BUDŽET NE SME BITI PREDMET POLITIČKIH IGARA: Saša Kondić, šef kluba odbornika SPS u Skupštini Banjaluke

S. M.

21. 03. 2021. u 19:47

KLUB odbornika Socijalističke partije Srpske (SPS) smatra da se budžet grada Banjaluke na sednici zakazanoj za 25. mart mora usvojiti po hitnom postupku.

БУЏЕТ НЕ СМЕ БИТИ ПРЕДМЕТ ПОЛИТИЧКИХ ИГАРА: Саша Кондић, шеф клуба одборника СПС у Скупштини Бањалуке

Foto: "Novosti"

Grad već dovoljno trpi zbog pandemije a neusvajanje budžeta samo će dodatno paralizovati funkcionisanje grada. Obavili smo razgovore sa velikim brojem privrednika i stanje je odavno kritično. Nije raspisan nijedan tender i preduzeća koje zavise i od obavljanja usluga za grad, su u problemu, kaže za "Novosti" Saša Kondić, šef kluba odbornika SPS u Skupštini grada.

On smatra da je u ovom trenutku puno bolje da imamo bilo kakav budžet, a da oni koji imaju primedbe odmah krenu u inicijativu da se ide u rebalans budžeta.

-Puno je razloga da se predloženi budžet kritikuje. Od smanjenja doznaka sportskim klubovima, što je loša poruka za sport, do smanjenja grantova za funkcionisanje boračkih organizacija i slično. Ali usvajanje ili neusvajanje budžeta ne sme da bude predmet političkih igara. Ako se budžet usvoji, što smatramo da je preko potrebno, Klub odbornika SPS će odmah pokrenuti inicijativu za rebalansom budžeta već na sledećoj skupštini gde ćemo insistirati da se nastavi sa investicijama. Potrebno je da se iznos koji predviđen za ugostiteljstvo i turizam kao pomoć poveća sa predviđenih 200.000,00 KM na minimalno 400.000,00 KM. Sadašnjim predlogom je apsolutno nedovoljno. Potrebno je da grad obezbedi i sredstva od najmanje 300.000,00 KM na ime subvencije na kamate za stambene kredite mladim bračnim parovima jer je to jedan od načina da zadržimo mlade da ne odlaze. Ako moge dugi gradovi i Banja Luka to mora - smatra Kondić.

On naglašava da se za sport mora isto obezbediti daleko više sredstava jer Banja Luka izdvaja 1.5 odsto budžeta dok drugi gradovi izdvajaju i do 4 odsto i da je to veoma loša poruka koja se šalje sportistim ali mladima jer je Banja Luka oduvek bila grad sporta.

FOTO: SPS

Kondić ističe da će se takođe zalagati da ove godine prioritet bude i program zapošljavanja dece poginulih boraca i da će klub SPS tražiti i veća sredstva za pomoć privredi koja je u veoma teškoj situaciji.

- Krajnje je vreme da se kao uozbiljimo kao društvo, kao ljudi koji su odgovorni za fukcionisanje grada i da shvatimo da je pred nama perid teške zdrastvene i ekonomske krize. Svi vidimo da proces vakcinacije ide veoma sporo i da grad treba da na tom području uradi šta može. Građani od nas očekuju da rešava sve ove goruće probleme i za to su nam dali mandate. Apelujem da se uzbiljimo i usvojimo budžet. Ne smemo dozvoliti da grad stane a neusvajanje budžeta će upravo to da donese. SPS kritikovanjem budžeta ne zastupa interese skupštinske većine, kao što pozivanjem da se budžet usvoji ne zastupamo interese gradonačelnika i Gradske uprave. Ova kritika kao i poziv da se budžet usvoji, kao i inicijativa za hitnim rebalansom, je zastupanje interesa građanja Banja Luke - kaže Kondić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)