ĆUTANJE POLITIČARA TERA NAS NA ULICE: Upozorenje Udruženja penzionisanih policijskih službenika MUP Republike Srpske

O. MATAVULj

17. 05. 2021. u 11:32

PREDSEDNIŠTVO Udruženja penzionisanih policijskih službenika MUP Srpske pozvalo je nadležne institucije da konačno pokrenu procedure kojima bi se njihove penzije izjednačile sa penzijama današnjih policajaca.

ЋУТАЊЕ ПОЛИТИЧАРА ТЕРА НАС НА УЛИЦЕ: Упозорење Удружења пензионисаних полицијских службеника МУП Републике Српске

Foto S. Mišljenović

Predsednik Udruženja Rodoljub Vidaković, za "Novosti", kaže da ta populacija već godinu i po čeka da se nadležni udostoje da s njima razgovaraju i upozorava da će, ukoliko se ignorisanje nastavi, biti primorani da izađu na ulice.

- Pozivamo nadležne da do Vidovdana preduzmu odgovarajuće aktivnosti ili bar pokažu nameru da krenu u rešavanje tog problema. Ako nastave da nas ignorišu svesno rizikuju da će nas isterati na ulice - rekao je Vidaković.

UPOZORENjE Vidaković na sastanku Udruženja u Doboju, Foto SRNA

On tvrdi da taj stav jednoglasno podržavaju svi članovi Udruženja, odnosno policajci koji su penzionisani pre 2019. Podsetimo, tada je na snagu stupio Zakon o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je definisano da se lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plata najopovoljnijih za službenika. To je ranije penzionisane dovelo u nepovoljniji položaj, jer su njihova rešenja utvrđivana prema Zakonu o PIO RS (40-godišnji prosek), pa su im primanja za 30 do 50 odsto niža.

OTEŽANI USLOVI

UDRUŽENjE penzionisanih policijskih službenika MUP RS smatra diskriminatorskim da se ista grupa osiguranika tretira različitim zakonima.

- Radili smo identičan posao, sa istim obavezama i ovlašćenjima, ali u odnosu na današnje službenike mi smo radili u otežanim uslovima, odnosno u vreme rata. Iste doprinose smo davali, a sada imamo manje penzije - ističe Vidaković.

Vidaković kaže da su sa zahtevom za izjednačavanje svojih prava upoznali MUP, predsednicu RS, premijera, srpskog člana PBiH, kao i Odbor za bezbednost NS RS. Tražili su i prijem, ali se niko nije udostojio da s njima razgovara.

ZAHTEVI Sednica predsedništva Udruženja, Foto SRNA

- Pismeni odgovor dobili smo samo od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača u kojem se navodi da se novi zakon ne može retroaktivno primenjivati na nas i da je to protiv zakona i ustava. Ali to je zamena teza, jer ne tražimo retroaktivnu primenu zakona, već da se izvrši revizija naših rešenja za penzionisanje kroz zakonitu proceduru - ističe Vidaković.

Tvrdi da im je obećano da će Vlada nastojati da poboljša materijalni i socijalni položaj ove populacije, ali im nikada nije rečeno na koji način i kada.

- Niko s nama neće da razgovara. Nedopustivo je da nas toliko ignorišu. Dosad nismo išli na proteste pred institucije, poštujući njihov ugled i čast. A da li predstavnici tih institucija poštuju ove ljude? Ćutanjem, političari nas teraju da se u šestoj i sedmoj deceniji borimo za svoja prava - tvrdi Vidaković.

Podsetio je da je da su i ovi policijski službenici nakon rata imali slična prava prilikom penzionisanja, ali da je taj zakon 2001. ukinuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.
- Političari su tada ćutali. Ćutali su i kada su pravljeni spiskovi policijskih službenika, koji su navodno učestvovali u ratnim zločinima i kada su ti spiskovi objavljivani u medijima. Nijedan političar nije stao u njihovu odbranu. Sami smo se organizovali i odbranili čast i dostojanstvo celog MUP RS - kazao je Vidaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći