OBELEŽAVANJE DANA POLICIJE REPUBLIKE SRPSKE: Vence položili Dodik, Cvijanovićeva, Lukač i Kostrešević (FOTO)

S. M.

04. 04. 2021. u 12:35

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izavio je da bez snažne institucije kakva je Policija Republike Srpske ne bi moglo doći do odbrane Srpske, ali i očuvanja njene slobode, te poručio da građani Srpske moraju imati dodatno povjerenje u policiju jer ona radi u njihovom najboljem interesu i garantuje stabilnost Srpske.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПОЛИЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Венце положили Додик, Цвијановићева, Лукач и Кострешевић (ФОТО)

Foto: RTRS/Srna

Dodik, koji je danas u Banjaluci prisustvovao obeležavanju 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, podsetio je da je policija Srpske bila izložena raznim nastojanjima da se devastira i dovede na nivo neke seoske straže.

-Policija Republike Srpske je preživela napore visokog predstavnika da je reformiše tako što bi je ukinuo. Oni su to nazvali sramnim imenom reformom u nastojanju da centralizuju policiju kao i druge institucije koje su pokušali da centralizuju u BiH, napomenuo je Dodik.

Dodik je rekao da je ponosan na to što pripada generaciji koja je na jednom političkom nivou odbranila status policije Republike Srpske.

-Sada se vidi koliko je to važno, jer je policija snažan segment bezbjednosti Republike Srpske, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, stanovništvo RS se uzda u policiju Srpske sa željom da mu obezbedi mirno okruženje, kao što i jeste.

On je rekao da svi oni koji su za vrijeme rata ginuli u uniformi policije verovali u RS.

Dodik je poručio da danas treba još više verovati u Republiku Srpsku i da je "policija jedan od značajnih faktora tog jerovanja i njene budućnosti".

-Zato je važno da svi građani RS osiguraju dodatno poverenje u policiju Srpske, jer ona radi u njihovom najboljem interesu, kao i za stabilnu RS, naveo je Dodik.

Povodom 4. aprila - Dana policije RS, vence na Centralno spomen-obeležje poginulim pripadnicima MUP RS danas su u Banjaluci položili srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Vence su položili i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i direktor Policije Siniša Kostrešević. Kod Centralnog spomen-obeležja prethodno je služen parastos poginulim pripadnicima MUP Republike Srpske.

Za odbranu Republike Srpske život su položila 782 pripadnika policije, a Dan policije je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Srpske.Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.Na njenom čelu je direktor Policije, a trenutno tu dužnost obavlja Siniša Kostrešević.

Glavne organizacione jedinice Policije Republike Srpske su policijske uprave koje su u skladu sa formacijskim promenama iz 2017. godine nasledile nekadašnje centre javne bezbednosti.Za složenije policijske zadatke zaduženi su pripadnici Žandarmerije, a najelitnija formacija je Specijalna antiteroristička jedinica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir