VELIKI DOPRINOS MODRIČE: Obeležen 9. maj – Dana pobede nad fašizmom

Vid Blagojević

09. 05. 2021. u 12:45

ODAVANjEM pošte i polaganjem cveća na Spomen kosturnicu poginulih boraca NOR-a u Modriči je obeleženo 76 godina od pobede nad fašizmom.

ВЕЛИКИ ДОПРИНОС МОДРИЧЕ: Обележен 9. мај – Дана победе над фашизмом

Foto: Vid Blagojević

Cveće su položili predstavnici opštine Modriča, SUBNOR-a, Udruženja penzionera i Socijalističke partije RS, I ovaj put se pokazalo da narod sa ovog područje poštuje i njeguje tekovine antifašističke borbe. Sa ovog skupa potekla je inicijativa da se obnove u svim modričkim selima spomen obeležja iz Drugog svetskog rata koja su u prethodnom periodu devastirana.

-Danas smo se poklonili žrtvama onih koji su svoje živote dali za slonodu ovog kraja u Drugom svjetskom ratu. Oni su nam tada donijeli slobodu i mir i zato mi danas sa ovog mesta šaljemo poruku mira i međusobne tolerancije. Modriča i modričani su uvek bili za to – rekao je nakon polaganja cveća na spomen kosturnicu Jovica radulović načelnik opštine Modriča.

Foto: Vid Blagojević

 

U toku Drugog svetskog rata opština Modriča je imala oko 19 hiljada stanovnika koji su dala značajan doprinos antifašističkoj borbi. U borbama protiv fašizma učestovalo je 850 boraca iz Modriče od kojih su 288 boraca i 433 civila dali svoj život za slobodu.

Đorđe Nijemčević prestavnik SUBNOR-a i istoričar nagalasio je potrebnu stalnog sećanja na poginule za slobodu

-Mi, potomci pobednika i antifašista i danas šaljemo poruku mira. Ponosni smo na naše dedove i očeve koji su se uz milionske žrtva iz celog sveta izborili mir i slobodu za našu budućnost. Zato je odmah posle rata 1946 .godine podignuta ova spomen kosturnica koja nas podseća na žrtve - naglasio je Nijemčević

U Spomen kosturnici u centralnom parku u Modriči gdje se polažu venci svake godine za Dan pobede nad fašizmom nalaze se posmrtni ostatci 114 poginulih borca u Drugom svjetskom rata sa područja Modriče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!