KAKO BI IZGLEDAO ŽIVOT PRINCEZE DAJANE DA JE ŽIVA? Otkriveni detalji knjige iz alternativne istorije koja je zaludela svet

Novosti onlajn

13. 08. 2021. u 15:57

UPLETEN u kulturne ratove ili živeći u egzilu u inostranstvu, Sean O 'Gradi istražuje kakav bi mogao biti život princeze Dajane da je princeza od Velsa ove godine slavila 60. rođendan.

КАКО БИ ИЗГЛЕДАО ЖИВОТ ПРИНЦЕЗЕ ДАЈАНЕ ДА ЈЕ ЖИВА? Откривени детаљи књиге из алтернативне историје која је залудела свет

FOTO: EPA/Depositphotos

Sad kad smo već odali počast Dajani, vreme je da se okrenemo alternativnoj istoriji, odnosno da se zapitamo - "šta ako" ?

Šta da princeza Dajana nije bila u saobraćajnoj nesreći koja joj je oduzela život 31.avgusta 1997. u Parizu?

Šta bi bilo da je još uvek živa, da je uživala u proslavi svog šezdesetog rođendana, i kakav bi život bio za nju i monarhiju poslednjih 25 godina?

Kao prvo, monarhija ne bi pretrpela nagli gubitak popularnosti, kao posle njene smrti.

Odbijanje direktnog dolaska u London iz izolacije u Balmoralu; tvrdoglava vezanost za protokol koji je kraljevski standard držao punim plućima iznad Bakingemske palate; očigledna ravnodušnost kraljevske porodice prema izlivu tuge u javnosti (veoma ne-britansko pokazivanje emocija), pojačana da podstakne opšti osećaj da se nasleđe "narodne princeze"- kako ju je kasnije opisao Toni Blair-ne poštuje propisno.

Uzimanje premijerovog saveta za povratak u London izbeglo je nerede; ali Dajana je skoro završila čitavu kuću Vindsor izvan groba.

Bio je to trenutak krajnje opasnosti od koje su se kraljevske porodice u velikoj meri oporavile, ali jedan koji bi se očigledno mogao izbeći da se princeza Dajana udaljila od olupine limuzine Mercedes-Benz u tunelu Pont de l'Alma.

Uprkos tome, Dajana bi verovatno "trolovala" (kako ovih dana kažemo) svog bivšeg muža i njegovu porodicu, samo njenim prisustvom.

Svojim humanitarnim dobrotvornim radom neizbežno bi se približila vladi Novih laburista i njenim glavnim glavnim ličnostima.

Pred kraj svog života, kada je naglašavala kontinuirani gubitak života od nagaznih mina u bivšim konfliktnim zonama, poput Mozambika, jedan konzervativni ministar odbrane opisao je Dajanu, bez osećaja ironije, kao „labavi top“, što ju je ostavilo zbunjenom.

Dajana nikada nije imala veliko interesovanje za politiku, ali bi se našla kao ispolitizovana, što je trend koji bi potrajao neko vreme.

Štampa bi imala preterane argumente, javnost bi zauzela stranu i njen ugled bi patio kao rezultat blage, dugotrajne politizacije.

Kao i sa svojim borbama za ljude sa HIV/AIDS -om još 1980-ih, do 2010-ih bi se pojavila kao „probuđena“ ikona, sa svime što to implicira.

Iz strašnih razloga, dobrih i loših, ne bi pretrpela istu kampanju mržnje koja je zahvatila Megan Markl, ali tenzije oko njenih iznesenih stavova bi se pojačale.

Drugim rečima, Dajana ne bi mogla da izbegne kulturne ratove.

Da je Dajana preživela, Čarlsovi pokušaji da se oženi i ozakoni svoju vezu sa Kamilom Parker-Bovles bili bi još teži.

Dajana je u intervjuu za Martina Bašira rekla da misli da princ od Velsa nije dobio sve što je potrebno da bude kralj i predložila je da bi Vilijam bio bolji na „vrhunskom poslu“.

Nastavila bi da iznosi to mišljenje i deli javnost.

Nekoliko tomova memoara donelo bi nešto novca, samo za dobrotvorne svrhe, i ispunilo još jezivije detalje o njenoj borbi sa bulimijom, Čarlsovom neverstvu i manje ljupkim ekscentričnostima Vindzora.

Dajana bi bez sumnje bila posvećena mama kao što je oduvek bila svojim „dečacima“, ali na osnovu onoga što smo videli od tada, moguće je da bi princ Vilijam pao pod uticaj Palate više nego što je pao Princ Hari.

Ponudila bi Kejt korist od svojih saveta i iskustva, a isto je i Megan.

Tokom svog nedavnog intervjua sa Oprom, Megan je izjavila da zapravo nije razumela u šta se upušta kada se pridružila britanskoj kraljevskoj porodici - klanu kakav nema na svetu.

To očigledno ne bi bio slučaj da joj je Dajana dala detaljan brifing.

Da li bi imala više dece? Naravno, imala je samo 36 godina kada je umrla.

Ali njen ljubavni život u osnovi je bio dugačak niz razočarenja.

Njena jedina ljubav koja je ponudila mnogo stabilnosti bila je sa kardiohirurgom Hasnatom Khanom.

On je, međutim, smatrao da je medijsku pažnju teško podneti, a venčanje s Dajanom značilo bi kraj njegove medicinske karijere.

Možda bi Dodi Faied bio „sledeći“, pošto je spremno kupio prsten?

Da Dajana nije imala sreće nakon što se oporavila od saobraćajne nesreće, život bi joj, ipak mogao biti prilično bedan.

Možda je lako naišla na to da su je izdali mračniji muškarci na ponižavajuć način kroz poljubac i ispričali priče u tabloidima - videli smo dovoljno ovoga.

Palata je mogla pokrenuti sopstveni gerilski rat protiv nje,procurevši priče o slomovima i samopovređivanju.

Možda bi izašla iz svog dobrotvornog rada i otišla u besciljni život superbogatih, svojevrsna igračica koja se mota po jahtama, sve više otuđena od Britanaca.

Lepša je misao uzeti u obzir da je Dajana imala sreće, možda je pronašla novog partnera za podršku, bila zauzeta svojim filantropskim radom i ostala van politike i budućnosti monarhije koliko je mogla, iako je uvek to činila za modernizovanu instituciju na dodir.

Ona bi nastavila da bude modna ikona i proslavila bi starenje kao žena; bila je draga baka svojoj petoro unučadi.

Bez obzira na to što se to dogodilo, bilo bi zadovoljstvo imati je u blizini da se vidi kako uzima svoju propusnicu za slobodu, navodi Independent.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja