DRAMA U BIJELJINI: "Donošenjem nezakonitih odluka u Gradskoj skupštini pala je demokratija"

V.Mitrić

31. 01. 2021. u 11:26

GRADONAČELNIK Bijeljine Ljubiša Petrović podneće tužbe za pokretanje upravnog spora Okružnom sudu u Bijeljini povodom devet predloga rešenja o imenovanju vršilaca dužnosti načelnika odeljenja, koje je usvojila Skupština rada Bijeljina na konstitutivnoj sednici 25. januara.

ДРАМА У БИЈЕЉИНИ: Доношењем незаконитих одлука у Градској скупштини пала је демократија

Foto: V. Mitrić

-Čim nam Stručna služba Grada dostavi rešenja o razrešenju i imenovanju, iskoristićemo sve pravne mogućnosti i preduzeti korake u pravcu rešavanja ove situacije, jer je 25. januara donošenjem nezakonitih odluka u Gradskoj skupštini pala demokratija - ukazao je Petrović.

Gradonačelnikov savetnik Miodrag Bešlić pojasnio je da su takvim postupanjem prekršene odredbe Zakona o lokalnoj upravi, Zakona o službenicima i nameštenicima u organima jedinice lokalne samouprave, odredbe Statuta i Poslovnika o radu Skupštine Grada Bijeljina.

-Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 59, stav 1, tačka 9, kao i odredba člana 71, stav 1 tačka 9 Statuta, jasno kažu da je nadležnost gradonačelnika da predlaže imenovanje i razrešenje načelnika odeljenja ili službe. Odredba člana 55 stav 4 Zakona o službenicima i nameštenicima govori da nakon što načelnici odeljenja budu razrešeni, Skupština bira na predlog gradonačelnika vršioce dužnosti načelnika odeljenja do  okončanja procedure javnog konkursa, a najduže do 90 dana. U ovom slučaju načelnici su imenovani bez predloga gradonačelnika - naglasio je Bešlić.

On tvrdi da “ Komisija za izbor i imenovanja ne može  da predloži imenovanje vršilaca dužnosti načelnika odeljenja i da su tim činom prekršene zakonske odredbe“.

Mi ćemo iskoristiti redovno pravno sredstvo koje je dozvoljeno po Zakonu o upravnim sporovima, gde ćemo sve ove primedbe istaći. Zakonitost tih rešenja ceniće Sud i on će dati konačnu ocenu o svemu - naveo je Bešlić.

Gradonačelnik Petrović je još jednom pojasnio da je namera Gradske uprave i kabineta gradonačelnika bila da se postigne najširi politički konsenzus i kompromis,  kao i da je za načelnike odeljenja predložio kadrove sa kvalitetnim biografijama i ljude koji su stručni, savesni, profesionalni i odgovorni, ali da to nije prepoznato.

-Sasvim je legitimno da Skupština odbije predloge gradonačelnika, ali Skupština je mimo zakonskih procedura imenovala vršioce dužnosti načelnika odeljenja po svaku cenu, što govori da nije bilo volje za kompromisom -  precizirao je Petrović.

-  Postoji i zakonska mogućnost da, umesto vršilaca dužnosti načelnika odeljenja, ovlasti određene osobe koje već rade u Gradskoj upravi da potpisuju akte i vode određene postupke, kako proces rada i građani ne bi trpeli posledice.

Gradonačelnik Bijeljine još jednom je poručio da njegova ruka za saradnju sa svim političkim partijama i odbornicima i dalje ostaje ispružena, kao i to da će im ponovo uputiti poziv za razgovor, da bi se našla najbolja rešenja u interesu Bijeljine i njenih građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!