POZNATI DŽEZER ZAOKRUŽIO 20 GODINA RADA: Nenad Vasilić predstavio kompilaciju

M. Ć.

04. 09. 2021. u 16:00

PRIZNATI džezer Nenad Vasilić predstavio je u Klubu RTS u Beogradu, album Volume 1 (PGP RTS), kojim ovaj niški kontrabasista, kompozitor i pedagog obeležava 20 godina rada.

ПОЗНАТИ ЏЕЗЕР ЗАОКРУЖИО 20 ГОДИНА РАДА: Ненад Василић представио компилацију

Foto V. Danilov

Reč je o kompilaciji numera sa njegovih dosadašnjih 12 albuma. Muzičar koji je, posle džez studija u Gracu, odabrao da živi u Beču, kao kompozitor učestvovao je i na izdanjima Bilje Krstić, Martina Lubenova, Lori Antonioli i drugih poznatih muzičara, a koncertno je sarađivao sa Amirom Medunjanin, Bojanom Zulfikarpašićem...

- Kritike kompilacije su sjajne, i daju mi za pravo da verujem da još ima nade za dobru muziku - istakao je direktor PGP RTS Vladimir Graić.

Izvršni direktor Muzičke produkcije RTS Dragoslav Fredi Stanisavljević, takođe poznati džezer, upoznao se sa Vasilićem u Gracu pre skoro 30 godina.

- Ovaj album je početak, jer sam naziv Volume 1 uvodi nas u Volume 2, 3 - smatra Stanisavljević.

Novinar i publicista Petar Janjatović podvukao je da je, zbog velike konkurencije, oduvek bilo jako teško stvoriti ime na Zapadu.

- Uz to, džez publike ima sve manje, pa, samim tim, ovo što je Nenad postigao je apsolutno za poštovanje - konstatuje Janjatović.

- On ima originalan, specifičan pristup, posebno tradicionalnim narodnim pesmama.

Često se njihovo obrađivanje pretvara u jezivi kič i trku za novcem. Slušajući ovu kompilaciju, vidim sa koliko ukusa i ljubavi je Nenad pristupio nekim poznatim pesmama kojima je dao potpuno novo odelo. Bitno je što je on i autor, ne bavi se samo nečijim minulim radom. Kontrabas je u njegovim numerama u funkciji pesme - čvrst, siguran, maštovit.

Vasilić je istakao da mu je drago, kao nekom ko je više od 25 godina u inostranstvu, da se ovaj album pojavio u Srbiji.

- Sprema se već novo izdanje, ali ono što mi je najbitnije su Big bend RTS aranžmani mojih kompozicija - najavljuje kontrabasista još jednu kompilaciju.

- Te numere su svirane u raznim drugim sastavima - trio, kvartet, duo, solo, a sad smo ih spremili za Big bend. To je zahtevan projekat, u saradnji sa Beogradskim džez festivalom i Domom omladine, dugo radimo na njemu. Nadam se da ćemo u sledećih godinu dana uspeti da to realizujemo, i da će se desiti dugo očekivani koncert u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što je onda uradio sin legende SFRJ fudbala - zapanjilo je sve u klubu