ODE NAJZNAČAJNIJI BUBNJAR NAŠEG BENDA: Potresen smrću Raše Đelmaša, Dragi Jelić ("Ju grupa") priča za "Novosti"

M. Ćunković

28. 10. 2021. u 20:46

DOMAĆA rokenrol scena ostala je bez još jednog bubnjara, veoma značajnog za njenu istoriju. U Beogradu je, posle duge i teške bolesti, preminuo Ratislav Raša Đelmaš (71), koji je najveći trag ostavio kao član "JU grupe", i to u dva razdoblja.

ОДЕ НАЈЗНАЧАЈНИЈИ БУБЊАР НАШЕГ БЕНДА: Потресен смрћу Раше Ђелмаша, Драги Јелић (Ју група) прича за Новости

Raša Đelmaš i Dragi Jelić

Đelmaš je rođen 26. januara 1950. godine. Prvo interesovanje za muziku pokazao je 1966, kada je sa vršnjacima iz školskog orkestra osnovao grupu "Anđeli". Bio je, zatim, deo sastava "Neki", "Hendriksova deca", "Feliks", a u martu 1972, sa Robertom Nemečekom, Zoranom Božinovićem i Savom Bojićem oformio je kultnu "Pop mašinu". Brzo posle razlaza sa njima, Đelmaš je postao bubnjar "JU grupe", sa kojom je, sedamdesetih godina, doživeo veliku popularnost i snimio, u toj fazi, tri albuma.

Tragajući za novim zvukom, novembra 1976, Raša je osnovao grupu "Zebra", na čijem albumu "Kažu da takav je red" (1979) je pevao i svirao bubnjeve i klavijature. Tri godine kasnije, objavio je solo album "Hot rok", a zatim se posvetio automobilizmu i ugostiteljstvu. U "JU grupu" se vratio 1989, i sa njima snimio albume "Tragovi" i "Rim 1994". Ubrzo posle drugog napuštanja proslavljenog benda, 1996, Raša se povukao iz muzike.

- Bolovao je tri godine, očekivalo se da će doći do ovoga - turobnim glasom za "Novosti", priča legenda "JU grupe" Dragi Jelić.

Nekoliko bubnjara je, za pet decenija, prošlo kroz "JU grupu". Dragi se složio sa konstatacijom da je, za njihov bend, Raša bio najznačajniji.

- Sa njim smo prošli fazu stvaranja grupe. Prošli smo i tu čuvenu svirku u londonskom "Marki" klubu zajedno, snimili nekoliko albuma, bili na nezaboravnim turnejama.

Upravo je sirov, pravi rokerski zvuk bubnja vrlo specifičan za "Rim 1994", poslednji Đelmašev album sa bendom.

- Taj zvuk se razlikuje u odnosu na ostale albume, baš zato što je sniman u Italiji - veli Jelić. - Oni to drugačije čuju. Pesme zvuče malo više italijanski nego engleski.

Imao je, posle "JU grupe", Raša još neke pokušaje u svetu muzike, ali...

- Zdravlje mu nije dozvoljavalo da se time ozbiljno bavi, a i treba okupiti u tim godinama ekipu koja će da funkcioniše.

Raša Đelmaš će biti sahranjen u petak (13.30) na Novom groblju u Beogradu, opelo počinje pola sata ranije.

BRAĆA TAKOĐE POZNATE LIČNOSTI

ZANIMLjIVOST Rašine porodice je da su sva tri brata postala poznate, javne ličnosti. Miodrag Mika Đelmaš je veliko ime u svetu automobilizma, dok fudbalera Miloša Đelmaša ni danas ne zaboravljaju navijači Partizana. Osamdesetih godina desnokrilni ofanzivac sa sedmicom na leđima bio im je jedan od ljubimaca.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a