MINISTAR POLJOPRIVREDE RS: Nema potrebe za protestom!

S.M.

28. 12. 2020. u 14:00

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uradilo je sve što je do njega da relaksira situaciju sa tržišnim viškovima i nema potrebe za protestima poljopriovrednih proizvođača, posebno u situaciji kada treba ispoštovati sve preporučene epidemiološke mjere, izjavio je danas resorni ministar Boris Pašalić.

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ РС: Нема потребе за протестом!

Foto D.Pozderović

- Niko ne može da spreči poljoprivrednike da protestuju, to je njihovo pravo, a isto tako smatram da se sporna pitanja ne rešavaju protestima, nego razgovorom. Mi smo dva puta reagovali ove godine kada je u pitanju interventni otkup, proletos i jesenas i ukupno smo izdvojili za te namene sedam miliona KM - naveo je Pašalić.

On je naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dalje biti na usluzi poljoprivrednim proizvođačima i reagovati ukoliko bude potrebe.

Pašalić je podsetio da je od te izdvojene sume za otkup, pet miliona KM bilo za otkup mesa, a dva miliona KM za otkup povrća i naglasio da su te mere dale rezultat jer u Srpskoj nema tržišnih viškova kada je reč o mesu.

- Svi oni koji tvrde suprotno nisu u pravu jer smo dobili informacije sa terena da nema viškova, ali postoji pad cene. Taj pad cene nije tipičan za Srpsku, već je globalni problem i to proizvođači moraju da shvate,istakao je Pašalić.

Prema njegovim rečima, cene mesa bile su i niže, pa je cena utovljene svinje 2005. godine bila 1,70 KM po kilogramu žive vage, a danas je 2,20 KM.

Pašalić je dodao da sadašnji nivo cena "nije neka najniža tačka kada su cene dostigle svoj minimum".

On je naglasio da države ne mogu zatvarati granice "kada im se to prohtije" jer postoje međunarodni ugovori potpisani sa zemljama EU i Cefta, kao i određeni trgovinski sporazumi "i ne postoji argumentacija za zatvaranje granica jer nema tržišnih viškova".

Pašalić je dodao da je presedan u tome bilo samoproglašeno Kosovo, koje je uvelo takse i zatvaranje granice pre nekoliko godina "kao potez pod blagoslovom onih koji su tu kvazidržavu i formirali" i da se to ne može uzeti kao primer.

On je za najave prisustva udruženja iz Federacije BiH rekao da ne razume zašto će prisustvovati protestima koji podrazumevaju okupljanje i blokadu granice u Gradišci i kod Bijeljine jer ima i takvih graničnih prelaza u Izačiću i Orašju.

Pašalić je podsjetio da je u petak, 25. decembra, imao razgovor sa udruženjima poljoprivrednika.

On je rekao da je bilo i pozitivnih komentara u smislu realizacije mera, kao i negativnih, ali da je to uobičajeno u razgovoru.

Pašalić je naveo da je predstavnike udruženja tada upoznao o visini agrarnog budžeta od 75 miliona KM, kao i da će se nastaviti i u narednom periodu dobra dinamika isplate podsticaja.

Poljoprivredni proizvođači Semberije danas su traktorima stigli od Agrotržnog centra u Bijeljini do terminala preduzeća "Perić" na magistralnom putu Bijeljina-Dvorovi, gde protestuju zbog uvoza poljoprivrednih proizvoda, zahtevajući da se zaštiti domaća proizvodnja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade