NEPOVOLJNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA: Grad Bijeljina daje pola miliona KM bolnici i Domu zdravlja

V.M.

19. 03. 2021. u 16:43

EPIDEMIOLOŠKA situacija na području Grada Bijeljina, s virusom korona u vezi, i dalje je nepovoljna, a vakcinacija protiv tog virusa u bijeljinskom Domu zdravlja je u toku i broj vakcinisanih je 606, izjavio je danas komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Ljubiša Petrović.

НЕПОВОЉНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА: Град Бијељина даје пола милиона КМ болници и Дому здравља

Foto: V.M.

- Na jučerašnjem sastanku sa komandantom Republičkog štaba za vanredne situacije Radovanom Viškovićem obavešteni smo da dinamika nabavke vakcina u budućnosti još nije poznata, tako da ne možemo preciznije odrediti postojeće protivepidemijske mere. Ono što znamo jeste da kapaciteti ustanova sekundarne zdravstvene zaštite, među kojima su i Bolnica „Sveti Vračevi“ u Bijeljini i Kovid bolnica u Banji Dvorovi, nisu popunjeni i da one mogu da funkcionišu normalno u trenutnom obimu - naveo je Petrović.

Zahtevi Kovid bolnice u Banji Dvorovi za finasijskom pomoći i Doma zdravlja Bijeljina za pomoć u zaštitnoj opremi će biti udovoljeni od Gradske uprave, dodao je Petrović. On ističe da finansiranje rada Bolnice „Sveti Vračevi“ nije u nadležnosti Grada Bijeljina, ali i da je svestan ozbiljnosti situacije i da će grad pomoći Bolnici tako što će realizovati prethodno donete odluke Štaba o pomoći ovoj ustanovi sa 300.000 konvertibilnih maraka i Domu zdravlja sa 200.000 KM.

- Uputićemo predlog Republičkom štabu za vanredne situacije da dozvoli sportske treninge u manjim grupama. Ako epidemiološka situacija dozvoljava da deca idu u školu, ne vidim razlog zašto ne bi mogla da idu i na treninge. Takođe, juče sam predložio komandantu Republičkog štaba da struka zvanično odredi redosled i prioritete vakcinacije. Mislim da se, pored ostalih stvari, mora uzeti u obzir da neki građani nakon preležane bolesti imaju visok titar antitela na ovaj virus i mogu sačekati na vakcinaciju - smatra gradonačelnik Petrović.

Prema njegovim rečima, na sastanku Gradskog štaba utvrđeno je da kontrola poštovanja protivepidemijskih mera u ugostiteljskim objekatima mora biti temeljna, ali takođe i transparentna i pravična, kao da se ne sme dozvoliti da u tom domenu postoje više ili manje povlašćeni ugostitelji.

- Neophodan nam je jedinstven pristup problemu od republičkog i svih lokalnih štabova, i to sam istakao na jučerašnjem sastanku. Najvažnije je da se svi strogo pridržavamo propisanih mera, jer samo tako možemo izbeći potpuno zatvaranje kakvo smo imali u istom periodu prošle godine - izričit je Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)