NEDELJA PROĐE Žika Jelić: Imamo nešto čergarsko

Ivan Lovrić

23. 05. 2021. u 13:28

NAŠ najstariji roker Žika Jelić pobedio je koronu i sad je na konju. Tačnije rečeno, jaše u bajkerskoj jakni na svom "harli dejvidson" motoru.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ  Жика Јелић: Имамо нешто чергарско

Foto Z. Jovanović

Njegove "Ju grupe" više od pola veka ima i trajnija je od svog bivšeg toponima. Jednostavno je aksiom za rokenrol.

Preležali ste koronu. Kako se osećate?

- To je individualno. Vrlo brzo sam došao u pređašnje fizičko i psihičko stanje. Imao sam jaku volju i želju da što pre ozdravim, i to me je držalo.

Šta biste poručili našim ljudima?

- Da slušaju savete lekara i da se vakcinišu, jer vakcina je jedino pravo rešenje protiv ovog zla.

Kada očekujete da ćete obeležiti više od pedeset godina vašeg benda?

- Još prošle godine smo planirali koncert tim povodom, ali zbog korone nismo mogli da ga održimo. Vidim da se ove godine već uveliko zakazuju nastupi na otvorenim prostorima. Mi ćemo još malo sačekati, da bi se situacija kompletno smirila i da bi koncertu mogli svi da prisustvuju.

Da li se već spremate za taj trenutak?

- Poslednjih petnaestak dana intenzivno vežbamo. Kada smo počinjali, to je zvučalo tako loše da smo hteli jedni drugima da pružimo ruke i da se raziđemo. Ali vrlo brzo smo se vratili u formu.

Da li ste se posle toliko godina umorili od svirke?

- Ne. I moj brat Dragi kaže da jedva čeka da ovo popusti i da krenemo. Izgleda da ima nešto čergarsko u nama, stalna potreba za putovanjem i promenom mesta.

I dalje kao stari bajker ne možete bez motora.

- Vozim malog "be-em-vea" i velikog "harlija", u zavisnosti od relacije. Dok razgovaramo, pored sebe guram "poni" bicikl, jer svaka mi vožnja prija.

Nekada je rokenrol igrala cela Jugoslavija. Kako vam se danas čini rokenrol scena?

- Na našim prostorima uvek je bilo sjajnih rok bendova, kako onda, tako i danas. Ima mnogo mladih momaka koji idu stopama rokenrola, a u međuvremenu upoznaju stare rok grupe.

Uskoro će vreme matura. Još davno, kada sam ja bio maturant, slušali smo vašu muziku. Koje pesme preporučujete novim maturantima?

- Zaljubljenima bih preporučio "Crnog leptira" i "Dunavom još šibaju vetrovi". Ako hoće da se smeju, da budu razdragani i razigrani, i da svi zajedno pevaju, onda neka bude "Čudna šuma" i "Moja si od zlata jabuka".

Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju osim muzike?

- Trudim se da obiđem mlađu ćerku Tamaru i unuku Adu. Radujem se njenom napretku i zajedno se smejemo. Od starije ćerke Ane imam unuku Harli, a njih dve su u Barseloni. Jedva čekam da se okupimo. Blago dedi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA PRIČA: Pesma Đurđevdan nastala u vozu smrti- postala simbol ponosa i bola