OBRAĆANJE DODIKA POSLANICIMA NS RS: Visoki predstavnik deo problema, a ne rešenja u BiH, Skupština da zauzme stav

R. S.

10. 03. 2021. u 20:45

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH i srpski član Milorad Dodik poručio je danas, u uvodnom obraćanju poslanicima skupštine Srpske na posebnoj sednici, da BiH i Srpskoj ne treba politika sile i nametanja, te da je visoki predstavnik deo problema, na rešenja u BIH.

ОБРАЋАЊЕ ДОДИКА ПОСЛАНИЦИМА НС РС: Високи представник део проблема, а не решења у БиХ, Скупштина да заузме став

Foto: Arhiva "Novosti"

Izjavio je da je visoki predstavnik očigledan primer nevladavine prava, putem kojeg su se nametala rešenja i izbori, a neretko kažnjavali mnogi, najčešće u Srpskoj.

- NSRS je ključno mesto na kojem treba da se raspravlja o ključnim pitanjima i donose odluke važne za RS i srpski narod - rekao je Dodik.

Naveo je i da pandemija virusa korona ne sme biti izgovor i da ne smeju „ispod radara promicati teme od kojih zavisi budućnost".

- Najava da u BiH treba da bude poslat novi visoki predstavnik mimo procedura, je razlog da o tome razgovaramo u ovom visokom domu, jer RS nije tražila da u BiH dođe novi visoki predstavnik. Zašto bismo podržali još jedno nepotrebno stvaranje problema. Mnogi problemi potiču od visokog predstavnika i tzv. međunarodne zajednice - kazao je Dodik.

Poručio je da je jasno da je institucija visokog predstavnika, ustanovljena aneksom 10 prevaziđena i nepotrebna i ako je odgovarala nekom posleratnom trenutku iz objektivnih razloga, „sasvim sigurno ne odgovara današnjem trenutku u kojem se nalazi BiH".

VISOKI PREDSTAVNIK DEO SVAKOG PROBLEMA

- Institucija visokog predstavnika godinama unazad je deo svakog problema u BiH i nikad deo rešenja. Onda se postavlja logično pitanje zašto bismo podržali još jedan problem ako znamo da ih imamo sasvim dovoljno i bez njega - naglasio je Dodik.

On je ocenio da je društveni i politički život u BiH zarobljen i zamrznut u konfliktnom trouglu, a za stalno održavanje i rast napetosti „uredno brinu bošnjački političari, i poneki hrvatski i srpski, koji uporno odbijaju da shvate nemogućnost da se nesuglasice prevaziđu neuvažavanjem mišljenja druga dva konstitutivna naroda i nametanjem svog, kao jedinog i politički i moralno ispravnog".

Foto: Novosti

- Oni koče sve procese i donošenje odluka na nivou zajedničkih organa zakonodavne i izvršne vlasti, a povremeno daju zapaljive, pa i preteće izjave, molećivog pogleda uprtog ka Zapadu, očekujući odatle presudnu pomoć i intervenciju kojom bi bili nametnuta njihova vizija jedinstvene, a zapravo unitarne BiH - rekao je Dodik.

BOŠNjACI NAJVIŠE SVOJATAJU VISOKOG PREDSTAVNIKA I OHR

On je naglasio da je odavno bilo vreme da BiH od objekta međunarodne politike, postane aktivan činilac i učesnik međunarodnih odnosa i procesa. Dodik je ocenio da „Bošnjaci najviše svojataju visokog predstavnika i OHR", očekujući ukidanje ili bar delimično razvlašćivanje Republike Srpske.

- Održavanje zablude da će međunarodna zajednica, odnosno OHR, napraviti građansku državu, doneti novi ustav i time poništiti Republiku Srpsku kao 'genocidnu tvorevinu', krade vreme svima. U toj iluziji bošnjačka politička elita drži svoj narod zatočen već 26 godina - istakao je Dodik.

On je naglasio da je sigurno da se u BiH ne može nametati jednostran model unutrašnjeg uređenja. Dodik je ukazao i da preuzimanje odgovornosti za postizanje dogovora u BiH, mora ležati na izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda.

DONOSIO ANTIUSTAVNE ODLUKE U SKLADU SA ŽELjAMA BOŠNjAKA

- Ako se osvrnemo na antiustavne i sve druge odluke visokog predstavnika u poslednjih 26 godina videćemo da nijedna nije bila u suprotnosti sa željama političkih predstavnika Bošnjaka. Cenim da je bilo poštenije i korektnije i svrsishodnije da su u proteklih 26 godina pregovarali Srbi, Hrvati i visoki predstavnik - rekao je Dodik.

Foto: Novosti

Poručio je i da nije moguća država „po zamisli bošnjačkih struktura za koje je Republika Srpska krivac za sve". Dodik je kazao i da RS nema skrivene političke namere i da je njeno delovanje okrenuto poštovanju Dejtonskog sporazuma i izgradnji mira i stabilnosti u BiH i regionu.

- Kao demokratski izabrana vlast, imaćemo i demokratske odgovore, ako drugi pokušaju drugačije. Pritom mislim i na "lovce u mutnom" koji bi da iskoriste zaokupljenost međunarodne zajednice velikim problemima u sukobljenim regionima i globalnim krizama da bi ovde vodili svoje lične ratove protiv stabilnosti u BiH, zarad svojih karijera - rekao je Dodik.

On smatra da je, u svetlu najava o novom visokom predstavniku, od izuzetnog značaja da se Narodna skupština RS upozna o svim aspektima i posledicama produžavanja mandata visokih predstavnika, te da blagovremeno zauzme stav .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati