POLAŽU VOZAČKI NA RATE: Auto-škole u Srpskoj zbog slabe naplate zapale u velike finansijske probleme

S. MIŠLJENOVIĆ

03. 03. 2021. u 08:12

ПОЛАЖУ ВОЗАЧКИ  НА РАТЕ: Ауто-школе у Српској због слабе наплате запале у велике финансијске проблеме

Foto S. Mišljenović / Novosti

CENA vozačkog ispita u Republici Srpskoj je jedna od najnižih u regionu i kreće se za B kategoriju od 800 do 900 KM zavisno od grada do grada dok je cena C kategorije od 350 do 450 KM, a za A kategoriju iznosi od 150 do 200 KM.

Iako je ukupna cena za vozački ispit prihvatljiva i godinama unazad je moguće plaćati na više rata, autoškole u RS su zapale u finansijske probleme, jer naplata od kandidata koji prođu obuku ide veoma loše u poslednjih godinu dana, kažu za "Novosti" vlasnici auto-škola.

Oni ističu da su svesni da je epidemija korone dosta kumovala manjem obimu posla i da narod ima sve manje novca ali ipak moraju, kako kažu, apelovati na građane da plaćaju redovno obaveze jer auto-škole od tih sredstava plaćaju održavanje vozila, plate i poreze za radnike i gorivo za automobile svakog dana.

- Dešava se da po nekoliko meseci čekamo kandidate koji su prošli obuku, pa čak i položili vozački, da uplati jednu ratu - kaže Milenko Jaćimović, vlasnik auto-škole "Mir" iz Banjaluke.

On ističe da su auto-škole, njih više od 200 u čitavoj RS, u finansijskim problemima jer zbog kovida 19 imaju i manjak kandidata, a sad i oni koji dođu da se obučavaju i polažu vozački kasne sa plaćanjem obuke.

- Ukoliko se svest građana ne promeni, auto-škole će početi da se zatvaraju ili da ukinu plaćanje na rate. Već je, nažalost, postala praksa da imamo desetine kandidata koji su prošli obuku, ali nisu platili vozački, pa dokumentacija za izlazak na polaganje stoji u auto-školama. To ne ide nikome u prilog - kaže Jaćimović.

Siniša Radošević, vlasnik auto-škole "Vrbas", kaže da je epidemija korone unazadila posao auto-školama, jer je sve manje kandidata za polaganje.

- Na ovo i naplata ne ide kako treba jer ljudi definitivno nemaju novca. Iako smo po ceni među najprihvatljivijim u regionu i dajemo plaćanje na rate, to na terenu ne donosi rezultete - kaže Siniša.

STOP VEĆIM CENAMA

PRE dve godine u Savetu ministara BiH su pokušalo kroz Zakon o bezbednosti saobraćaja da uvedu znatno veće cene polaganja vozačkih ispita. Tadašnji predlog je bio da cena časa bude oko 30 maraka, što je skoro tri puta skuplje nego sada, plus veća cena obuke i lekarskog uverenja, i sve bi na kraju kanidata za polaganje B kategorije koštalo oko 2.000 KM. Auto-škole su uspele da "stopiraju" ovakvo rešenje i da cena vozačkih ispita ostane oko 800 KM u RS.

TEŠKOĆE Milenko Jaćimović, Foto Novosti

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je platežna moć građana u Srpskoj veoma pala i da većina građana gleda kako da uštedi novac kojim raspolaže.

- Rešenje koje primenjuju građani je odlaganje plaćanja obaveza gde god mogu i na taj način pokušavaju da uštede novac. Iako u lancu privrede mnogi zbog toga trpe, za sada građani gledaju da troše što manje novca. Oni koji očekuju novac opet gledaju da budu što fleksibilniji prema klijentima - ističe Pavlović.

On kaže da je primetan nedostatak novca na tržištu RS i da zbog toga trpe mnoge privredne grane i realni sektor.

- Jedino rešenje je upumpavanje novca od strane države, ali to će se teško desiti jer i država gleda gde da uzme kredit - kaže Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)