POTRAŽNJA STANOVA VEĆA OD PONUDE! Epidemija virusa korona nije usporila izgradnju stambenih jedinica širom Srpske

S. MIŠLJENOVIĆ - LJ. ĐURIĆ

06. 03. 2021. u 07:13

U LOKALNIM zajednicama širom Srpske gradi se ukupno na stotine zgrada i stambenih naselja. Najveći broj novih gradilišta je u Banjaluci, Doboju, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Palama i Bijeljini. Epidemija nije zaustavila građevinski sektor u RS koji je preživeo i vraća se redovnoj dinamici, kažu sagovornici "Novosti".

ПОТРАЖЊА СТАНОВА ВЕЋА ОД ПОНУДЕ! Епидемија вируса корона није успорила изградњу стамбених јединица широм Српске

Izgradnja stanova u Doboju / Foto LJ. Đuruć

Oni ističu da je potražnja za stanovima veća od ponude na tržištu. Struktura kupaca je šarolika. U Banjaluci to su mladi bračni parovi i mlađi ljudi, a u Trebinju dijaspora koja želi da ima nekretninu bliže moru.

U Banjaluci je aktivno više od 30 gradilišta, a najveći grad u RS ide prema rekordnoj ceni kvadrata stana, kaže Saša Kondić, vlasnik firme "Hidrenergo" koja u banjalučkom naselju Ada gradi objekte sa 500 stanova.

- Sad se cena kvadrata stana u Banjaluci kreće u rasponu od 2.200 do 3.200 KM, zavisno od lokacije. Procena je da će do kraja godine Banjaluka imati i rekordnu cenu kvadrata i da će se za stan u centru grada plaćati od 3.500 do 4.000 KM po kvadratu - kaže Kondić.

On ističe da cene stanova u najvećem gradu neće padati jer Banjaluka postaje evropski grad sa modernom infrastrukturom.

Uz Banjaluku, stanogradnja posebno "cveta" u Doboju i Trebinju. Cene za koje dobojska građevinska preduzeća "Investgradnja", "Građ-promet", "Proda mont" i druga nude kupcima su od 1.400 do 1.800 maraka po kvadratnom metru. Kada je Doboj u pitanju, on je jedinstven u regiji po tome što od septembra 2019. ima usvojenu odluku o sufinansiranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, kaže da je ova inicijativa želja i opredeljenje da mladi dolaze u Doboj, da ovde zasnivaju porodicu i ostaju.

U Trebinju, gradu RS koji je najbliži moru u toku je izgradnja čak više od 1.000 stanova. Cene po kvadratu iznose od 1.600 do 2.700 KM. Među kupcima stanova u Trebinju su i mnogi koji žive u inostranstvu i stanove koriste za odmor. U okviru "Grada sunca" planira se izgradnja kompleksa sa 2.000 stanova.

SIGURNE INVESTICIJE

ZORAN Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je trend investiranja u stanove i pretvaranje gotovog novca u nekretnine izazvao i porast cena kvadrata stanova na tržištu RS.

- Investicija u stan je sigurna, jer tako ljudi sami sebe sprečavaju da potroše novac koji imaju. Pored toga, kupovina stana je i vid odlične štednje jer se rentiranjem tog stana može zaraditi više nego da novac stoji u banci - kaže Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PAMTIMO JE IZ PORODIČNOG BLAGA: Ova glumica je rođena sestra Ivice Dačića (FOTO)