DUJU MORALI DA PORODE U SEDMOM MESECU: Posle smrti porodilje oglasili se iz UKC RS - Evo u kakvom je stanju beba

O. M.

28. 04. 2021. u 11:40

DUJA Đurić preminula je juče u 17.30 časova uprkos svim preduzetim metodama lečenja i naporima lekara UKC RS da mladoj ženi spasu život, saopšteno je iz UKC RS.

ДУЈУ МОРАЛИ ДА ПОРОДЕ У СЕДМОМ МЕСЕЦУ: После смрти породиље огласили се из УКЦ РС - Ево у каквом је стању беба

Foto: O.M.

U saopštenju se navodi da je ovo prvi slučaj u UKC RS da porodilja premine od posledica bolesti izazvane korona virusom, te da nije imala udružena oboljenja.

- Beba ženskog pola o kojoj se brine tim lekara je stabilnog zdravstvenog stanja i nalazi se u Odeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom Klinike za dečije bolesti. Ne prima nikakvu terapiju i čeka se da postigne odgovarajuću telesnu težinu da bi mogla biti otpuštena iz bolnice - navode u UKC RS.

Pojašnjavaju da se Duja Đurić u sedmom mesecu trudnoće 22. marta javila u Urgentni Covid centar UKC RS zbog sumnje na infekciju novim korona virusom.

- Nakon dijagnostičke obrade, pozitivnog brzog antigenskog testa na novi korona virus i pregleda pacijentkinji se preporučuje hospitalizacija u Covid 3 Odeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo koju ona odbija, te odlazi svojevoljno na kućno lečenje uz preporučenu simptomatsku terapiju. Pacijentkinji je uzet uzorak za PCR test koji je je pokazao pozitivnost na novi korona virus 23.3.2021. godine - saopštio je UKC RS.

Dodaju da se nakon toga 25. marta u večernjim časovima pacijentkinja, zbog pogoršanja opšteg stanja, javlja u Urgentni Covid centar nakon čega ostaje na hospitalizaciji u Klinici za ginekologiju i akušerstvo gde se nalazi na kiseoničkoj podršci.

- Dana 30.3.2021. godine zbog maksimalne progresije bolesti konzilijum ljekara UKC RS odlučio je da se pacijentkinja porodi carskim rezom. Zbog izuzetno teške kliničke slike i životne ugroženosti premešta se na dalje lečenje u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane. Nakon prijema stanje pacijentkinje se iz časa u čas rapidno pogoršava i unatoč svim preduzetim terapijskim modalitetima i zvaničnim preporukama za lečenje Covid19, pacijentkinja se mora spojiti na respirator - navode u UKC RS

Kako bolest napreduje i dalje, pacijentkinja se 4. aprila priključuje na veno-vensku ekstrakorporalnu membransku okisgenaciju (VV –ECMO) – veštačka pluća najnovije generacije, da bi 27. aprila preminula.

- Koristimo još jednom priliku da apelujemo na građane i najosetljivije kategorije stanovništva da poštuju preporučene protivepidemijske mere, takođe želimo da ukažemo na važnost vakcinacije kako za osobe starije životne dobi, tako i za osobe koje planiraju trudnoću i trudnice - dodaju u UKC RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)