmaši slavu najpoznatijeg dečaka čarobnjaka, Harija Potera.

- Stihovi Džulije Donaldson su laki za pamćenje i deca im se rado vraćaju - kaže Dejan Begović, urednik i prevodilac slikovnica.

- Autorka pažljivo bira teme koje su bitne za razvoj i odrastanje deteta, tako da se roditelji lako odlučuju za takve priče. Poseban izazov za mene je bilo prevođenje njenih stihova. Znao sam da će biti teško. Džulijin način pripovedanja u stihu je metrički vrlo zahtevan. Nije bilo lako očuvati ritam priče, humor, igru rečima. Engleski ima prednost u odnosu na srpski, jer može da se ekonomiše rečima. Kratkim frazama može da se napravi govorni štos. Nije bilo lako sačuvati osnovnu poruku i smisao njenih rečenica.

Foto "Kreativni centar" promo

Pored "Razbojnika Packa", i naši mališani uživaju u pričama "Grozon", "Grozonovo dete", "Zbunjeno majmunče", "Šta je saznala bubamara mala", "Šta je novo saznala bubamara mala", "Zeka pesnik", "Prutko", "Gužva na metli", "Crvenci i Plavci" a u izdavačkom planu "Kreativnog centra" je još nekoliko novih naslova koji će biti objavljeni tokom ove i naredne godine.

- Fenomen Džulijinih slikovnica u početku nisam shvatao ozbiljno - kaže Begović.

- Putovao sam kao izvršni direktor "Kreativnog centra" na najveće svetske sajmove knjiga.

Svuda su Džulijine slikovnice imale udarno mesto. Ne znam zašto, ali ostajale su van fokusa mog interesovanja sve dok slučajno nisam pročitao "Grozona", Džulijinu najpoznatiju slikovnicu.

Foto "Kreativni centar" promo

Priča o Grozonu prevedena je na 76 jezika, čak i na latinski.

- Tu slikovnicu sam prvo preveo - kaže Begović. - Tajna uspeha Džulije Donaldson je u kvalitetu priče i načinu pripovedanja. U svim njenim pričama događa se iznenađujući obrt, što oduševljava decu. U "Grozonu" se, tako, na početku priče upoznajemo s malim šumskim mišem kao glavnim junakom. Da bi se odbranio od raznih životinja koje bi ga rado pojele, on izmišlja priču o strašnom šumskom čudovištu Grozonu. Preokret u priči se dešava kada se miš zaista susretne s Grozonom. Sve njene slikovnice su dobar povod za razgovor roditelja i mališana o ozbiljnim životnim temama. O poštenju, pravdi, moralu, dobroti.

Zanimljivo je da su jedno vreme Džulija Donaldson i njen suprug bili ulični svirači, a danas često izvodi delove svojih knjiga uz pratnju gitare, primenjujući pozorišne metode sa aktivnim učešćem publike. Studirala je francuski jezik i dramu u Bristolu. Radila je u izdavaštvu, u školi, a pisala je i pesme za dečje televizijske emisije. Godine 2011. bila je proglašena za dečjeg laureata, svojevrsnog ambasadora i promotera književnosti za decu.

Foto "Kreativni centar" promo

Crtaći za Božić

SVAKE godine se po motivima Džulijine slikovnice snima animirani film koji se premijerno emituje na Bi-Bi-Siju na Božić.

- Do sada je snimljeno devet crtanih filmova u kojima su angažovani najpopularniji glumci - kaže Begović.

- Glas razbojniku Packu je pozajmio poznati Dejvid Tenant. Sa Džulijom sarađuje više ilustratora, a mi smo odlučili da sva naša izdanja budu sa ilustracijama Aksela Šeflera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti