ZA BOLEST SAZNALA U SEPTEMBRU: Merima NJegomir zbog bolova u stomaku potražila pomoć lekara pre dva meseca

V. M. P.

23. 11. 2021. u 09:24

VRSNA interpretatorka narodne muzike Merima Njegomir, koja je pre tri dana preminula u 69. godini od raka pankreasa, biće danas sahranjena u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju u Beogradu.

ЗА БОЛЕСТ САЗНАЛА У СЕПТЕМБРУ: Мерима Његомир због болова у стомаку потражила помоћ лекара пре два месеца

Foto Arhiva "Novosti"

Ispraćaj istaknute umetnice je u 14.30, iz kapele na groblju, a opelo će početi u 14 časova. Sahrani legende srpske narodne muzike prethodiće komemoracija u 11 časova u Kamenoj sali Radio Beograda, kući za čiji je arhiv snimila trajne snimke pre nego što je objavila prvu ploču, i gde je godinama bila urednica narodnih ansambala muzičke produkcije i PGP RTS.

Da boluje od opake bolesti, Merima je saznala u septembru. To je potvrdio i Zoran Dašić Daša, vođa grupe "Legende", sa kojima je Njegomir snimila svoju poslednju pesmu, duetsku baladu "Ljubav traje". Zajedno su je, pred publikom, izveli u avgustu u Sokobanji.

- Bila je zdrava i odlično se osećala - rekao je Daša.

- Sećam se da mi se posle toga požalila da je boli stomak, ali nije delovalo da je nešto ozbiljno u pitanju. Mesec dana kasnije saopštila mi je strašne vesti. I sama je bila u šoku. Priznala mi je da joj je trebalo tri dana da skupi hrabrost i kaže mi da je teško bolesna. Rekla je: "Otišla sam kod doktora zbog bolova u stomaku, a otkrili su mi da imam rak pankreasa."

Foto Arhiva "Novosti"

Pred smrt, kaže Daša, Merima od bolova nije mogla da govori. Zato se telefonom čuo sa njenom ćerkom Milicom. Ona mu je i rekla da je dobra ideja da objave pesmu "Ljubav traje" na "Jutjubu", kada ju je Daša pitao da li bi to bilo u redu:

- Rekla mi je da će se Merima obradovati zbog toga i psihički malo "dići". Objavili smo pesmu u petak, ali je ona, nažalost, preminula sutradan.

O Merimi Njegomir i njenoj karijeri koja je trajala 49 godina, kolege imaju samo reči hvale. Proslavljeni kompozitor Radoslav Graić rekao je da na zvezdanom nebu naših najboljih interpretatora narodnih i gradskih pesama, Merimina zvezda svetli posebnim sjajem.

- Priroda joj je podarila lep i kristalno čist glas, velikog obima i ogromnih pevačkih mogućnosti - kazao je Graić.

- Dala joj je i nesvakidašnju muzikalnost. Njene interpretacije odišu iskrenošću i neverovatnom snagom unutrašnjih emocija. O pevačkoj sigurnosti da se ne govori. Uz nju su na podijumima naših najprestižnijih dvorana muzicirali i pevali veliki i renomirani orkestri i horovi. U njnim vitrinama nalaze se brojne zlatne i visokotiražne ploče, plakete, pobednički pehari sa naših najznačajnijih festivala. Ali njena najdragocenija ostavština za budućnost su desetine trajnih snimaka narodnih i gradskih pesama u fonoteci Radio Beograda.

Majstor frule Bora Dugić smatra da, posle legendarne Živke Đurić, Merima spada u vokalne umetnice sa najheterogenijim repertoarom:

- Kada slušate njene interpretacije vojvođanskih pesama uz Tamburaški orkestar Radio Novog Sada, sigurni ste da je Vojvođanka. Isti utisak njene pripadnosti regionu koji predstavlja pesmom, imaćete i kad je u pitanju vranjanska, crnogorska, bosanska, šumadijska ili makedonska muzika.

Foto M. Anđela

Pevati kao Merima, želja je mnogih koji dolaze, ali i ideal kome se teži, smatra pijanista Nikola Rackov, sa kojim je pevačica godinama sarađivala. Kompozitor i virtuoz na harmonici Miša Mijatović ističe da je Merima bila duboko privržena našoj muzičkoj tradiciji i da je nezaboravnim narodnim i gradskim pesmama dala neprocenjivi doprinos u očuvanju i negovanju naše prebogate muzičke baštine. Istovremeno, mnogim novokomponovanim pesmama udahnula je dušu, a one su zahvaljujući njenoj interpretaciji, postale veoma popularne i rado slušane.

- Svakoj pesmi koju je pevala podarila je do svog bića, uz mnogo iskrenih osećanja i prave ljudske topline - zaključuje Mijatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024