POSLEDNJE ZBOGOM MAESTRU SA MORAVE: Novica Negovanović sahranjen uz zvuke pesme "Kad umoran budem pao" (FOTO/VIDEO)

G. Ćirović

11. 08. 2021. u 15:21

UZ ZVUKE pesme "Kad umoran budem pao" koju je na harmonici odsvirao Aleksandar Sofronijević, na seoskom groblju u rodnim Adranima nadomak Zapadne Morave i Kraljeva, u sredu je sahranjen poznati kompozitor narodne muzike, harmonikaš, tekstopisac i estradni umetnik Novica Negovanović koji je u ponedeljak ujutro preminuo u svojoj 76. godini.

ПОСЛЕДЊЕ ЗБОГОМ МАЕСТРУ СА МОРАВЕ: Новица Неговановић сахрањен уз звуке песме Кад уморан будем пао (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: G. Šljivić

Uz pravoslavni obred koji su služila petorica sveštenika, sahrani posmrtnih ostataka autora nekih od nezaboravnih pesama naše narodne muzike, osim članova porodice, mnogobrojne rodbine, prijatelja, poznanika, komšija i poštovalaca, prisustvovale su i brojne kolege - Miroslav Ilić, Miša Mijatović, Vera Mtović, Rade Jorović, Radiša Urošević, Era Ojdanić, Raša Pavlović, glumac Milomir Nedeljković, Emilija Živković, supruga nedano preminulog Predraga Živkovića Tozovca.

Od svog sugrađanina Kraljevčani su se oprostili i na komemorativnom skupu u sali Gradske uprave. Poslednje zbogom legendarnom Negovanoviću, maestru sa Morave, ovom prilikom prigodnim govorima uputili su gradonačelnik dr Predrag Terzić, akademski profesor Vojislav Spasić, predsednik Upravnog odbora Zavičajnog društva "Kraljevo" u Beogradu Milan Novaković i Miša Mijatović, harmonikaš i kompozitor.

- Odajemo počast velikom čoveku koji je još za svog života postao legenda. Od rodnih Adrana, preko Kraljeva, Beograda i Čikaga, pre 18 godina vratio se u rodno selo i tako zatvorio krug umetnosti. Kada je pevao o Moravi, njegovoj i našoj, kada je pevao o Ibru ili Gruži, pevao je o svakoj srpskoj reci, o Srbiji, ostavljajući neizbrisiv trag – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Terzić. - Bio je dobar čovak, posvećen zavičaju. Spajao je Kraljevčane koji žive u i van grada na Ibru. Imao je veliku želju da organizuje festival kraljevačkih harmonika i mi ćemo do kraja godine to organizovati u njegovu čast.

- Ovo nije kraj, ovo je početak Novičinog večnog života. Zato što nije sve završeno već još uvek traje. Još ima pesama koje će se pojaviti, a koje je naš Novica podario svom narodu i svome rodu – rekao je prof. Vojislav Spasić. - Velika je čast poznavati jednog takvog velikana kao što je bio Novica. Blage naravi, mirnog karaktera, a vatrene energije. Ostavio nam je amanet da čuvamo našu muziku, da je negujemo i da je ne kvarimo. Njegove pesme nastaviće da žive, to je znak da on nije otišao, samo trenutno nije prisutan.

Povodom smrti Novice Negovanovića koji je bio i predsednik Upravnog odbora "Zavičajnog društvo Kraljevo" i potpisnik Povelje o bratimljenju udruženja "Zavičajno društvo Kraljevo" i "Stara Pavlica" prigodna, kratka komemoracija održana je i u prostorijama ovih udruženja.

- U gradu je bio, ali selu se divio, naš dragi pesnik Novica Negovanović. Okupljao nas je na druženjima i veseljima svojim pesmama i zvucima svoje harmonike – rekao je pored ostalog Milan Novaković, predsednik UO Zavičajnog društva „Kraljevo“ u Beogradu.

- Sada smo nemi i tužni dok u nama odzvanjaju akordi njegovih zavičajnih pesama. Da muzika nikada ne prestane. I kada nam bude najteže, pokrenuće nas ona Novičina - „Kad umoran budem pao, ja sudbinu neću kleti. Jednom se živi, jednom se mre“.

TELEGRAM PREDSEDNIKA

U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, telegram saučešća porodici i Udruženju estradnih umetnika Srbije čiji je Negovanović bio član duže od tri decenije, uputio je Dejan Savić, savetnik predsednika Republike.

- Povodom odlaska u legendu našeg vrsnog i cenjenog kompozitora, izvođača, instrumentaliste, društvenog radnika i pedagoga, primite izraze saučešća u ime predednika Aleksandra Vučića i moje lično ime – navodi se pored ostalog u telegramu.

- Novica Negovanović, umetnik najlepšeg osećaja za srpsku narodnu tradiciju i melos, napustio nas je u dobu kada je još mnogo toga mogao da pruži. Neke od njegovih kompozicija ostaće večno u srcima i dušama slušalaca i poštovalaca njegovog stvaralaštva.

ODLAZE BARDOVI

- Posle Tozovca ostali smo bez još jednog barda srpske narodne muzike. Odlaze, a večno žive. Ponosan sam što sam imao priliku da se družim i sviram sa njima, a naročito jer su Kraljevčani i jer su proneli slavu grada na Ibru širom sveta. Novica Negovanović je bio veliki čovek, veliki umetnik, vrhunski harmonikaš, pevač i kompozitior. Bio je vodilja svima nama, mlađima od njega. Pokazao nam je kako da negujemo srpsku i šumadijsku muziku. Bio mi je idol i uzor - istakao je na komemoraciji Miša Mijatović, prijatelj, kolega i saradnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEN POGLED U DARI LEDI KRV U ŽILAMA: Evo kako okrutna časna sestra zapravo izlgeda (FOTO)