HITNO UVESTI DODATNE CARINE NA UVOZ MESA: Vlada Srpske traži od Saveta ministara BiH da zaštite domaće poljoprivrednike

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 01. 2021. u 08:30

VLADA RS zatražila je od Saveta ministara BiH da se što pre uvedu dodatni porezi na uvoz svinjskog i junećeg mesa u BiH, a kako bi se domaći prerađivači okrenuli kupovini domaćih zaliha svinjskog i junećeg mesa.

ХИТНО УВЕСТИ ДОДАТНЕ ЦАРИНЕ НА УВОЗ МЕСА: Влада Српске тражи од Савета министара БиХ да заштите домаће пољопривреднике

Foto D. Pozderović

Ovo se, između ostalog, navodi i u Informaciji koju je usvojila Vlada RS na poslednjoj sednici, saznaju "Novosti". Povod za ovakav zahtev iz Republike Srpske je najniža cena svinjskog mesa na tržištu RS, koja sada iznosi 1,5 maraka po kilogamu. Ovo je najniža cena svinjetine u poslednjih 25 godina.

Takođe, i cena junećeg mesa je u padu, i iznosi oko 3,5 km po kilogramu. Temu oko ugroženosti domaćih poljoprivrednika je prvi otvorio Milorad Dodik, predsedavajući PBiH, koji je stao u odbranu poljoprivrednika iz RS i cele BiH i zatražio hitnu reakciju nadležnih da se pomogne domaćim proizvođačima mesa.

Boris Pašalić, ministar poljoporivrede RS, kaže da je Vlada RS brzo reagovala i na poslednjoj sednici usvojila dokument u kojem se traži konkretno rešenje od Saveta ministara BiH.

- Nikada nismo imali situaciju da je cena utovljene svinje 1,5 maraka po kilogramu. Dva su razloga za ovako nisku cenu. Prvi je smanjena potrošnja mesa, drugi je što i u Evropi ima puno svinjskog mesa na tržištu - ističe Pašalić.

PONUDA Jedan od supermarketa u Banjaluci, Foto S. Mišljenović

Vlada RS je usvojila informaciju gde se od Saveta ministara BiH zatražilo da u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i zakonu o spoljnotrgovinskoj politici, razmotri uvođenje zaštitnih mera.

- Zaštitne mere podrazumevaju uvođenje dodatne carine i takse od 2,5 KM za kilogram junećeg i 1,5 KM za kilogram uvoznog svinjskog mesa. Ova mera treba da destimuliše domaće mesoprerađivače da uvoze meso i da se okrenu domaćim proizvođačima. Mera bi trajala od 120 do 200 dana - kaže Pašalić.

RASPODELA AGRARNOG BUDžETA

MINISTAR Pašalić kaže da je usvojen plan raspodele Agrarnog budžeta RS koji iznosi 75 miliona maraka.

- Pravilnik o podsticajima za 2021. godinu je uvojen kako bi počeli sa plaćanjem podsticaja iz ove godine. Pravilnik će se menjati i nije konačan. Razgovaraćemo još o planu raspodele sredstava sa poljoprivrednicima - kaže Pašalić.

On dodaje da je Vlada RS ranije odradila sve što je mogla kroz interventni otkup svinjskog i junećeg mesa, ali i dalje pada cena.

- Od polovine januara do početka maja svinjetina se i ne prodaje mnogo. Nadam se da će se naši prerađivači okrenuti domaćim uzgajivačima. Očekujemo da se Savet ministara BiH oglasi po ovoj informaciji što pre i da imamo jasnu sliku. Ukoliko ne bude pozitivan odgovor iz Saveta ministara BiH, onda ćemo znati ko je za zaštitu domaćih uzgajivača, a ko podržava uvozni lobi - poručio je Pašalić.

Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kaže da sada na tržištu RS ima oko 10.000 tovnih svinja viška i da uzgajivači ne znaju šta da rade.

- Savet ministara BiH godinama unazad radi za uvozni lobi i za nekoliko mesoprerađivača u BiH. Zbog toga se upropaštava domaća proizvodnja. Na kraju i građani su žrtve jer plaćaju visoku cenu mesa, a ti isti prerađivači uzimaju sirovinu po najnižim mogućim cenama. Zbog toga i ostvaruju ekstraprofit preko leđa domaćih uzgajivača - kaže Maljčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade