PROTESTI I PETICIJA ZBOG BREGE: Deo Albanaca u Korči ne miri se sa dolaskom Gorana Bregovića na "Festival piva"

V.N.

09. 08. 2021. u 09:45

NE smiruju se strasti povodom koncerta koji će Goran Bregović održati 22. avgusta na "Festivalu piva" u albanskom gradu Korča, pa je izvesa Albana R. Ulaj pokrenula onlajn peticiju protiv muzičarevog dolaska.

ПРОТЕСТИ И ПЕТИЦИЈА ЗБОГ БРЕГЕ: Део Албанаца у Корчи не мири се са доласком Горана Бреговића на Фестивал пива

Foto ATA Images

U peticiji, koju je do sada potpisalo 3.000 ljudi, iste su one optužbe prištinskih portala na albanskom jeziku - da je Bregović "inspirisao masakr na Kosovu", da je "idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji", kao i da je "probudio srpski nacionalizam" pesmom "Kalašnjikov", zbog reči "juriš" i "bum, bum, bum". Organizatori protesta, koji je u Korči bio zakazan juče, pozvali su "sve intelektualce, građane sa svih etničkih teritorija da budu prisutni da zaustave srpskog pevača, antialbanskog Gorana Bregovića".

Sa druge strane, zamenica gradonačelnika Korče, Benilja Terova, izjavila je da opština Korča ne namerava da otkaže Bregovićev nastup na festivalu:

- Ne postoji politički pristup nastupu muzičara rođenog u Sarajevu. Čast nam je da nastupi. On se nikada nije određivao ni protiv Albanaca, ni protiv Kosovara.

Terova je navela i da su pevači sa Kosova i Metohije otkazali učešće na festivalu zbog pretnji nacionalističkih grupa. Komentarišući Bregovićevu pesmu "Kalašnjikov", rekla je da ju je Bregović napisao mnogo pre rata i još jednom podvukla da će on nastupiti u Korči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)