DODIK ODBRUSIO EU: Nemar i neodgovornost, odluka o kovid pasošima diskriminatorska

Novosti online

14. 03. 2021. u 18:39

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je diskriminatorska najnovija politička odluka evropskih lidera o obaveznom posedovanju potvrde o vakcinaciji, tzv. kovid pasošu kojim se potvrđuje ne samo da je nosilac dokumenta vakcinisan, već i da je za ulazak u EU prihvatljiva isključivo vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lekove.

ДОДИК ОДБРУСИО ЕУ: Немар и неодговорност, одлука о ковид пасошима дискриминаторска

Foto: RTRS printskrin

Dodik je izjavio da je reč o dodatnoj diskriminaciji ne samo prema državljanima evropskih zemalja koje nisu članice EU, već i prema državljanima zemalja članica EU koje su se, u nedostatku pomenutih vakcina, okrenule i drugim proizvođačima.

- Ovakvim pristupom rizikuje se produbljivanje evidentno postojećeg otpora prema vakcinaciji, te se ugrožava njen uspeh u Evropi i svetu, a posledično i sveukupne globalne borbe protiv širenja virusa korona. Uporedo sa zdravstvenim oporavkom građana EU, ali i zemalja koje nisu članice, teče i oporavak privrede. Svi navedeni procesi koji su deo "paketa" globalne borbe protiv širenja epidemije, ali i ublažavanja svih posledica, biće ugroženi ukoliko EU usvoji navedeni predlog na glasanju predviđenom za 17. mart - istakao je Dodik.

On je naglasio da je važno pomenuti da će insistiranje na ovakvom pristupu biti dodatni udar na budžet svih osoba koje su eventualno vakcinisane nekom od vakcina koje nemaju odobrenje Evropske agencije za lekove.

- Takođe, svedoci smo da je za Evropsku agenciju za lekove prihvatljiva upravo vakcina koja je deficitarna na tržištu EU, čiji proizvođač, kao i u slučaju BiH, nije u stanju da ispoštuje ugovor i dostavi naručene i unapred plaćene doze - rekao je Dodik.

On je naglasio da sve navedeno upućuje na nemar i neodgovornost svih onih koji zagovaraju potvrđivanje predloga o kovid pasošu, te očigledno lobiranje koje ide na štetu borbe za očuvanje ljudskih života, očuvanje zdravlja i oporavak privrede.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ZASTRAŠUJUĆI DETALJ: Šta razlikuje Borilovića od masovnih ubica iz Jabukovca i Velike Ivanče