ŽAL ZA STRADALIMA NEĆE PRESTATI VEKOVIMA: Dodik i Cvijanović na obeležavanju 79 godišnjice od ustaškog pokolja 2.300 Srba kod Banjaluke

S.M.

07. 02. 2021. u 17:45

SRPSKI član i predsedavajući Predsendištva BiH Milorad Dodik rekao je da žal za srpskim stanovništvo u Drakuliću i okolnim selima ubijenim u ustaškom pokolju bez ijednog ispaljenog metka neće prestati vekovima.

ЖАЛ ЗА СТРАДАЛИМА НЕЋЕ ПРЕСТАТИ ВЕКОВИМА: Додик и Цвијановић на обележавању 79 годишњице од усташког покоља 2.300 Срба код Бањалуке

Foto: D. Gavrić

Dodik je napomenuo da su Drakulić, Šargovac, Motike i rudnik Rekavac područije strašnog zločina kojeg su počinile ustaše u Drugom svetskom ratu pobivši bez ispaljenog metka 2.315 Srba.

- Među ubijenima na najsuroviji način bilo je i 551 dete, što je u današnjim uslovima čitava jedna škola, a ubili su ih samo zato što su Srbi. Održavanja pomena njima neće prestati,i održavaće se kroz decenije i vijekove koji dolaze, rekao je Dodik novinarima, nakon što je prisustvovao obelžavanju 79 godina od stradanja Srba iz tih sela u ustaškom pokolju na današnji dan 1942. godine.

On je istakao i da generacije mladih koje dolaze moraju znati da su na ovom području ubijeni njhovi preci, jer su pripadali istom narodu i istoj veri, da je podmukla ideologija Nezavisne Države Hrvatste bila usmerena da trećinu Srba pobije, trećinu pokatoliči, a trećinu raseli, a da je to realizovala čineći monstruozne zločine.

- Bolno je čitati podatke o tome i zamisliti kako je to bilo da su uveče ustaše pobili sve pse kako ne bi lavežom prepoznali nezvane goste, a ujutro u ranim časovima su poboli sve stanovništvo, naveo je Dodik.

On je naglasio da se mora govoriti da je to uradio dio hrvatskog naroda koji je prihvatio ideologiju NDH, koja je u to vreme bila priznata od dela evropskih zemalja kao što su Italija i Njemačka.

Prema njegovim rečima, to predstavlja snažnu opomenu svima koji su na funkciji da obezbede stabilnost i funkcionisanje Republike Srpske.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Telesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sekirama, noževima i krampovima.

CVIJANOVIĆ: MONSTRUOZNI ZLOČINI I GENOCIDNI PROJEKAT NDH NIKADA NISU KAŽNjENI !

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je obaveza srpskog naroda da se okuplja i iskaže poštovanje za više od 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete, koje su ustaše pre 79 godina zverski ubile u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

-Ne smemo biti naivni, jer i ovi monstruozni zločini i genocidni projekat NDH do sada nisu kažnjeni. Bilo bi lepo da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko došao ovde da se pokloni žrtvama umesto da nam drži lekcije ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani istorije i da se okane teških kvalifikacija i brutalnosti, rekla je Cvijanovićeva novinarima u banjalučkom naselju Drakulić.

Ona je istakla da Republika Srpska sada, ali i u budućnosti mora biti na oprezu.

- Važno je da naši ljudi razumiju sve napore koji se ulažu kada je reč o očuvanju Srpske i njenom jačanju, te da razumeju procese u kojima se nalazimo i izazove sa kojima se suočavamo. Moraju jasno prepoznati ko su prijatelji, a ko neprijatelji Republike Srpske, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona veruje da je društvo u Srpskoj dovoljno zrelo da pokaže poštovanje prema svemu što je važno u istoriji.

- Moramo dobro razumeti istoriju da bismo se znali ponašati u budućnosti. Mislim da ova svest postoji u Srpskoj, a oni koji su bili stradalnici su stalno pod pritiskom i, nažalost, to je potrajalo dugo - rekla je Cvijanovićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!