BITKA PROTIV KORONE U BIJELJINI: Usaglašeni protokoli saradnje - kovid bolnice i u domovima zdravlja

V. Mitrić

06. 04. 2021. u 00:33

BOLNICA “Sveti vračevi” u Bijeljini usaglasila je protokole o saradnji sa kovid dnevnim bolnicama domova zdravlja i u pet opština koje gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi i dve privatne zdravstvene ustanove, kao odgovor na situaiciju koja se usložnjava poslednjih dana, rekao je direktor bolnice profesor dr Zlatko Maksimović.

БИТКА ПРОТИВ КОРОНЕ У БИЈЕЉИНИ: Усаглашени протоколи сарадње - ковид болнице и у домовима здравља

Foto: V. Mitrić

Raduje činjenica da su ustanove primarnog nivoa na ovom području već organizovale kovid dnevne bolnice ili će to uraditi najdalje do sutra, rekao je Maksimović, nakon sastanka Kriznog štaba Bolnice sa direktorima zdravstvenih ustanova primarnog nivoa u regiji,  koji je održan povodom naredbe Republičkog kriznog štaba da domovi zdravlja organizuju dnevne bolnice.

Prema njegovim rečima, na sastanku je usaglašeno šta sve treba da ima pacijent koji ne može da bude zbrinut na nivou primarne zdravstvene zaštite i koji se zbog toga upućuje na hospitalizaciju, da bi zdravstvo bilo što operativnije.

Maksimović je rekao da je trenutno u bijeljinskim kovid bolnicama hospitalizovano 90 bolesnika, od kojih je dve trećine sa teškom i izrazito teškom kliničkom slikom, 24 je na respiratorima, 55 na kiseoničkoj terapiji, a među obolelima je sve veći broj mlađih ljudi.

- Naša bolnica i dalje ima dovoljno mesta za kovid bolesnike, imamo prostor, opremu i kadar da odgovorimo zadacima koji su nam postavljeni i u situaciiji koja se usložnjava posljednjih dana - poručio je Maksimović.

On je najavio da će stručnjaci bijeljinske bolnice edukovati zdravstvene radnike iz ustanova sa primarnog nivoa u regiji, kao što bolnica upućuje svoje stručnjake na usavršavanje  u referentne zdravstvene ustanove u zemlji i inostranstvu.

Direktor Doma zdravlja u Loparama dr Želimir Nešković rekao je da su dosadašnje kovid ambulante postale dnevne kovid bolnice u kojima se radi 24 časa i gde se lieče kovid pozitivni pacijenti, kao i oni koji su sumnjivi na kovid 19, daju se infuzioni rastvori i ampularna terapija, a tek ako ta terapija ne daje rezultat, pacijent se upućuje u Bolnicu “Sveti vračevi” u Bijeljini.

Prema njegovim rečima, broj zaraženih u Loparama je u blagom porastu i na nivou talasa virusa korona  iz novembra prošle godine, a pacijenti su sa težom kliničkom slikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna