VALJEVO BLISTA NA MAPI EVROPE: Čuveni džez festival održan po 37. put, uz učešće eminentnih umetnika

M. Ć.

29. 11. 2021. u 05:00

UZ ovacije publike koja je sve tri večeri "Valjevskog džez festivala" ispunila salu Centra za kulturu u redukovanom broju zbog poštovanja epidemioloških mera, preksinoć je završeno 37. izdanje dugovečne manifestacije.

ВАЉЕВО БЛИСТА НА МАПИ ЕВРОПЕ: Чувени џез фестивал одржан по 37. пут,  уз учешће еминентних уметника

"Vasil Hadžimanov bend", Foto promo

U komplikovanim okolnostima, usled pandemije kovida 19, Grad Valjevo i Savet festivala, predvođen umetničkim direktorom Milanom Đurđevićem, vođom grupe "Neverne bebe", uspeli su da naprave veoma bogat program, uz prisustvo domaćih i stranih etabliranih umetnika.

U četvrtak su, za početak, po običaju nastupili valjevski muzičari. Sutradan, Vladimir Maričić je sa svojim kvartetom predstavio aktuelni album "Ibar", a tradicionalni motivi numera poput "Bembaše", "Morave" i "Ibra", brižljivo upakovani u džez ruho, oduševili su prisutne. Lena Kovačević je "pomirila" džez standarde i hitove koji se nalaze na svetskim džez i vorld mjuzik top-listama i relevantnim radio stanicama. Momci iz niškog benda "Ejot" održali su svirački, umetnički i emotivni čas modernog, čvrstog, svetskog džeza.

Milan Đurđević, Edin Karamazov, Kaliopi, Foto D. K.

 

Kruna programa je bio koncert velikog svetskog lautiste i soliste na gitari Edina Karamazova i balkanske dive Kaliopi. Njih dvoje su izveli numere sa zajedničkog projekta Oblivion i zadivili publiku koja, kako njih dvoje kažu, "ume da sluša, čuje i oseća".

- Koncert sa Edinom uvek doživljavam na neki nov način - istakla je Kaliopi.

- Valjevska publika me do sada nije videla u ovakvom svetlu. Projekat sa njim koji je nastao još 2009, i koji smo dosta svirali do 2011, je nešto zaista magično. Srodile su nam se duše. U Valjevu je bilo čarobno, još uvek nisam svesna šta se dogodilo. Nadam se da sam uspela da ljude dotaknem na pravi način.

"Vasil Hadžimanov bend" nadahnuto je najpre izveo nove numere, a svoj prvi profesionalni nastup sa njima je imao Đurađ Đuričić (18). Mladog bubnjara organizatori su nagradili monografijom festivala. Oni, ujedno, slikovito poručuju da je poslednjim taktom u subotu već, praktično, počelo novo, 38. izdanje ove manifestacije.

- Pokušaćemo da učinimo sve da u narednim godinama ovaj festival, koji ima tradiciju vrednu epiteta nacionalnog blaga, plasiramo na mapu najprestižnijih džez događaja u Evropi. Valjevo i srpska publika to zaslužuju - rekao je Milan Đurđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024