ZANELA ME SVETLA VELIKOGA GRADA (2): Kako je aplauz smenio tišinu

Vesna PANTELIĆ

14. 11. 2021. u 09:37

KARIJERU u uzletu, sa nekoliko objavljenih sigl ploča, Marinko Rokvić je 1977. nastavio sa poznatim srpskim kompozitorom i harmonikašem Budimirom Bucom Jovanovićem.

ЗАНЕЛА МЕ СВЕТЛА ВЕЛИКОГА ГРАДА (2): Kако је аплауз сменио тишину

Foto Arhiva "Novosti"

Te godine nastupio je na festivalu narodne muzike "Ilidža" sa Bucinom pesmom "Momak veseljak" i bio zapažen. Iduće godine na "Ilidži" je otpevao još jednu Jovanovićevu pesmu "Zanela me svetla velikoga grada", dok se na festivalu "Hit parada" takmičio sa njegovom kompozicijom "Ti nisi došla". Sa Bucinom melodijom "Snegovi beli opet veju", koju je Marinko smatrao značajnijom u karijeri, takmičio se 1980. na "Ilidži". Nije pobedio zbog festivalskih mahinacija i mućki, ali je bio moralni pobednik "Ilidže".

Festivalima je Rokvić ostao veran tokom čitave karijere. Jedne godine je na festivalu "Moravski biseri", osim nagrade za doprinos narodnom melosu, dobio i priznanje kao pevač koji je najviše nagrađivan na muzičkim festivalima. Najveći uspeh je tek sledio.

Posle vojske koju je odlagao do 27. godine, a služio je u Gornjem Milanovcu, Rokvić je snimio hit "Da volim drugu ne mogu", koji je prodat u tiražu od 600.000 primeraka.

- Oktobra - novembra 1982. bio sam na nekom koncertu u Valjevu - sećao se Rokvić. - Slučaj je hteo da tu bude i Žarko Pavlović Valjevac, poznati kompozitor. Rekao mi je da ima nekoliko pesama za mene i već sutradan smo se našli u Beogradu, kako bismo ih preslušali. Odmah sam zapazio "Da volim drugu ne mogu", osetio sam da će postati hit. Da bih bio siguran da me predosećaj ne vara, napravio sam test probu u Parizu. Dobro pamtim datum, 4. decembra 1982. na koncertu za naše radnike u Parizu, otpevao sam četiri ili pet pesama koje sam do tada snimio. Za kraj sam otpevao ovu. Dok sam pevao prve taktove, u sali je bila tišina. Međutim, kada sam otpevao refren, odjeknuo je aplauz, pa sam počeo da drhtim od uzbuđenja.

Sa ovom kompozicijom, koja ga je lansirala u zvezde, Marinko se takmičio 1983. na "Hit paradi". Snovi su počeli da mu se ostvaruju. Kupio je stan, išao na turneje, važio za srcolomca i jednog od najbolje obučenih pevača. Koliko god da je bio veran festivalima, Marinko je često prekidao saradnju sa kompozitorima, smatrajući da pevač ne mora celog života da bude vezan za jednog autora.

- Kada spremam ploču, interesuju me isključivo pesme - govorio je Marinko, koji je bio poznat po preciznoj interpretaciji i izvođenju zahtevnih kompozicija.

- Ne interesuje me ni ime, ni prijateljstvo, niti bilo šta drugo. Zbog takvog ponašanja i pristupa poslu, raskinuo sam saradnju sa mnogim poznatim autorskim imenima. Kao, na primer, sa Valjevcem, koji je posle hita "Da volim drugu ne mogu" pomislio da je bog, odnosno da može sa mnom da radi šta hoće. I šta se dogodilo? Sledeće dve ploče prošle su mi dobro baš zahvaljujući kompozicijama nepoznatih autora. Valjevčeve pesme nisu bile ni primećene.

NIŠTA NISAM RADIO PLANSKI

- NIŠTA nisam radio namerno i planski - osvrnuo se jednom na svoju uspešnu karijeru Marinko.

- Nemoguće je održati takav tempo da stalno budeš na uzlaznoj liniji, da si prisutan non-stop na televiziji, radiju, u novinama. Jer, kada se tako visoko uzleti, može nenadani pad mnogo da zaboli, bezazleni kiks skupo da staje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024